16. května 2009 • 23:40

Kdo dosáhne na Stanley Cup?

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V zámořské NHL vrcholí boje o Stanley Cup, ve hře o cennou trofej zbyly už jenom čtyři týmy. Ve finále konferencí měří síly Detroit s Chicagem a Pittsburgh s Carolinou.



Pittsburgh Penguins

317526:gallery:true:true

Jakou měli zatím sezonu?
Zvláštní. V říjnu se Tučňákům dařilo, ale pak přišel pád. Tým dával děsivě málo gólů, bylo znát, že k vynikajícím centrům chybí v kádru kvalitní křídla jako Marián Hossa a Ryan Malone, kteří v létě podepsali smlouvy jinde.

V polovině února Penguins dokonce vypadli z pozic zajišťujících postup do play off a trenér Therrien, který v minulém roce dovedl tým až do finále, dostal padáka. Jeho dočasný nástupce Dan Bylsma ale dokázal tým probudit. Před uzávěrkou přestupů získal dvě kvalitní posily v podobě útočníků Kunitze a Guerina, zároveň se mu na soupisku po vleklém zranění vrátil i zkušený obránce Sergej Gončar. Výsledkem byla spanilá jízda, během které Pittsburgh vyhrál 18 z posledních 25 zápasů a zajistil si postup do play off z čtvtého místa.

Nejproduktivnější hráč týmu:
SIDNEY CROSBY

335722:gallery:true:true

21 bodů (12+9) ve 13 zápasech

Jednadvacetiletý Crosby je jednou z nejzářivějších hvězd ligy. Nominace na Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče sice pittsburghskému kapitánovi letos unikla, ale v play off je zatím hlavním tahounem svého týmu.
V prvním kole vyřazovacích bojů zdolali Penguins své rivaly z Philadelphie 4:2 na zápasy. Epickou sérii proti Washingtonu Capitals pak rozhodovalo až sedmé utkání, ve kterém Pittsburgh hokejistům z hlavního města nedal žádnou šanci a po výhře 6:2 si zajistil postup mezi nejlepší čtveřici.

Proč by měli získat Stanley Cup?
V kádru mají Penguins dva ze tří nejproduktivnějších hráčů základní části - Crosbyho a Malkina. Jen ti dva sami o sobě přináší obrovskou útočnou sílu, kterou je hodně těžké nějak zastavit.

V bráně stojí Marc-André Fleury, který už několikrát ukázal, že tým dokáže v nejdůležitějších chvílích podržet. V sedmém utkání proti Washingtonu jeho úspěšný zákrok při Ovečkinově úniku tým nakopl ke střeleckému galapředstavení.

Co by jim v tom mohlo zabránit?
Zranění klíčových hráčů. Tým stojí na výkonech Crosbyho a Malkina, v součtu dali tito dva hráči v play off více gólů, než všichni ostatní útočníci dohromady. Gólmanská dvojka Sabourin je o několik tříd horší, než Fleury. Největší obavy ale v současnosti panují u Sergeje Gončara. Pětatřicetiletý zadák je pilířem obrany a nezbytnou částí přesilovkových formací. Ve čtvrtém utkání série proti Washingtonu si při srážce s Ovečkinem nepříjemně poranil koleno, zmeškal další dva zápasy a ani po návratu na led nevypadal úplně v pořádku.

Šance podle deniksport.cz: 25%


Carolina Hurricanes

317531:gallery:true:true

Jakou měli zatím sezonu?
Po pomalejším startu, který stál v prosinci místo trenéra Lavioletta, se Hurricanes už jenom zlepšovali. Na konci března devíti výhrami v řadě vyrovnali klubový rekord a do play off postoupili ze šestého místa.

V prvním kole poslala Carolina na dovolenou favorizované hokejisty New Jersey. Série přinesla několik šokujících zvratů, páté utkání rozhodl Jussi Jokinen 0.2 sekundy před koncem, rozhodující sedmý zápas zase Hurricanes otočili v posledních dvou minutách dvěma rychlými góly. Drama pak přinesly i souboje s Bostonem Bruins a vítěz Východní konference se nakonec s play off rozloučil po prohře v nastavení sedmého utkání.

Nejproduktivnější hráč týmu:
ERIC STAAL
335702:gallery:true:true

13 bodů (9+4) ve 14 zápasech

Čtyřiadvacetiletý Eric je nejstarším ze čtyř bratrů Staalů působících v profesionálním hokeji. Urostlý centr dokáže střílet góly i účinně bránit a pro Carolinu jsou jeho výkony hodně důležité. Až do sedmého zápasu série proti Bostonu platilo v letošním play off pravidlo, že pokud Staal skóruje, Carolina vyhraje, pokud ne, jeho tým prohraje.

Proč by měli získat Stanley Cup?
Carolina udivuje svou bojovností, jak už několikrát ukázala, žádný zápas pro ni není ztracený dokud nezazní závěrečný klakson. Hraje rychlý hokej s důrazem na týmové pojetí a má vynikajícího kapitána v Rodu Brind'amourovi. Trenér Paul Maurice navíc dokáže flexibilně měnit taktiku a přizpůsobit styl hry soupeři.

V bráně je pro Hurricanes oporou Cam Ward - pětadvacetiletý gólman v základní části sice patří mezi ligový průměr, ale ve vyřazovacích bojích vždy exceluje. Před třemi lety dovedl Carolinu až k zisku Stanley Cupu a jako nováček vyhrál i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Co by jim v tom mohlo zabránit?
Nejspíš ztráta štěstí. To totiž v zázračných obratech sehrálo určitě svou roli a pokud Carolinu opustí, mohla by mít vážné problémy. Ze čtyř zbývajících týmů má totiž asi přeci jen nejslabší hráčský kádr.

Šance podle deniksport.cz: 15%


Detroit Red Wings

317520:gallery:true:true

Jakou měli zatím sezonu?
Opět skvělou. Obhájci trofeje se celou základní část drželi na špici Západní konference, se 112 body skončili jako třetí nejlepší tým NHL.

V prvním kole play off smetli Columbus Blue Jackets bez ztráty zápasu. Tým, který okusil atmosféru vyřazovacích bojů poprvé ve své historii nepředstavoval pro michiganskou mašinu větší problém. To Anaheim už byl těžším soustem. Ducks dotáhli sérii až k sedmému zápasu, který Detroit vyhrál těsně 4:3.

Nejproduktivnější hráč týmu:
JOHAN FRANZÉN
335734:gallery:true:true

15 bodů (8+7) v 11 zápasech

Přezdívají mu The Mule (Mezek), a švédský útočník opravdu dře jako zvíře. Bojuje o každý puk, dotírá na brankáře, nutí soupeře k chybám. V play off je jeho styl hokeje hodně efektivní. Loni pomohl Detroitu třinácti brankami až k Stanley Cupu, letos už jich ve vyřazovacích bojích stihnul nastřílet osm.
Proč by měli získat Stanley Cup?
Důvodů není málo. Vedle bohatých zkušeností s důležitými zápasy snad žádný další tým neoplývá takovou ofenzivní silou rozloženou do všech čtyř řad. Datsjuk, Zetterberg, Hossa, to jsou tři útočníci z kategorie superhvězd.

Přidejte k nim šestinásobného vítěze Norris Trophy pro nejlepšího obránce Nicklase Lidströma, dříče Franzéna, šikuly jako je Hudler nebo Helm a máte tým, který takřka nemá slabinu.

Důležitým faktorem může být i přítomnost kouče Mika Babcocka, který za šest let své trenérské kariéry v NHL stihnul už dvě finále se dvěma různými celky.

Co by jim v tom mohlo zabránit?
Pokud se vůbec dají použít slova "Detroit" a "špatné" v jedné větě, pak asi jedině v souvislosti se situací v bráně. Dvojice Osgood-Conklin totiž v základní části patřila mezi ligový podprůměr.

Chris Osgood prožíval svou nejhorší sezonu za patnáctiletou kariéru v NHL. Pak ale přišlo play off a z chybujícího veterána se znovu stal soustředěný predátor. Otázkou zůstává, zda bude schopen navázat na své výkony i v dalších zápasech.

Šance podle deniksport.cz: 35%


Chicago Blackhawks

317521:gallery:true:true

Jakou měli zatím sezonu?
Velice solidní. Po letech, kdy byli zbytku NHL pro smích, v Chicagu znovu roste skvělý tým. V základní části skončili Blackhawks v silné Centrální divizi na druhém místě, jen osm bodů za Detroitem, se kterým se teď utkají o postup do finále. Před dvěma lety přitom rozdíl mezi dvěma tradičními rivaly činil propastných 53 bodů.

V play off se z Blackhawks stal postrach kanadských týmů. Nejprve si poradili s našlapaným Calgary, následně vyřadili i rozjetý Vancouver.

Nejproduktivnější hráč týmu:
MARTIN HAVLÁT
335741:gallery:true:true

13 bodů (5+8) ve 12 zápasech

Českého útočníka v minulých letech brzdila častá zranění. Tento rok se mu ale zdravotní problémy konečně vyhýbají a Havlát prožívá svou nejlepší sezonu v NHL. K 77 bodům ze základní části zatím ve vyřazovacích bojích přidal dalších třináct.
Proč by měli získat Stanley Cup?
Blackhawks jsou mladý tým, který je ale velmi hladový po úspěchu. Nízký věk a velký potenciál, to je přímo týmová filosofie. I proto si klub, jenž má nejnižší věkový průměr z celé NHL, za kapitána zvolil teprve jednadvacetiletého dravce Toewse.

Herní systém Chicaga je založen na propracované obraně, v ofenzivě pak sází hlavně na individuální kreativitu, podobně jako Detroit mají svou útočnou sílu rozloženou do všech řad.

Současně Blackhawks disponují nejlepší brankářskou dvojicí ze všech zbývajících týmů - jedničkou je zkušený Nikolaj Chabibulin, záda mu kryje Cristobal Huet, gólman, který svými výkony vloni sám dotáhl Washington k postupu do play off.

Co by jim v tom mohlo zabránit?
Nezkušenost. Když se Chicago dostalo do vyřazovacích bojů naposledy, bylo nynějším mladým hvězdám, jako je Patrick Kane nebo Jonathan Toews, třináct let. Ostatní hráči na tom nejsou o mnoho lépe, více jak polovina z nich hraje play off poprvé v kariéře.

Šance podle deniksport.cz: 25%

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud