14. března 2019 • 00:12

Liverpool zničil Bayern a Anglie slaví: Po 10 letech 4 kluby ve čtvrtfinále LM

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V domácím prostředí si šetřil střelecký prach, v odvetě osmifinále Ligy mistrů na Bayernu už ale Liverpool naplno vytáhl svoje trumfy a vyhrál 3:1. Jmenovitě šlo především o Sadia Maného, střelce dvou branek, a stopera Virgila van Dijka, který se na skalpu giganta podílel trefou a asistencí. Reds tím jen dali razítko na zatím výjimečnou sezonu anglických týmů v milionářské soutěži. Teprve potřetí v historii se stalo, že by čtyři celky z Ostrovů pronikly až do čtvrtfinále.



Do osudu dvojzápasu mezi Liverpoolem a Bayernem mohutně promluvil gól Sadia Maného z 26. minuty. Senegalský křídelník při něm vykoupal v šestnáctce Bayernu všechny bránící hráče včetně gólmana Neuera. Následný vlastní gól liverpoolského Matipa nic neřešil.

Stvrzenku na postup týmu Jürgena Kloppa dal ve druhé půli po rohu Van Dijk a následně znovu Mané. Tentokrát si počíhal na milimetrovou „šajtli“ Mohameda Salaha. A tak ještě víc platí jedna věc, která v posledních letech nebyla v módě. Anglie - hit Ligy mistrů. Hned čtyři zástupci Premier league jsou mezi nejlepší osmičkou milionářské soutěže.

Kromě Reds se pokusí do semifinále proniknout hráči Manchersteru City, United a Tottenhamu. To se zatím stalo jen třikrát v dějinách Champions League. K této anglické diktatuře došlo naposledy před deseti lety v sezoně 2008/2009 a o rok předtím. To se dokonce hrálo i anglické finále mezi Manchesterem United a Chelsea, které vyhráli United.

Posledním týmem z Anglie, který se v Lize mistrů stal šampionem, jsou však Blues, kteří v roce 2012 triumfovali nad Bayernem. Přitom je to poměrně nedávno, co anglický hlas nebyl ve vyřazovacích bojích vlastně vůbec slyšet. V letech 2013 a 2015 vyklidili všichni Ostrované pole už v osmifinále.

Anglické kluby ve čtvrtfiále LM od roku 2008
Ročník Kluby
2008 Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester United
2009 Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal
2010 Manchester United, Arsenal
2011 Tottenham, Manchester United, Chelsea
2012 Chelsea
2013 x
2014 Manchester United, Chelsea
2015 x
2016 Manchester City
2017 Leicester
2018 Manchester City, Liverpool
2019 Liverpool, Tottenham, Manchester United, Manchester City

„Je to dobré pro anglický fotbal. To je to, co chceme. Zatím nevíme, koho v dalším kole dostaneme, asi nechceme tým z Anglie, ale máme dobré pocity z posledního ročníku, takže snad je na sebe znovu přeneseme a dojdeme tak daleko, jak to jen půjde,“ líčil bezprostředně po postupu – vinou vynuceného střídání Hendersona – kapitán  Livepoolu James Milner.

Jiné tradiční fotbalové mocnosti jsou už jen nepatrnou součástí Ligy mistrů. Španělsko zastupuje pouze Barcelona, Německo nemá po středečním konci bavorského celku v osudí nikoho. To v anglických domácnostech je veselo. Hodně čerstvě v těch liverpoolských, do červena zbarvených.

„Úžasná noc pro Liverpool,“ žasl po postupovém duelu Jürgen Klopp, kouč celku z města na řece Mersey. „Všichni bychom rádi řekli, ať hrajeme proti neanglickým týmům. To se ale asi nepovede. Zkrátka, někoho dostaneme. A kohokoli dostaneme, toho bereme,“ nevybíral si jednapadesátiletý manažer.

O tom, koho Kloppova parta a všechny ostatní týmy dostanou, se rozhodne v pátek, kdy se koná od 12 hodin slavnostní los v Nyonu.

Týmy ve čtvrtfinále LM
Ajax Amsterdam,
Juventus Turín,
Manchester City,
Manchester United,
Porto,
Tottenham,
Liverpool,Barcelona

Góly

Domácí: 38. Matip (vl.)

Hosté: 26. Mané, 69. V. van Dijk, 85. Mané

Sestavy

Domácí: Neuer (C) – Rafinha, Süle, Hummels, Alaba – Th. Alcântara, Javi Martínez (72. Goretzka) – James Rodríguez (79. Sanches) – Gnabry, Lewandowski, Ribéry (61. Coman).

Hosté: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, V. van Dijk, Robertson – Milner (C) (87. Lallana), Henderson (13. Fabinho), Wijnaldum – M. Salah, Firmino (83. Origi), Mané.

Náhradníci

Domácí: Boateng, Coman, Davies, Goretzka, Ulreich, Sanches, Woo

Hosté: Lallana, Fabinho, Lovren, Mignolet, Origi, Sturridge, Shaqiri

Karty

Domácí: Th. Alcântara, Sanches

Hosté: Fabinho, Matip, Robertson

Rozhodčí

Orsato – Manganelli, Preti

Stadion

Allianz Arena, Mnichov

Fotbalisté Liverpoolu slaví gól proti Bayernu Mnichov
Fotbalisté Liverpoolu slaví gól proti Bayernu Mnichov

SESTŘIH LM: Dortmund - Tottenham 0:1. Spurs si v klidu pojistili postup
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: PSG - United 1:3. Po zásahu VAR vystřelil hostům postup z penalty Rashford
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Manchester City - Schalke 7:0. Domácí kanonádou stvrdili postup
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud