Ondřej Kuchař
2. března 2022 • 12:10

Rusové křičí kvůli odebrání MS: Diskriminace! Pravda je na naší straně

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostali úder do místa bez chráničů. Rusové přišli o účast na hokejovém mistrovství světa, celý sportovní svět se od země válečných agresorů postupně distancuje. Ruští sportovci nemůžou na mezinárodní turnaje, soupeři se s nimi odmítají utkat. Ze země odchází první hokejisté KHL. „Pravda je na naší straně. Bude to hanba pro všechny sportovce, kteří se k soupeři otočili zády,“ zuří legendární kapitán sovětské sborné Boris Michajlov.



Zatímco o pár stovek kilometrů jihozápadně ruské rakety ostřelují civilisty v Charkově, v největší zemi planety se v úterý v poklidu rozběhlo play off KHL. Byla u toho taky pětice českých hráčů. Rusko neopustili. Zatím.

Podle informací Sportu například hokejisté běloruského Minsku došli za vedením, aby situaci řešili. Bylo jim však řečeno, že jsou dospělí lidé a mají dál normálně dělat svou práci. Klub jim dokonce pohrozil pokutami. Dnes odpoledne mají nastoupit proti Petrohradu, milovanému klubu ruského diktátora Vladimira Putina. Jestli se tak stane, zatím není jasné.

Další hráče pobouřil transparent s textem „Putin je náš prezident“, který před pár dny visel na střídačkách během přípravného duelu mezi CSKA a Spartakem. „Tohle kdyby vyvěsili u nás, tak jdeme za vedením, že končíme,“ řekl Sportu jeden z českých hokejistů v lize.

Odejít ale není tak snadné. Sami však nechtějí být symboly propagandy, ke které Putin hokej s oblibou využívá.

Prvními dvěma hráči, kteří bez ohledu na milionové sankce Rusko opustili, jsou Američan Nick Shore (Novosibirsk) a kanadský rodák, který však od roku 2014 reprezentuje Bělorusko Geoff Platt (Ufa). Oba v klubech rozvázali smlouvy a odletěli. Nově se přidal i finský útočník Markus Granlund, jenž se rozloučil v Ufě. Očekává se, že se brzy přidají i další hráči. Rubl padá ke dnu a podle některých zdrojů se blíží konec celé KHL.

„U nás je s legionáři vše v pořádku. Během pandemie jsme zažili podobné věci. Normálně pracujeme, trénujeme. Pro nás je sport mimo politiku. Všechny naše myšlenky míří k play off,“ hlásí cynicky petrohradský trenér Roman Rotenberg, jehož jedinou kvalifikací pro tuto funkci je to, že je synem ruského oligarchy, miliardáře a majitele klubu Borise Rotenberga. Jinak též nejbližšího přítele Putina.

Prostě jakoby nic. Ono se ve světě něco děje? Vždyť veškerá ruská média včetně sportovních webů podle vládního nařízení v souvislosti s napadením Ukrajiny nikdy nepoužívají slovo válka. Pro všechny jde svorně o „speciální vojenskou operaci“.

Podobně jako Rotenberg mluvil i kouč Soči Andrej Nazarov. „Vše probíhá jako obvykle. Nezachytil jsem ani náznak nespokojenosti našich hráčů. Žádné problémy nejsou, všichni dostávají plat, všichni jsou šťastní. Pokud by naši cizinci nějaké problémy měli, ať jdou. Nemám problém pracovat jen s Rusy. Ve VHL nebo MHL máme spoustu šikovných mladých. Soči se ani v příští sezoně neztratí, to vás mohu ujistit,“ pravil vyhlášený trenérský rapl.

Jinak striktní novináři se překvapivě zdržují

Jak se v pondělí večer rozhodlo, Rusko se v rámci sankcí nebude moct zúčastnit žádných akcí pod hlavičkou IIHF. Bez nich tak budou zbylé dva turnaje Euro Hockey Tour, a zejména pak květnové mistrovství světa ve Finsku. Stejný trest stihl také Bělorusko, které se na ukrajinské invazi podílí. Rusové také přišli o pořadatelství světového šampionátu juniorů, který se na přelomu roku měl konat v Novosibirsku a Omsku.

Proti všem trestům se Ruská hokejová federace plánuje odvolat. „Považujeme toto rozhodnutí za diskriminační a v rozporu s duchem sportu. Ten vždy sloužil k tomu, aby spojoval národy různých zemí a kontinentů, bez ohledu na jakékoli rozdíly nebo neshody. Vyhrazujeme si právo se proti němu odvolat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu,“ uvedli v oficiálním prohlášení.

Rozhodnutí rozlítilo taky bývalého sovětského hokejistu a kapitána sborné Borise Michajlova.

„Pro moje rozhořčení ani neexistují vhodná slova. Sport má lidi spojovat, ale politici dělají rozhodnutí, která nepřispívají k upevňování přátelství. Čas ukáže, že pravda je na naší straně. Budeme dál rozvíjet sport v naší vlasti. Bude to hanba pro všechny sportovce, kteří se postaví zády ke svým vlastním soupeřům,“ řekl pro ruský web championat.com.

Podle ruských médií zahnaly IIHF do kouta jednotlivé hokejové svazy včetně toho českého, když deklarovaly, že proti Rusům odmítají nastoupit. Jinak se ale jindy striktní novináři překvapivě v naprosté většině trýznivých výkřiků o zradě Západu zdržují. Pouze Dominika Haška nazvali za jeho názory na ještě mnohem tvrdší potrestání ruských sportovců nacistou.

„Do Finska se po letech konečně vrátí pravý hokejový svátek bez covidových omezení. My ho však budeme moct sledovat jen zvenčí, bez účasti našich hokejistů,“ píše další ruský deník Sport Express. „Nehodnoťme, zda je správné zcela odříznout ruský hokej od světa, je to prostě fakt. Smutné je to však zejména v případě mladých, například ročník 2002 byl okraden o poslední možnost mládežnického turnaje,“ přidává.

o které hokejové turnaje Rusko přišlo?

duben 2022
mistrovství světa do 18 let
České hokejové hry

květen 2022
Švédské hokejové hry           
mistrovství světa mužů

srpen/září 2022
mistrovství světa žen

prosinec 2022/leden 2023
mistrovství světa do 20 let    

*o vybrané turnaje přišlo také Bělorusko

Vraťme se do roku 1946, vyzývá Sovětskij Sport

Co dělat, když se v podstatě žádný ruský sportovní výběr nemůže utkat se zahraničním soupeřem? Zaměřit se na vlastní domácí soutěže. „Vraťme se k počátkům našeho hokeje. V prosinci 1946 jsme začali hrát ledový sport. Neměli jsme tu jediného cizince nebo zahraničního trenéra. Vytvořili jsme od nuly vlastní školu, která se nakonec stala nejlepší na světě,“ píše list Sovětskij Sport.

Sovětský svaz vstoupil do IIHF teprve v roce 1952, o dva roky později debutoval na mistrovství světa. O další dva roky později na olympijských hrách. V obou případech bral tým Arkadije Černyševa zlato. „Co nám teď zbývá? Restart domácího hokeje. V plném slova smyslu. Jako před 76 lety. A to znamená totální reorganizaci domácí ekonomiky,“ pokračuje autor Vitalij Slavin.

A rovnou přidává i základní body transformace KHL. „Budeme muset drasticky snížit náklady, včetně platů hráčů a trenérů, vrátí se gáže, jaké měli sovětští hokejisté. Je nutné zavést sestup a postup. Možná bude potřeba začít hrát v teritoriálních zónách, protože zřejmě brzy nebude možné nad Ruskem létat, ale začne se jezdit vlaky.“

LIGA NARUBY: Ukrajino, jsme s tebou! Český sport obstál, díky za to…
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
6


Články odjinud


Články odjinud