29. září 2009 • 10:28

NHL otevírá své brány: obhájí Pittsburgh Stanley Cup?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V noci ze čtvrtka na pátek odstartuje čtyřmi zápasy již 92. ročník zámořské hokejové NHL. Maraton 1230 utkání základní části skončí v neděli 11. dubna, o tři dny později budou zahájeny boje o Stanleyův pohár.



Prestižní trofej letos obhajují hokejisté Pittsburghu Penguins.Tučňáci se ve finálové sérii střetli podruhé za sebou s Detroitem a byli tentokrát šťastnějším týmem. O svém triumfu rozhodli v sedmém utkání, poté co na ledě Red Wings zvítězili 2:1 a celou sérii vyhráli 4:3 na zápasy. Stanleyův pohár získali potřetí v klubové historii (předtím 1991 a 1992).

Pittsburgh se tímto titulem vyrovnal Chicagu a New Jersey, nejslavnější klub historie NHL Montreal však hned tak nepřekoná. Canadiens vybojovali Stanleyův pohár třiadvacetkrát. Naposledy ale, a to jako zatím poslední kanadský klub, v roce 1993.

Sidney Crosby si užívá Stanley Cupu při triumfální jízdě ulicemi Pittsburghu Sidney Crosby si užívá Stanley Cupu při triumfální jízdě ulicemi PittsburghuFoto ČTK/AP

Na vítězství Pittsburghu měl podíl i český útočník Petr Sýkora, jenž si tak navlékl už druhý zlatý prsten pro vítěze Stanley Cupu. Z tohoto pohledu jsou stále nejúspěšnějšími Čechy Jiří Hrdina a Jaroslav Pouzar, kteří mají prsteny tři.Hlavními esy pensylvánského klubu nicméně byli zejména Jevgenij Malkin a Sidney Crosby.

Ruský útočník odehrál ve skvělé formě celou sezonu, což dokázal prvenstvím v kanadském bodování základní části i play off. K ocenění pro nejproduktivnějšího hráče Art Ross Trophy přidal i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu vyřazovací části.Slavnostní předávání individuálních cen přesto ovládl Malkinův krajan Alexandr Ovečkin.

 

Hvězda Washingtonu obhájila Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče od novinářů i Cenu Lestera B. Pearsona, o které hlasují sami hráči. I Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce putovala za ním.Jediné české jméno zaznělo v souvislosti s předáním ceny Bud Light Plus/Minus Award za nejlepší bilanci při účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech, kterou získal talentovaný útočník Bostonu David Krejčí.

Bill Guerin prožívá radost s cennou trofejí.Foto ČTK/AP



Nejproduktivnějším Čechem uplynulého ročníku byl se 78 body Patrik Eliáš.Po loňském odchodu nejproduktivnějšího českého hráče a Evropana zároveň Jaromíra Jágra opustil NHL i druhý nejvíce bodující Čech historie Robert "Bobby" Holík. Útočník, jenž se už dříve rozhodl pro americké občanství, skončil na rozdíl od Jágra (stačil jej ještě překonat v počtu startů) s hrou definitivně.

National Hockey League je o 25 let mladší než slavný pohár, který věnoval vítězům poprvé v roce 1892 lord Frederick Arthur Stanley. Založena byla 22. listopadu 1917 v montrealském hotelu Windsor za účasti zástupců Québeku, Ottawy a místních Wanderers a Canadiens. Jejím prvním prezidentem byl zvolen sekretář a pokladník zaniklé National Hockey Association (NHA) Frank Calder.

Do roku 1924 hrávaly NHL čtyři týmy, poté se jejich počet obměňoval, přibyly i první americké celky a v roce 1942 se liga ustálila na šestici stálých členů. Nastalo období takzvané velké šestky (Montreal Canadiens, Boston Bruins, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Chicago Black Hawks a New York Rangers), která v tomto složení hrála až do roku 1967.

Dnešní soutěž zahrnuje po dalších rozšířeních 30 mužstev, jejichž majitelé roztáčejí miliony dolarů a platí nejlepší hráče světa. V posledních letech se však kluby s hráči dostaly dvakrát do křížku. Sezonu 1994/95 se ještě podařilo zachránit a odehrát alespoň zkrácenou základní část, ročník 2004/05 však musel být zrušen úplně.

Stejně jako loni zavítají i v nadcházející sezoně čtyři kluby kanadsko-americké NHL do Evropy. V Helsinkách se ve dvou střetnutích utkají hokejisté Chicaga a Floridy, ve Stockholmu se představí Detroit se St. Louis.

Zatímco ve švédské metropoli budou tamní fanoušci přímými svědky bojů o ligové body druhou sezonu po sobě, do Finska NHL zavítá poprvé v historii. Loni se vedle Stockholmu hrálo ještě v Praze (nastoupily zde proti sobě Tampa Bay a New York Rangers) a v obou případech se jednalo o zahajovací zápasy sezony.

Ty letošní spadají do programu druhého a třetího hracího dne. První ligové utkání NHL mimo severoamerický kontinent se odehrálo v ročníku 1997/98. Start nového ročníku tehdy v Tokiu obstaraly Vancouver a Anaheim. To samé, jen s jinými aktéry, se v Japonsku opakovalo ještě dvakrát. Prvním evropským dějištěm ostrého soutěžního zápasu se stal před dvěma lety Londýn.

Ligová utkání NHL v zahraničí:

4. a 5. října 1997 (Tokio) Anaheim Mighty Ducks - Vancouver Canucks (2:3 a 3:2)

9. a 10. října 1998 (Tokio) Calgary Flames - San Jose Sharks (3:3 a 5:3)

6. a 7. října 2000 (Tokio) Pittsburgh Penguins - Nashville Predators (1:3 a 3:1)

29. a 30. září 2007 (Londýn) Los Angeles Kings - Anaheim Ducks (4:1 a 1:4)

4. a 5. října 2008 (Praha) Tampa Bay Lightning - New York Rangers (1:2 a 1:2)

4. a 5. října 2008 (Stockholm) Ottawa Senators - Pittsburgh Penguins (3:4 PP a 3:1)

2. a 3. října 2009 (Helsinky) Chicago Blackhawks - Florida Panthers

2. a 3. října 2009 (Stockholm) St. Louis Blues - Detroit Red Wings



Jevgenij Malkin
Jevgenij Malkin

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud