Štěpán Filípek
31. srpna 2015 • 04:55

Berbr roztáhl křídla nad vším, Damková je katastrofa, říká sekretář

Autor: Štěpán Filípek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vliv místopředsedy FAČR Romana Berbra na český fotbal popisuje Josef Nikodém, dlouholetý sekretář Řídící komise pro Čechy (ŘKČ), který byl vloni „odejit“ nedlouho poté, co se šéfkou komise stala Dagmar Damková. Nikodém pro deník Sport podrobně vykreslil, jak tomuto orgánu, který je klíčový pro nižší fotbalové soutěže, místo ní vládne právě Berbr. „Roztáhl křídla úplně nad vším,“ řekl v rozhovoru pro deník Sport.



Podle Josefa Nikodéma Damková vykonává svou funkci šéfky ŘKČ jen formálně. „V poslední době, kdy po Rostislavu Votíkovi převzala řídící komisi paní Damková, se ( Berbr ) etabloval, samozvaně se do té funkce pasoval. S odůvodněním, že Dáša na to nemá čas a je třeba jí pomoct,“ popisuje.

Když se Berbra ptal, proč tedy byla šéfkou komise vůbec zvolena, odpověděl mu, že UEFA vyžaduje, aby předsedkyně komise rozhodčích byla zároveň členkou výkonného výboru. „Tak bylo potřeba najít místo a našlo se. Ale tu funkci nevykonává vůbec,“ tvrdí Nikodém.

Josef Nikodém byl téměř dvacet let sekretářem Řídící komise pro ČechyFoto Dominik Bakeš (Sport)

„O Dáše můžu prohlásit, že s píšťalkou dosáhla absolutního vrcholu, ale za stolem je to katastrofa. Udělal jsem si obrázek krátce po valné hromadě, kdy byla zvolena. Přišel jsem za ní do kanceláře a potřeboval požehnat určité rozhodnutí. Vzala mobil a povídá do něj: Romane…“ říká v rozhovoru pro Sport muž, který v ŘKČ strávil téměř dvacet let.

Na zasedáních pak prý byla Damková jen do počtu – tedy pokud vůbec dorazila. „Dáša přišla pozdravit, někdy tam vydržela sedět i celé zasedání, ale nebylo to časté. Všechno řídil Berbr, bylo jasné: Tady tomu velím já! Také jsem pak řešil některé složitější věci rovnou s ním,“ vzpomíná Nikodém, jehož pak výpověď z funkce, kterou zastával téměř dvacet už ani nepřekvapila:

„Předložil mi ji generální sekretář FAČR Rudolf Řepka s odůvodněním: Víš, že tě Berbr nemá rád…“

Celý rozhovor s Josefem Nikodémem čtěte v pondělním deníku Sport!

O čem ještě mluví?
- Libor Kovařík prý podal přesný obrázek toho, co se ve fotbale děje
- Co ještě říká o Dagmar Damkové?
- Jak získává Berbr svůj vliv?
- O rozhodčích, kteří postupují do ligy

Elektronickou verzi Sport si můžete zakoupit ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud