Jakub Konečný
Premium
31. března 2020 • 05:00

Výpověď z profismlouvy. Jeřábek, Bucha, Hašek, kdo bude další?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle hra není pro slabé povahy. Vyžaduje notnou kuráž a pevné nervy, protože v ní jde o velké peníze, možná i kariéru. Když se profesionální fotbalista rozhodne dát klubu výpověď, není už cesty zpět. V Česku si na to v poslední době troufli Pavel Bucha, Michal Jeřábek a Martin Hašek, jehož výpověď Spartě potvrdila FAČR a je volný. „Je to věc, která může potkat každý klub. Někdy vás to takhle trefí,“ glosuje jablonecký boss Miroslav Pelta kontroverzní fenomén, který budí velké emoce. Jeho masivní šíření však i vzhledem k pandemii COVID-19 nyní není pravděpodobné. V uzamčené části článku najdete i rozhovor s Markétou Vochoska Haindlovou, šéfkou České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) a sportovní právničkou, která řeší právě spory Michala Jeřábka s Teplicemi a Martina Haška se Spartou. 



„To si spletl Spartu s kolbenkou, ne?“

„Doufám, že mu to ukončí kariéru a někdy ho potkám, až bude za pokladnou v Bille.“

„Hnusák, to je vir ve Spartě, do karantény s ním, bez peněz a do konce smlouvy.“

To je jen výběr z bezprostředních ohlasů fanoušků Sparty na informaci, že Martin Hašek doručil klubu výpověď z profesionální smlouvy. Jasně z nich vyplývá, že jim tím pořádně hnul žlučí – a že se zároveň ani příliš neorientují v tom, jak tenhle relativně nový institut vlastně funguje. Což paradoxně platí i pro samotné kluby. Potvrdily to první reakce Slavie v případě Pavla Buchy, Teplic v souvislosti s Michalem Jeřábkem i Sparty kvůli Haškovi.

„Bohužel to tak zatím vypadá. Některé názory mohou nasvědčovat tomu, že se v tom zainteresování dostatečně neorientují, možná ale šlo jen o nedorozumění,“ komentuje opatrně generální sekretář FAČR Jan Pauly výrok generálního ředitele Sparty Františka Čupra, který vyjádřil přesvědčení, že Haškova jednostranná výpověď smlouvy je právně nepřípustná a že FAČR proto ponechá hráčovu smlouvu zaregistrovanou.

Nestalo se tak, neboť FAČR skutečně neměl jinou možnost, než inkriminovanou smlouvu zrušit.

„To pravidlo vychází z mezinárodních předpisů FIFA pro statut a přestupy hráčů, a my jsme byli povinni jej převzít, jak stojí a leží,“ objasňuje Pauly.

Hašek se tak svým krokem vyvázal z veškerých vazeb na letenský klub, který na něj rázem ztratil jakékoliv páky.

Stejně jako se to předtím stalo Slavii a Teplicím v případě Buchy, respektive Jeřábka.

„Zaslechl jsem, že je to nespravedlivé, že se tím dává velká moc hráčům do ruky, ale opak je pravdou. V jakémkoliv obchodním styku jste přece oprávněný od smlouvy odstoupit, pokud druhá strana, zjednodušeně, poruší pravidla hry,“ krčí rameny Pauly.

Poškozeným klubům pak nezbývá, než oprávněnost výpovědi

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud