Ondřej Kuchař
18. prosince 2021 • 15:49

Česko - Rusko 2:5. Jasnou prohru načal rychlý gól sborné

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Jako za dob staré sborné s Charlamovem a Krutovem. Rudá mašina zlikvidovala Česko suverénním výkonem. Ve výročních retro dresech Sovětského svazu porazila tým trenéra Filipa Pešána jasně 5:2. „Jsem velmi zklamaný. Prohrát takovýmhle způsobem… Navíc dva zápasy před startem olympiády. To je pro tyhle hráče nepřípustné,“ kroutil hlavou kouč. V neděli čeká národní tým na závěr Channe One Cupu v  9 hodin českého času Švédsko.



Pro Rusy je letošní domácí turnaj speciální. Připomínají si na něm totiž výročí třiceti let od vzniku samostatného Ruska. V prosince 1991 se Sovětský svaz oficiálně rozpadl. Jako vzpomínku na něj hraje sborná Channel One Cup ve starých retro dresech SSSR.

Možná v rámci historie taky domácí hlasatel uvedl soupeře jako Československo. V klipu na kostce se promítaly záběry z dávné i nedávné minulosti. Aplaus sklidil třeba památný hit Alexandra Ovečkina na Jaromíra Jágra z olympiády v roce 2010. Krásné branky sborné z historie byly prokládány těmi prezidenta Vladimira Putina. Alexandrovci pak zazpívali hymnu a šlo se na věc.

Atmosféra rozpumpovaného publika pak jako by Čechy zaskočila. Hned start do utkání nechytili. Časomíra odečetla teprve čtrnáct sekund, když radost osmi a půl tisíce fanoušků poprvé explodovala. „Vstup do zápasu byl tragický. Hned první náš dotek udělal zakázané uvolnění, z první střely pak dal soupeř branku. Začátek hrozný. Bohužel to s námi otřáslo, celá první třetina byla plná kotoučů, které nám skákaly přes hokejky. Byli jsme hodně nervózní,“ komentoval pak úvod Filip Pešán.

„Oni na nás ani vletět nemuseli, sami jsme zazmatkovali. Nedostali nás ani pod nějaký drtivý tlak, nemuseli,“ přidal trenér.

Běžela patnáctá minuta, kdy sborná vedla už 3:0. Na tři branky stačilo sedm střel. Schylovalo se k debaklu. Ještě před první sirénou ale Češi snížili zásluhou Jana Kováře.

Nejlepší byla z českého pohledu druhá část, do ní v brance místo Romana Willa nastoupil Šimon Hrubec. Stejně ji však reprezentanti prohráli 0:2. Při tradičním skandování „šajbu“ se otřásal stadion. Kdykoli se hráči sborné dostávali do útočného pásma, působilo to, jako by se na českou bránu valila lavina. Aréna začal hučet jak včelí roj.

„Druhá třetina byla dobrá, tam jsme Rusy přehrávali. První naše přesilovka byla ale opět hodně špatná, my jsme tím domácí nakopli. Pátý gól to zlomil definitivně,“ přidal Pešán. V závěrečné dvacetiminutovce už jen korigoval Milan Gulaš. Po dvou utkáních turnaje tak mají Češi jen dva střelce: Kováře s Gulašem, oba jsou na dvou trefách. Zbytek mlčí.

Výsledek byl jasný, sborná moskevské odpoledne ovládla 5:2. „Fyzicky byli Rusové daleko zdatnější, silnější kolem vlastní branky, lepší v osobních soubojích. V tom byl podle mě nejlepší rozdíl. Taky jsme za dvě třetiny vyhráli snad jedno buly. S pukem hráli skoro pořád domácí.“

Už před startem turnaje říkal Pešán, že tenhle tým je blízko tomu případnému evropskému pro olympiádu v Pekingu. Z tohoto pohledu dostal výběr důrazný varovný signál. „Zklamaný jsem velmi. Prohrát takovýmhle způsobem… Navíc dva zápasy před startem olympiády. To je pro tyhle hráče nepřípustné. Vybrali jsme ale takové, kteří jsou zkušení, přesto jsme byli celý zápas nervózní. Je to velká otázka, koho případně donominovat. Jestli vůbec je koho.“

Už v neděli v nezvykle brzký čas čeká Čechy závěrečný duel turnaje se Švédskem. „Týmu se nebude lehce usínat. Chybami jsme soupeřům dali vyložené šance, které proměnili. I my jsme si ale jinak naší hrou šance vytvořili. Musíme konečně vstřelit první gól, to se nám nepovedlo ani nepamatuju. Tím se asi určí ráz zápasu, který bude jiný,“ přidal Pešán.

Z prohry se musí rychle otřepat. „Máme dost zkušený tým. Každý tady už vyhrál i prohrál spoustu utkání. Není to první porážka v životě. Samozřejmě to zamrzí, něco už jsme si k tomu řekli v kabině. Nemůžeme se dívat zpátky,“ dodal obránce Lukáš Klok.

Góly

Domácí: 00:14. Gricjuk, 07:31. Vovčenko, 14:08. Grigorenko, 37:27. Grigorenko, 39:12. A. Anisimov

Hosté: 18:18. Jan Kovář, 47:36. Gulaš

Sestavy

Domácí: T. Biljalov (41. Samonov) – Nikišin, Čisťakov, J. Jakovlev, Minulin, S. Tělegin, A. Marčenko, Jelesin, Kajumov – Grigorenko, Šipačov, N. Gusev – Gricjuk, Kadějkin, Kameněv – Korškov, A. Anisimov, Vovčenko – V. A. Tkačov, Ivan Morozov, Arťom Galimov.

Hosté: Will (21. Š. Hrubec) – Šulák, J. Jeřábek (A), Ščotka, D. Musil, J. Krejčík, Klok, Pyrochta – Gulaš (A), Jan Kovář (C), Frolík – M. Řepík, Michael Špaček, Sobotka – Hyka, L. Sedlák, A. Nestrašil – Blümel, Jašek, Flek.

Rozhodčí

Romasko, Sidorenko – Goljak, Šišlo.

Stadion

CSKA Aréna, Moskva.

Návštěva

8445 diváků

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 4 3 0 0 1 11:5 9
2. Rusko 5 3 0 0 2 13:11 9
3. Finsko 4 2 1 0 1 11:7 8
4. ČR 5 0 0 1 4 9:21 1

Finové porazili Kanadu 4:1

Hokejisté Finska porazili na Channel One Cupu v Moskvě Kanadu 4:1 a i podruhé na turnaji uspěli. Svěřenci trenéra Jukky Jalonena navázali na čtvrteční výhru z Prahy nad českou reprezentací 3:2 po samostatných nájezdech, dvěma góly k tomu přispěl útočník Jere Karjalainen. Kanada prohrála druhý ze tří duelů.

Finové se ujali vedení už po 32 sekundách, kdy nahození Valtteriho Kemiläinena tečoval za Justina Poggeho Karjalainen. V 5. minutě se útočník Dinama Riga prosadil znovu. Dvě sekundy po skončení přesilovky po vyloučení Corbana Knighta opět tečí usměrnil do branky Kemiläinenův pokus.

Snížit mohl Adam Tambellini a na druhé straně měl možnost v přesilovce Juuso Pärssinen, před první pauzou Poggeho nepřekonal ani Markus Granlund. Kanaďané překonali gólmana Christiana Heljanka v polovině utkání, kdy se z pravého kruhu trefil Landon Ferraro. Další šanci měl v 35. minutě, ale z úniku neuspěl.

V úvodu závěrečné třetiny měl možnost v přesilovce Eric Fehr. V čase 48:19 se prosadili naopak Finové a Markus Granlund při sólovém nájezdu prostřelil Poggeho mezi betony. Výsledek ještě dovršil 140 sekund před koncem při power play Kanady do prázdné branky Markus Nenonen.

Vstoupit do diskuse
8

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud