1. ledna 2019 • 00:28

Česko - Dánsko 4:0. Mladíci slaví postup, ve čtvrtfinále potkají tým USA

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté si na MS do 20 let připsali první výhru za tři body, když jasně porazili Dánsko 4:0, a zajistili si tak postup do čtvrtfinále. Ve skupině A skončili třetí a v boji o semifinále se utkají s týmem USA, který jasně přehrál Finsko v poměru 4:1. Duel se bude hrát ve čtvrtek ve 2:00 SEČ.



Za Česko se trefili v první části Jakub Lauko a Martin Nečas, před polovinou zápasu krásnou akci v přesilovce zakončil Martin Kaut. Do prázdné branky pečetil výhru Filip Král, tým Václava Varadi ale možná přijde o Michaela Gaspara, který na začátku třetí třetiny ošklivě narazil trupem do vlastní branky a musel být odvozen na nosítkách.

V realizačním týmu zavládl strach, jestli nemá obránce prvoligových Litoměřic zraněnou pánev, nejspíš to ale odnesla žebra. Na vyšetření v nemocnici se mělo zjistit, jestli jsou jen naražená, nebo zlomená a jestli nemá vnitřní zranění.

VIDEO | Podívejte se, jak Gaspar narazil do branky

Český tým začal rozpačitě a moc nechybělo, aby Grundtvig hned zkraje ukončil čekání svého týmu na gól a otevřel skóre, ale vychytal ho Dostál. Na koně posadil jasného favorita zápasu až skvělý part Hrabíka v deváté minutě, když nejprve zastavil útok soupeře, projel až do blízkosti dánské branky, odkud našel zpětnou přihrávkou Kauta a ten poslal Čechy do vedení.

"Byl to strašně těžký zápas. Naše hra zase nebyla perfektní a udělali jsme hodně chyb. Musím před Dány smeknout. Víme, že nemají takové schopnosti jako ostatní týmy tady, ale všechno to vynahrazují srdíčkem, rychlostí a nasazením. My jsme splnili to, co jsme chtěli. Jsme ve čtvrtfinále a určitě budeme připravení," uvedl útočník Jakub Lauko.

Zanedlouho přišla i první přesilovka a s ní i uklidňující druhá trefa. Zadinovi sice při zakončení do odkryté branky ještě překazil radost parádním zákrokem strážce dánské branky Soegaard, vzápětí přišla ale podobná kombinace na druhé straně útočného pásma a skórující Nečas.

Zraněný Michael Gaspar je odvážen na nosítkách v zápase s Dánskem
Zraněný Michael Gaspar je odvážen na nosítkách v zápase s Dánskem

Velmi povedenou přesilovkou se pak prezentoval i soupeř, ale bez gólové tečky. Ve 27. minutě zachránil při dalším českém oslabení dvoubrankový náskok svého týmu Dostál, když betonem zastavil Schultze. Na druhé straně naopak před polovinou utkání zvýšil Kaut po další skvělé souhře v početní výhodě, když mu ideálně předložil puk Kondelík.

"My zkušení hráči asi trochu cítíme i důvěru od kluků, že jsme sem přijeli z AHL a čekají se od nás dobré výsledky. Je ale úplně jedno, jestli budeme mít deset gólů a deset nahrávek. Musíme hrát nahoru i dolů, dobře bránit. Je jedno, kdo skóruje," prohlásil forvard Martin Kaut, který hraje na farmě Colorada.

Ve 37. minutě si Dánové zahráli 17 vteřin pět na tři, ale větší možnost si nepřipravili.

Lauko po postupu do čtvrtfinále: Hra ale nebyla perfektní, dělali jsme hodně chyb
Video se připravuje ...

Stínem zápasu bylo nepříjemné zranění Gaspara, jenž po tvrdém naražení na branku při bránění dánského útoku opouštěl led na nosítkách. Machala pak nedotáhl blafák v oslabení, Cubars na druhé straně otřel svůj pokus o brankovou konstrukci.

Necelé čtyři minuty před koncem zamířil na trestnou lavici Galvas a Dánové ve snaze o první gólovou trefu na turnaji sáhli dokonce ke hře bez gólmana. Češi tak mohli zkoušet pálit do opuštění branky a využil toho Král, když vysokým obloučkem z vlastního obranného pásma završil výhru.

"Hráli jsme o postup a jsme strašně rádi, že se nám to povedlo. Kluci zápas odmakali a máme obrovskou radost. Každé utkání hrajeme na sto dvacet procent, akorát nás zatím trochu trápila koncovka. Věřím, že výhra kluky nakopne, dali jsme Dánům čtyři góly, což je stejně jako Rusové," uvedl gólman Lukáš Dostál, který si připsal čisté konto díky 20 úspěšným zákrokům.

Góly

Domácí:

Hosté: 08:10. Lauko, 11:59. Nečas, 28:03. M. Kaut, 57:46. F. Král

Sestavy

Domácí: Søgaard (Rørth) – Setkov, Koch, Baasstrup (A), Urup Mogensen, V. Andersen, Mortensen, Schulze – Brinkman, Röndbjerg (C), Schultz – Grundtvig (A), Madsen, L. Andersen – Marcussen, Green, Wittendorf – Cubars, Kjær, Bach – Gath.

Hosté: Dostál (Škarek) – Kvasnička, J. Galvas (A), D. Mikyska, Gaspar, Bukač, F. Král, Šalda – M. Kaut (A), Kern, Zadina – Pekař, Nečas (C), Plášek ml. – Pour, Kondelík, Hrabík – Jeník, Hladonik, Machala – Lauko.

Rozhodčí

Ingram (CAN), Stano (SVK) – Chaput (CAN), Oliver (USA)

Stadion

Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18 910 míst)

Návštěva

10204 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 4 4 0 0 0 15:6 12
2. Kanada 4 3 0 0 1 23:5 9
3. Česko 4 1 1 0 2 8:8 5
4. Švýcarsko 4 1 0 1 2 11:12 4
5. Dánsko 4 0 0 0 4 0:26 0

Góly

Domácí: 19:51. Robertson, 31:40. Madden, 36:42. Poehling, 42:02. Madden

Hosté: 53:16. Ylönen

Sestavy

Domácí: Primeau (Knight) – Samberg, M. Anderson (C), Q. Hughes (A), Kemp, M. Samuelsson, St. Ivany – Farabee, Norris (A), Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, Chmelevski, O'Brien.

Hosté: Luukkonen (Lindberg) – Heinola, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Utunen, Latvala, Honka – Nyman, Kupari, Heponiemi – Tolvanen, Lundell, Kakko – Talvitie (C), Virtanen, Ylönen – Engberg, Moilanen, Vainionpää – Puustinen.

Rozhodčí

Jonathan Alarie, Tobias Bjork. Čároví: Dmitri Golyak, Daniel Hynek

Stadion

Save-On-Foods Memorial Centre, Victoria (CAN)

Návštěva

6556 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 1 0 0 16:8 11
2. USA 4 3 0 1 0 18:9 10
3. Finsko 4 2 0 0 2 12:7 6
4. Slovensko 4 1 0 0 3 15:14 3
5. Kazachstán 4 0 0 0 4 5:28 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud