31. května 2018 • 14:38

Zidane vysvětloval konec: Možná je to chyba. Ale velcí hráči potřebují změnu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři triumfy v Lize mistrů po sobě, celkem osm vyhraných velkých finále. Zinedine Zidane se mohl cítit v Madridu jako král. Jenže fotbalová legenda balí kufry. Francouzský kouč se po dvou a půl letech ve funkci hlavního trenéra Realu rozhodl předat žezlo jinému odborníkovi. "Je nutné něco změnit," řekla legenda, která svým rozhodnutím šokovala fotbalovou veřejnost i vedení klubu.



Před necelým týdnem ho hvězdy Realu nosily na ramenou a vyhazovaly do vzduchu poté, co s Realem ovládl potřetí za sebou Ligu mistrů. Jenže ve chvíli, kdy se Zidane oklepal po velkých oslavách a utřídil myšlenky, rozhodl svou úspěšnou kapitolu uzavřít.

Na čtvrtek v jednu hodinu odpoledne svolal tiskovou konferenci, kde svůj překvapivý verdikt oznámil do světa. "Jde zcela o mé rozhodnutí. Možná dělám chybu. Ale cítím, že po třech letech nastal ten správný čas na změnu. Když cítím, že bychom nedokázali zase takhle vítězit, jde o ten správný moment," vysvětloval holohlavý Francouz.

Zidane v Realu udělal nesmazatelnou stopu. Už jako hráč s klubem slavil Ligu mistrů, památným gólem skóroval v roce 2001 ve finále. Jako trenér převzal áčko Madridu před dvěma a půl lety. Během svého působení tým dotáhl ke třem triumfům v Lize mistrů po sobě, což se ještě žádnému klubu nepovedlo.

"Nikdo nemohl být připravený na takovou informaci," prohlásil na tiskovce prezident Realu Florentino Pérez. Se Zidanem seděl ve středu dlouho do noci a snažil se jeho rozhodnutí zvrátit. Jenže když se francouzská legenda rozhodla, už s ní nešlo hnout. "Po naší výhře v Lize mistrů jsem s tímhle nepočítal. Ví, že jsem ho miloval víc než jakéhokoliv jiného hráče nebo trenéra. Vždycky jsem ho chtěl mít na své straně," pravil zdrcený šéf královského klubu.

Jak Zidane svůj nečekaný krok zdůvodnil? "Velcí hráči potřebují změnu. Jak po nich po všech těch úspěších mám žádat víc," vysvětlovala 45letá legenda. "Prošli jsme si složitými chvílemi. Vím, že pro všechny lidi v klubu je to zvláštní moment, ale pořád si myslím, že jde o správné rozhodnutí," vykládal reportérům.

Kdy se definitivně rozhodl o svém odchodu? "Snažil jsem se vždy pracovat tvrdě, poctivě, bránit a zastávat hodnoty klubu. Vždycky jsem měl respekt hráčů, bez toho není možné dosáhnout žádných výsledků. Jde opravdu o mé rozhodnutí, nemá to co dělat s hráči," zdůraznil.

"Po třech letech je těžké udržet tak vysoký standard. Jsem od přírody vítězný typ, miluju vítězství a nesnáším porážky. Když cítím, že nejsem schopný dál vítězit, nastává čas na změnu. Jak jsem říkal - nemá to nic společného se změnami v kádru a jednitlivými hráči," dodal.

Zidane si uvědomuje, že zopakovat takové výsledky by bylo v dalším období hodně těžké. "Pokud bych zůstal trenérem do další sezony, bylo by ohromně těžké vyhrávat další trofeje. Viděli jste to v domácím poháru, kde jsme brzy vypadli, nemůžu snadno zapomenout na domácí ligu," připomněl nepovedenou La Ligu, kde Real skončil až třetí se 17bodovou ztrátou na první Barcelonu.

Zidane nevyloučil, že se do klubu jednou vrátí. "Jsou zde určitá období, kterými procházíte, jednou je na čase říct stop. Nejsem z trénování unavený, ale téměř po třech letech je vhodná doba, kdy mám opustit klub," pokračoval. S Realem měl přitom smlouvu až do roku 2020. "Vždycky jsem říkal, že se může stát cokoliv a můj čas teď vypršel."

Trenér Zinedine Zidane přichází na tiskovou konferenci, kde oznámil, že končí jako trenér Realu
Trenér Zinedine Zidane přichází na tiskovou konferenci, kde oznámil, že končí jako trenér Realu

Sestřih finále LM: Real Madrid - Liverpool 3:1. Rozhodly minely brankáře Kariuse
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud