15. května 2011 • 22:43

Finové jsou mistři! Švédy vyprovodili šestkou

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finále hokejového mistorvství světa Finové rozsekali Švédsko a po jasné  výhře 6:1 se mohou podruhé v historii radovat ze zlatých medailí. O vítězstí rozhodli drtivou třetí třetinou, kterou vyhráli 5:0



Úvodní třetina přinesla souboj zabezpečených obran, ale také rychlý hokej plný nasazení, který plynul jen s minimem přerušení. Jako první vážněji zahrozil v osmé minutě Fin Niskala, přesvědčil se ale jen o dobré pozornosti švédského gólmana Fastha.

Na druhé straně zkoušeli překonat Vehanena Persson a Rundblad, ale bez úspěchu. V končící 18. minutě přišla první přesilovka zápasu, Fasth ale při finských šancích dokázal udržet bezbrankový stav.



V úvodu druhé třetiny nejprve nenašli recept na Vehanena Rundblad a Tedenby, Berglund bekhendem jen těsně minul. Poté v závěru přesilovky zahrozil výjezdem před branku Pesonen, ale skrze Fastha kotouč za brankovou čáru neprotlačil.

Velký závar způsobil pokus Granlunda, který Fasth vyrazil ramenem pouze nad sebe. Kotouč dopadl do jeho brankoviště, Pesonen již dorážel do odkryté branky, ale Erixon na poslední chvíli jeho pokus zblokoval. Vzápětí ale na druhé straně našlápl Pääjärvi-Svensson a otevřel skóre, když milimetrově přesnou ranou vymetl horní růžek nad Vehanenovou nastavenou lapačkou.

Noví hokejoví šampioni.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Poté přišla přesilovka Švédů, v níž se Persson snažil za Vehanenovými zády přidat druhý gól, ale tísněný zamířil pouze těsně vedle. Po skončení početní výhody jeli Finové ve třech proti dvěma, zakončoval Komarov, ale Fasth si poradil.

V další přesilovce Švédů autor úvodní trefy oslovil Berglunda, jenže ten svou teč namířil pouze do pravé tyče. Před druhou přestávkou hráli poté přesilovku i Finové a k využití jim stačilo jen 23 vteřin, když vyrovnání zařídil obávaný přesilovkový kanonýr Immonen.

V třetí třetině nabralo prestižní severské derby zcela nečekaný směr. V polovině 43. minuty Švédové ztratili kotouč, když při rozehrávce chyboval Petrasek, a přečíslení tři na jednoho zakončil ranou pod horní tyč Nokelainen. Jen o 46 sekund později Eriksson nešťastně tečoval přihrávku na hůl Kapanena a Finové vedli 3:1.

Švédové se poté snažili ještě vrátit do zápasu, vzali si i oddechový čas, ale jako kdyby jim v samém závěru turnaje již chyběly psychické i fyzické síly. V 57. minutě tak do otevřené švédské obrany vyrazil Pesonen, jenž vyzrál na Fastha blafákem do bekhendu, a gejzír mistrovské radosti definitivně nastartoval o 35 sekund později Pyörälä. V poslední minutě finále navíc dovršil debakl Švédů ještě šestým gólem Pihlström.

Finský kapitán Mikko Koivu přebírá titul pro nové šampiony
Finský kapitán Mikko Koivu přebírá titul pro nové šampiony


Mistrovství světa v hokeji, finále v Bratislavě:

Švédsko - Finsko 1:6 (0:0, 1:1, 0:5)
Branky a nahrávky: 28. Pääjärvi-Svensson - 40. Immonen (Pesonen, M. Koivu), 43. Nokelainen (Pihlström), 44. N. Kapanen (Aaltonen, Komarov), 57. Pesonen (Granlund), 58. Pyörälä (M. Koivu, Salmela), 60. Pihlström (Lajunen). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 9166.

Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Eriksson, Persson - Silfverberg, Krüger, Tedenby - Sjögren, Wallin, Backlund - Ericsson. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Puistola, Väänänen, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Pyörälä - Aaltonen, N. Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Nokelainen, Lajunen, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Konečné pořadí MS:
1. Finsko, 2. Švédsko, 3. Česko, 4. Rusko, 5. Kanada, 6. Norsko, 7. Německo, 8. USA, 9. Švýcarsko, 10. Slovensko, 11. Dánsko, 12. Francie, 13. Lotyšsko, 14. Bělorusko, 15. Rakousko (sestup), 16. Slovinsko (sestup).

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud