17. března 2011 • 13:30

Kalous: Nezvládli jsme to, je to obrovské zklamání

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně velké zklamání a rozčarování bylo možné vyčíst z tváře libereckého kouče Jiřího Kalouse po vypadnutí jeho mužstva s pražskou Slavií ve čtvrtfinále play off hokejové extraligy.



Bílí Tygři měli podle papírových předpokladů patřit k hlavním favoritům na zisk mistrovské trofeje a ačkoliv se jim podařilo smazat ztrátu 1:3 na zápasy a rozhodující sedmé utkání hráli před vlastními diváky, neuspěli. Z překvapivého postupu se mohl radovat soupeř vedený Kalousovým kamarádem Vladimírem Růžičkou.

"Je to obrovské zklamání, to nebudu zastírat. Jsem skutečně obrovsky zklamaný, ale s tím se musím sám vyrovnat. Základní část nás předurčovala k tomu, abychom postoupili, ale na to se v play off nehraje, tam se hraje jen na ten postup, který jsme nezvládli," řekl novinářům Kalous. "Musím naopak poblahopřát Slavii k vítězství a postupu," dodal.

Ještě pět minut před koncem základní hrací doby to přitom ve středu pod Ještědem vypadalo na úplně odlišné pocity Severočechů - vedli 3:1. "Já ale věděl, že není konec... Věděl jsem to, protože už se přece jen pohybuji v hokeji dlouho a hraje se prostě až do sirény, což se opět potvrdilo," přiblížil Kalous, co se mu odehrávalo v hlavě.


Ostražitý zůstával i proto, že z dlouhodobé spolupráce na jedné lavičce dobře ví o Růžičkově schopnosti namotivovat hráče, aby do poslední chvilky nic nevzdali.

"Vláďa samozřejmě umí hráče motivovat, já však nekoukám na Slavii, ale na naše hráče. Klíčové okamžiky v sérii jsme nezvládli a dostali jsme velmi trpkou lekci. Doufám, že se z ní budeme schopni poučit a do budoucna také poučíme. Musíme, pokud budeme chtít pomýšlet na úspěch."

Posledních pár minut základní hrací doby jeho svěřenci vůbec neustáli; nechali Slavii nadechnout snížením v polovině 56. minuty a 66 sekund před koncem i vyrovnat.

Série se Slavií se do obličeje libereckého kapitána Petra Nedvěda pořádně vepsala
Série se Slavií se do obličeje libereckého kapitána Petra Nedvěda pořádně vepsala


"Tam si myslím, že zodpovědnost a respekt byly příliš velké. Zbytečně jsme začali hrát defenzivně a byť jsme hráče nabádali k aktivní hře, tak se nám to bohužel nepovedlo zrealizovat. Psychika tam sehrála velkou roli a i proto jsme závěr nezvládli," uvedl Kalous.

Následovalo ze strany Liberce skvěle odehrané prodloužení, v němž mohli jeho hráči několikrát rozhodnout, jenže rozdílovou ránu zasadil soupeř. "Nehraje se na to, jestli je něco fantastického nebo ne... Hraje se na výsledek, což jsme nezvládli a to mluví samo za sebe," prohlásil Kalous.

Slavia mohla kromě střelci vítězného gólu Tomáši Svobodovi, jenž také poslal zápas do prodloužení, děkovat za postup i brankáři Miroslavu Kopřivovi. V klíčových momentech vykouzlil několik perfektních zákroků.

"Podával vynikající výkony nejen v této sérii, ale už v sezoně. Byl pro nás velkou překážkou, nicméně branky jsme mu dali, spíš jsme to nezvládli dozadu, když jsme dovolili Slavii se na nás dotáhnout," přemítal Kalous.

Slova chvály měl ale i pro svého teprve jednadvacetiletého brankáře Tomáše Vošvrdu. "Předvedl vynikající výkon a celkově musím říct, že klukům nemůžu vytknout co do bojovnosti a nasazení ani slovo. Za to jim musím naopak poděkovat. Ale byly tam určité věci, které jsme prostě nezvládli a doplatili na to," podotkl Kalous.

Na detaily ale bylo ještě brzy. "Já si ty věci uvědomil už dřív, ale bohužel jsme je přesto nezvládli. Chci si to v klidu rozebrat a sám z toho vyvodím nějaké závěry," ujistil Kalous.

Za jednu z hlavních příčin vyřazení ovšem označil nezvládnutá domácí utkání. "Především to první, to bylo špatně odehrané," připomněl Kalous vstup do série, kdy Liberec vedl již 4:2 a přesto prohrál 4:5. "Samozřejmě i ta utkání na Slavii jsme mohli odehrát lépe. Myslím, že hodně gólů jsme soupeři věnovali sami, což je věc, která nás velmi mrzí."

Celá série znamenala velké vypětí nejen pro hráče, ale i pro trenéry. "Bylo to náročné, ale nejsem ani nijak vyčerpaný. Na tu sérii jsem se velmi těšil a myslím, že přinesla parádní hokej. Bohužel se špatným koncem pro nás, což jsme si ale zapříčinili sami," přiznal sebekriticky Kalous.

Jeho přátelský vztah s Růžičkou prý výsledek série a její vypjatý průběh, v němž nebyla nouze i o mediální přestřelky, rozhodně nepoznamená. "To je play off. Vláďa chtěl vyhrát a já taky. Povedlo se to Vláďovi, bohužel...," řekl s hořkým úsměvem Kalous. "Náš vztah to však nijak nemění," ujistil liberecký kouč.

Do detailnějšího ohlédnutí za sezonou se mu nechtělo, chtěl si nechat větší odstup od hořkého konce. "Musím to rozdělit na dvě části. Základní část nám sice vyšla slušně, ale na tu se nehraje. Hraje se na play off a to považuji jednoznačně za neúspěch," prohlásil Kalous, jenž s klubem podepsal již v polovině února smlouvu i na příští sezonu.

"Chtěl jsem s týmem uspět, což se mi nepovedlo, takže mám určitě nad čím přemýšlet," uzavřel Kalous.

 

 

 

 

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud