Robert Neumann
6. srpna 2009 • 04:00

Nový cíl Sparty: Evropská liga

Autor: Robert Neumann, Karel Häring
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liga mistrů je zapomenuta. Před Spartou stojí nový úkol: postup do Evropské ligy. Pokud se to nepovede, ekonomicky si přitíží. A pozor, i když je nasazená, v rozhodujícím předkole (20. a 27. srpna) ji nečeká žádná lehká práce.



Už počtvrté v řadě zůstane znělka Ligy mistrů uším sparťanských fanoušků zapovězena. Je to krutá realita, která výrazně snižuje ekonomické možnosti klubu. A především je to v rozporu s původními plány majitelů z firmy J&T.

„Při vstupu do klubu jsme řekli, že počítáme s tím, že se Sparta jednou za pět let do Ligy mistrů nedostane. Teď si to vybíráme,“ oznámil klubový šéf Daniel Křetínský v roce 2006.

Tehdy to vypadalo jako klopýtnutí, jenže je z toho nepříjemně dlouhá série, která nepochybně ovlivňuje sportovní plány Letenských.

Není tajemstvím, že nemohou rozhazovat. Stačí se podívat na letní počínání na přestupovém trhu. Buď přišli hráči zadarmo po vypršení smlouvy (Kuncl, Hoheneder, Kovba), nebo na hostování, leckdy i bez opce (Kalouda, Prudnikov).

V zákulisí se povídá, že na jednoho fotbalistu vyčlenili v průměru 100 tisíc eur (cca 2,5 milionu korun). Tomu by přesně odpovídaly sumy vydané za hostování.

Letošní neúspěch v boji o miliony z Ligy mistrů prý Spartu nerozhodí. Mimo jiné proto, že byl částečně plánovaný.

„Už před sezonou to bylo postaveno tak, že se pokusíme o Ligu mistrů, a ne že bychom napevno počítali s příjmy z Champions League. Neznamená to tedy, že by se nám po vyřazení nějak sesypal ekonomický domeček karet,“ sdělil Sportu Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Český vicemistr si zvolil za hlavní úkol pohárové sezony účast v základní skupině Evropské ligy. Tu by měl jistou, pokud by přešel přes Panathinaikos a vypadl ve 4. předkole Champions League. „To je nyní náš jasný cíl, a to jak z ekonomického, tak sportovního hlediska,“ uvedl Kasík.

Evropská liga přinesla se změnou názvu (bývalý Pohár UEFA) i jiné úpravy a vylepšení, zejména ekonomické. „Z tohoto pohledu je to pro nás velmi zajímavé,“ dodal mluvčí Sparty.

Postup do základní skupiny by přinesl nejen 26 milionů korun spojených s účastí, ale i další miliony z prodeje vstupenek na jednotlivá utkání, a také bonusy za případné body. Za výhru naskočí téměř 3,6 milionu korun, za remízu poloviční suma.

S průměrným bodovým ziskem by se celkový profit mohl pohybovat okolo nezanedbatelných 40 milionů!

Cesta do Evropské ligy vede už jen přes jeden dvojzápas. Ovšem ten nemusí být vůbec snadný. Ačkoliv bude Sparta v pátečním losu nasazena, může narazit na silné protivníky typu Samara, Trabzonspor, PAOK Soluň, ale i Fulham či FC Janov.

Seznam potenciálních soupeřů ještě zdaleka není kompletní, jasno bude až po čtvrtečních odvetách 3. předkola.

Co by následovalo v případě dalšího neúspěchu a pohárového konce? V minulosti Sparta řešila chybějící finance prodejem svých nejlepších nebo nejtalentovanějších hráčů.

Když Letenské v kvalifikace LM v sezoně 2007/2008 nalosovali k Arsenalu, děkovali Bohu za předchozí úspěch české „dvacítky“.

Dva dny před úvodní duelem s „kanonýry“ prodali Jana Šimůnka do Wolfsburgu za částku přesahující 100 milionů korun. Přitom za Spartu odehrál obránce jediný ligový duel...

Před rokem pak po vyřazení od Panathinaikosu pustila Michala Kadlece na hostování do Leverkusenu (20 milionů korun), s následným zimním přestupem a doplatkem okolo 80 milionů.

Podle Kasíka není prodej některého z hráčů na pořadu dne. A kouč Jozef Chovanec by prý rád udržel kádr pohromadě.

Může na to však být i druhý pohled. A to ten, že kromě talentovaného Václava Kadlece Sparta prostě nemá v kádru zdravého hráče s vysokou hodnotou na přestupovém trhu.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud