Pavel Bárta
22. března 2023 • 16:35

MS v Česku bez Ruska i Běloruska. IIHF prodloužila oběma zemím zákaz

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

I v příštím ročníku se budou hrát světové šampionáty bez účasti Ruska a Běloruska. Na svém řádném zasedání o tom rozhodla Rada IIHF, jež prodloužila oběma zemím zákaz startu v mezinárodních soutěžích o další sezonu. Bez sborné se tedy bude hrát i mistrovství světa 2024, které pořádají Praha a Ostrava. Znamená to, že sem Rusové nedojedou.



Mezinárodní hokejová federace vyloučila Rusko a jeho spojence Bělorusko ze svých soutěží loni v únoru po napadení Ukrajiny a rozpoutání válečného konfliktu. Hlavním důvodem byla obava o bezpečnost všech účastníků. Rusko zároveň přišlo o pořadatelství juniorského šampionátu, který se měl konat na přelomu ruku v Novosibirsku a Omsku.

IIHF předeslala, že o případném začlenění či dalším zmrazení účasti obou zemí rozhodne nejpozději do svého kongresu. Ten proběhne během květnového mistrovství světa v Rize a Tampere za účasti zástupců všech členských zemí. Nakonec otázku projednala v předstihu na zasedání Councilu. Na základě podrobného rozboru od renomované společnosti, jež se zaměřuje na vyhodnocování rizik v důsledku různých globálních výzev, Rada mezinárodní federace rozhodla, že ještě není bezpečné znovu zapojit ruské a běloruské celky zpět do soutěží IIHF.

„Vedli jsme různé diskuze a začlenění bylo klíčovým tématem,“ přiblížil jednání prezident mezinárodní federace Luc Tardif. „Přehodnotili jsme situaci a na základě podrobné analýzy zvážili možná bezpečnostního hlediska. Jako v případě Minsku, jemuž jsme před dvěma lety odebrali pořadatelství a přidělili ho Rize. Došli jsme k závěru, že je příliš brzy na to, abychom byli pro návrat Ruska do mezinárodních soutěží,“ uvedl.

Když před časem šéf světového hokeje během návštěvy Finska prohlásil, že ze sportovního hlediska by si přál návrat Ruska co nejdřív, protože by znamenal, že válka skončila a už neumírají lidé, vzbudil velký poprask. Tamní média totiž citovala pouze první část jeho vyjádření. Putinovské Rusko na Ukrajině dál vede válku, lidé strádají a přicházejí o život. Základní podmínka pro návrat nebyla splněna. IIHF se však jako nadnárodní organizace nemůže rozhodovat na základě politiky. Jediné, o co se může opřít, jsou otázky bezpečnosti a zdravého prostředí turnajů, které za současného stavu nelze zaručit. Asi si těžko umíme představit, co by se dělo, kdyby se za rok v českých městech střetávaly dva tábory, odpůrci invaze se sympatizanty. To by šlo nad rámec sportu a mohlo se nebezpečně vyhrotit a vyhnout kontrole.

Tím, že o prodloužení trestu hlasovala Rada IIHF, nedopustila mezinárodní federace situaci, aby se jednání ubíralo jakýmkoli názorovým směrem, a nezabředla do stavu jako například mezinárodní federace šermu FIE. Její kongres na začátku března začlenění Ruska a Běloruska odsouhlasil 65 procenty hlasů a skandál byl na světě. IIHF však musí taky postupovat v souladu se stanovami a řády a zároveň se opřít o jedinou možnost, kterou má, tedy bezpečnost, aby se nedalo tvrdit, že provedla něco, co je diskriminační a politické.

Pro hokejové prostředí je její verdikt pozitivní zpráva, o začlenění Ruska a Běloruska se bude jednat zase za rok. „Budeme se rovněž zabývat olympijskou kvalifikací, která se hraje v příštím roce, celou situaci pak opět vyhodnotíme,“ přislíbil Luc Tardif.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud