16. ledna 2021 • 12:40

Odepsané Bělorusko? Škoda řekla, že na MS u Lukašenka nedá peníze

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konání MS v hokeji 2021 v Bělorusku vypadá čím dál tím nepravděpodobněji. Vedle jednotlivých zemí se proti organizaci šampionátu v zemi, v níž vládne autoritář Alexander Lukašenko díky zřejmě zfalšovaným volbám, ohradil i hlavní sponzor, Škoda Auto. Pokud IIHF MS nechá odehrát v Bělorusku, automobilka ho sponzorovat odmítne.



Pro automobilku je prý důležité dodržovat, chránit a prosazovat všechny předpisy, které ochraňují lidská práva, uvedl pro ČTK vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

Partnerství s mistrovstvím světa trvá od roku 1993 a Škoda je hlavním sponzorem šampionátu. Smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) automobilka naposledy podepsala před čtyřmi roky s platností do letoška.

„Důsledně dodržujeme, chráníme a prosazujeme všechny předpisy, které ochraňují lidská práva jako celosvětovou základní a všeobecnou potřebu. Z tohoto důvodu Škoda Auto odstoupí z pozice sponzora mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2021, pokud bude Bělorusko potvrzeno jako jeho spolupořadatel,“ řekl Kotera.

Letošní MS mají hostit společně běloruská metropole Minsk s lotyšským hlavním městem Rigou od 21. května do 6. června. V Bělorusku ale po loňském znovuzvolení Alexandra Lukašenka do prezidentské funkce ve volbách, jež opozice jeho autokratického režimu označuje za zmanipulované, vypukly masové protesty. Lukašenko je svými kritiky viněn z jejich násilného potlačování.

Mezinárodní olympijský výbor před měsícem Lukašenka suspendoval stejně jako šéfa národního hokejového svazu Dmitrije Baskova, jenž je podezřelý z toho, že se zúčastnil násilného útoku na aktivistu Romana Bondarenka, který později zraněním hlavy podlehl.

Prezident IIHF René Fasel po nedávné návštěvě Minsku uvedl, že federace má vážné obavy o schopnost Běloruska šampionát společně s Lotyšskem uspořádat. Přiznal také, že IIHF dostala nabídku na převzetí turnaje od Dánska a sama vede jednání se Slovenskem.

Federace se kvůli porušování lidských práv v Bělorusku ocitla pod tlakem některých zemí, jež ji vyzývají, aby Minsku pořadatelství odebrala. Také lotyšští představitelé už loni na podzim uvedli, že vzhledem k situaci v Bělorusku si spolupořadatelství s Minskem neumějí představit.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play-off
Články odjinud


Články odjinud