9. května 2009 • 00:50

Hotovo! Rusko vyzve opět Kanada

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Stejné finále jako na loňském šampionátu v Québeku uvidí i hokejové mistrovství světa ve Švýcarsku. Obhájce titulu z Ruska opět vyzvou Kanaďané, kteří v semifinále nedali šanci Švédsku, a porazili ho 3:1.



Dvě branky vítězů vstřelil útočník Derek Roy. Finále se hraje v neděli od 20:30. V souboji dvou hlavních favoritů vyhráli před rokem Rusové 5:4 v prodloužení. Švédové si zahrají o bronz s USA.

Oboustranné vyčkávání v první třetině zpestřil brilantní akcí pouze St. Louis, který na konci sedmé minuty zmátl švédského gólmana Gustavssona, za jeho zády přihrál u zadního hrazení o konstrukci branky Royovi a ten pohotově otevřel skóre.

Přemožitelé českého týmu měli možnost vyrovnat při první přesilovce zápasu v 16. minutě po vyloučení Lombardiho, ale Roloson v kanadské brance byl proti a jednobrankový náskok uhájil.

Kanadská radost po dalším gólu...
Kanadská radost po dalším gólu...

Rozhodující momenty celého zápasu přišly v polovině základní hrací doby. Na konci 30. minuty zatáhl puk do blízkosti Gustavssonovy branky Fisher, posunul ho na Horcoffa a ten zvýšil na 2:0.

Přesně půlminutu poté musel na trestnou lavici za podražení Stralman, ale Kanaďané ho vrátili do hry již po 15 vteřinách. Bekhendový pokus Heatleyho vyrazil Gustavsson přesně před Roye, který snadno uklidil puk do branky. Švédové byli jako opaření, prohráli druhou dvacetiminutovku na střely vysoko 8:17 a nezmohli se na odpověď.

Naopak mohli být rádi, že neinkasovali další gól. Na začátku třetího dějství ukázali, že boj o finále nevzdali. Po jejich tlaku nejprve musel zasáhnout gólman Gustavsson, jenž vychytal fantasticky z bezprostřední blízkosti Upshalla, a vzápětí na druhé straně snížil dorážkou vlastní střely Eriksson.

Chvilku poté mohl zvýšit znovu Upshall, ale ležící Gustavsson byl opět proti. Na začátku 52. minuty si Kanada vyžádala oddechový čas, aby se připravila na závěrečný nápor Seveřanů a vyplatilo se. Závěr sehrála s přehledem a nedala soupeři šanci na zvrat.

Necelé dvě minuty před koncem si čas na rozmyšlenou vyžádal také švédský kouč Gustafsson a vzápětí se odhodlal ke hře v šesti bez brankáře Gustavssona, ale veškerá snaha o kontaktní gól přišla vniveč.

Semifinále MS v ledním hokeji v Bernu:

Kanada - Švédsko 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
7. Roy (St. Louis, Stamkos), 30. Horcoff (Fisher), 31. Roy (Heatley) - 47. Eriksson (Martensson).
Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Kurmann (Švýc.) - Valach (SR), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.477.

Sestavy:

Kanada: Roloson - S. Weber, Hamhuis, Doughty, Vlasic, Phillips, Coburn - Heatley, Spezza, Roy - St. Louis, Stamkos, Doan - Horcoff, Fisher, Zajac - Lombardi, Armstrong, Upshall. Trenér: Lindy Ruff.
Švédsko: Gustavsson - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Grossman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud