2. září 2023 • 12:00

Dobře vychovaný Angličan v Realu: Bellingham má charisma a je lídrem

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

V době svého vrcholu mělo Britské impérium v moci čtvrtinu světové populace, čtvrtinu zemského povrchu a téměř všechny oceány. Angličané byli všude a uplatňovali široký vliv od pólu k pólu. Fotbal? To je jiná. Synové Albionu se zdržují na domácím panství. Hrát za Real Madrid? To je pořád unikum a zvláštnost. Na čí odkaz navazuje výjimečný Jude Bellingham?



Španělský fotbal ovládl „fenomén Bellingham“. Trenéři Realu Madrid v čele s Carlem Ancelottim vystupovali z autobusu s vážnými tvářemi a v očích měli napětí. Jakmile se objevil Jude, rozzářená postava s úsměvem na rtech, atmosféra se změnila. Před svým debutem v La Lize nevypadal ani v nejmenším rozpačitě a při cestě do tunelu stadionu San Mamés v Bilbau mrkal do kamery.

Očekávání nemohlo být vyšší a intenzivnější. Bellingham byl tahákem prvního utkání nové sezony a nezklamal. Navzdory pochybnostem o výši poplatku (103 milionů eur) i skutečnosti, že byl na hřišti nejmladší (29. června mu bylo 20 let). Stal se mužem zápasu při výhře 2:0 nad baskickými Los Leones a premiéru korunoval gólovým volejem.

„Bellingham, Bellingham,“ křičely děti v publiku už při rozcvičce. Big Carlo, nejzkušenější kouč světa i přilehlého vesmíru, v tom spatřil první náznak glorioly, která se zaleskla nad Angličanem jako světelný kruh.

Málokdo v Realu předpokládal, že adaptace rodáka z West Midlands bude rychlejší než vystřelený šíp. Během prvního týdne letního drilu odpadl a byl nucen pracovat v ústraní na kraji hřiště. Stále ho trápil výron pravého kolena, kvůli němuž vynechal závěr minulého ročníku v Dortmundu. Červencové vedro a pověstný bič Antonia Pintuse, kondičního kruťase, udělaly své.

Jakmile se však dostal do rytmu jako ostatní spoluhráči, naplnil mužstvo životodárnou mízou svého talentu. O několik týdnů později a po pozoruhodných výkonech ve čtyřech zápasech na turné v Americe – včetně trefy při vítězství 2:0 nad Man United – už fanoušci hodili za hlavu Kyliana Mbappého a culili se, jako by jim ministr financí zaslal dopis, že jsou osvobození od daní.

Proti Bilbau nepředvedl jen fantastický volej, měl nejvíc doteků, přihrávek, průnikových akcí a byl jako pan Soukup v TV Barrandov

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud