21. září 2018 • 12:19

Pavelcův konec řeší i v zámoří. Užij si zasloužený důchod, říká bývalý parťák

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V 31 letech měl před sebou ještě několik hokejových roků, ale Ondřej Pavelec se rozhodl s hokejem skončit. V NHL už se žádný pořádný zájemce neobjevil a Evropa nebyla pro mistra světa z roku 2010 lákadlem. Třetí nejaktivnější český gólman historie tak nejlepší ligu světa opustil jen pár dní před startem dalšího ročníku, a to neuniklo ani pozorným očím za mořem. O konci Pavelcovy aktivní kariéry poprvé informoval server iSport.cz.



Kladenský odchovanec se do zámoří vydal už ve svých 17 letech a po dvou slušných sezonách v týmu Cape Breton Screaming Eagles v juniorské QMJHL po něm na draftu v roce 2005 sáhl tým Atlanta Thrashers. Jméno českého gólmana tehdy vedení klubu vyřklo ve druhém kole a udělalo z něj jedenačtyřicítku draftu. Co se týče mužů s maskou předběhli ho pouze veleúspěšní Carey Price a Tuukka Rask a naopak neúspěšní Tyler Plante a Jeff Frazee.

Ještě než do NHL naplno vstoupil musel si projít nižším stupínkem, tedy otrkáním se v AHL. Záložním týmem Atlanty tehdy byli Chicago Wolves a jednalo se o pořádně nadupanou partičku, postavenou kolem suverénního vítěze kanadského bodování Jasona Kroga, českým fanouškům tehdy ještě neznámého Nathana Oystricka či Karla Pilaře s Borisem Valábikem.

Pavelec výtečně zapadl, byl neotřesitelnou jedničkou a týmu pomohl ke Calder Cupu. „Díky za to, že jsi v play off 2007/08 kryl celou dobu kromě 16 minut a 37 vteřin naši klec," napsal si klub na Twitter.

Do NHL se pak probíjel postupně, ale nakonec to dokázal a v Atlantě a Winnipegu se pak stal gólmanskou jedničkou. Nejlepší ročník zažil pravděpodobně v sezoně 2014/15 s procentuální úspěšností 92% se zařadil na dvacáté místo v lize a výrazně pomohl organizaci k první účasti v play off. Tu s ním prožil také útočník Jim Slater.

„Gratulace k fantastické kariéře a užij si důchod. Bylo mi ctí být tvým spoluhráčem," napsal letošní účastník olympijských her v Pchjongčchangu, který v tuto chvíli hraje ve švýcarské nejvyšší soutěži a svou zámořskou kariéru spojil pouze s Atlantou a Winnipegem.

„Nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Podobné myšlenky jsem měl v hlavě delší dobu, už jsem o tom přemýšlel minulé léto. Vždycky jsem si říkal, že chci hrát NHL nebo nic," řekl brankář v rozhovoru pro páteční deník Sport.

Na loučícího se gólmana nezapomněl ani Darren Pang, 165 centimetrů vysoký bývalý brankář Chicaga, který ale daleko větší kariéru udělal za mikrofonem a dlouhé roky patří k elitě mezi zámořskými moderátory. „Gratuluju, užij si další fázi života. Vždycky mi s tebou bylo fajn, kamaráde," napsal.

Na Pavelcův konec pak na sociálních sítích reagovali i další bývalý spoluhráč Andrew Ladd, gólman londýnského Arsenalu Petr Čech, či zámořský hokejový guru Bob McKenzie a bývalý Pavelcův tým Winnipeg Jets.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud