9. ledna 2023 • 18:40

Případ Bale: za kariérou zůstane pachuť. Odkaz v Realu si pošpinil

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Real Madrid ho má na oficiálním seznamu klubových legend. Pětkrát vyhrál Ligu mistrů, třikrát La Ligu, celkem šestnáct trofejí. Superúspěch, supergóly, tak proč ta hrozná superpachuť – bídný prach, který se zvedá za hvězdnými okamžiky Garetha Balea?



Gareth Bale na fotbalovém trávníku už napsal poslední kapitolu, v pondělí ukončil profesionální kariéru. Bezpochyby úspěšnou, ale 33letý záložník je také muž rozporů. V době nejhlubší deprese v Realu, kdy se cítil prázdnější než vypálená patrona, zažíval nejzávratnější štěstí s Walesem – kapitán a národní hrdina.

Na Santiago Bernabéu ho odstavili na vedlejší kolej jako parní lokomotivu. Přežitek? On si tak nepřipadal. Viděl se stále jako vysokorychlostní šinkansen Alfa-X s magnetickou levitací a turbínou, která vyrábí víc energie než tucet solárních panelů.

Velšskou reprezentaci dostal poprvé v historii na EURO (2016). Outsider z třímilionové země došel navzdory očekáváním do semifinále. Účast zopakoval na dalším šampionátu (osmifinále) a nedávno v Kataru si potomci Keltů zahráli poprvé od roku 1958 na mistrovství světa, kde skončili po základní skupině.

Symbolem toho všeho je vůdčí duch Bale, který dokázal to, o čem věhlasní Velšané – Ryan Giggs, Ian Rush, Mark Hughes, Neville Southall, John Toshack – jen marně snili.

A jsou tu jiní velikáni z menších zemí (George Best, George Weah, Jari Litmanen, Abedi Pele či Tony Yeboah), kteří atmosféru MS nikdy nepoznali. Uvidíme, jak se v tomto snažení povede Erlingu Haalandovi.

Pro Wales je Gareth titán a jeden z nejoslnivějších fotbalistů, kterého Britské ostrovy zrodily. Velký hráč i velký charakter. Pro Real, odkud loni v létě odešel do Los Angeles? „Nikdo není monolit z jednoho kusu,“ řeknou vám ti rozumnější Madridistas, kteří uznávají Baleovy zásluhy.

A pak je tu spousta fanoušků, kteří jeho směrem namířili všechny kanóny zloby a odporu. Fanoušků, kteří nabili hnojomet a Garethovým jménem

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud