Tereza Janovská
30. července 2018 • 04:30

NEJ z letošní Tour: Hrdinové Sagan s Craddockem i zákeřní policisté

Vstoupit do diskuse
0
  • To nejlepší z letošního ročníku Tour de FranceTo nejlepší z letošního ročníku Tour de FranceFOTO: Koláž iSport.cz

    Je konec. Letošní 105. ročník Tour de France má za sebou 21 etap, během kterých cyklisté projeli neuvěřitelných 3351 kilometrů. A stejně jako předešlé roky i letos „Stará dáma“ nabídla spoustu zajímavých momentů. Od skvělých výkonů, přes tuhé boje i nešťastné chvilky během nehod. Podívejte se na to nejlepší z právě skončeného ročníku Tour.

  • Hrdina od první etapy - Lawson Craddock

    Zraněný Lawson Craddock se drží za rameno v cíli první etapy Tour de FranceFoto Reuters

    Neuvěřitelnou smůlu si vybral hned v první etapě americký cyklista Lawson Craddock. Ten po úvodních stech kilometrech havaroval a zlomil si lopatku. Nepříjemné zranění by celou řadu cyklistů donutilo z Tour de France odstoupit, ne však Craddocka. Ten se rozhodl, že se pokusí dojet co nejdál a za každou jím překonanou etapu daruje sto dolarů na opravu veledromu v Houstonu, který poničil hurikán.

    V etapách dojížděl poslední, pokaždé však sklidil stejný aplaus, jako vítěz. Každý mu fandil a celá řada fanoušků se k jeho dobročinnosti připojila. I to mu dodalo spoustu sil, aby dokázal něco neuvěřitelného. Dokázal projet i ty nejnáročnější etapy, které kosily jednoho cyklistu za druhým a dojel až do Paříže! Sice byl v celkovém hodnocení jako poslední, za svůj výkon si však rozhodně zaslouží titul největšího hrdiny letošní Tour.

  • Policisté v akci – slzný plyn v očích cyklistů a sražený favorit

    Jedna z protestujících dostala od policisty přímý zásah slzným plynemFoto Reuters

    S často divokými diváky si francouzští policisté ve většině případů poradili na jedničku, hned dvakrát si však vysloužili posměšky. Po třiceti kilometrech šestnácté etapy museli řešit demonstranty, kteří na silnici pomocí těžkých strojů natahali balíky slámy a odmítali trasu uvolnit. Aby je dostali z cesty, použili slzný plyn. Dostat demonstranty pryč se jim sice podařilo, neuvědomili si však, že slzný plyn zůstane ve vzduchu a dostane se do očí poloviny pelotonu. Ti tak museli po chvíli znovu zastavit a vymývat si oči vodou. A hned druhý den se „předvedli“ znovu. Po skončení sedmnácté etapy si favorit Chris Froome oblékl černou bundu a kvůli tomu skončil na zemi. Jeden z akčních policistů si ho totiž spletl s fanouškem a shodil ho z kola.

  • Richie Porte a jeho zakletá devátá etapa

    Byl považován za jednoho z největších favoritů na celkové vítězství, ale stejně jako v loňském roce, i letos musel s ošklivým zraněním odstoupit. A znovu v deváté etapě. V té loňské při sjezdu vyjel ze silnice, srazil z kola Daniela Martina a oba narazili hlavou do skály. A v letošním roce zažíval déjà vu. V etapě s obávanými kostkami skončil na zemi a v bolestech musel odstoupit.

  • „Smrtelná“ Tour pro sprintery

    Mark Cavendish už na letošní Tour de France nepokračujeFoto Reuters

    Letošní ročník Tour de France byl pro sprintery přímo katastrofální. Po náročných horských etapách už v pelotonu skoro žádní nezůstali. Extrémní výšlapy nezvládl třeba Marcel Kittel a Mark Cavendish, kteří nestihli časový limit. V průběhu nejnáročnější alpské etapy skončil největší rival Petera Sagana v boji o zelený trikot Fernando Gaviria, skončil i André Greipel či Dylan Groenewegen. Předčasný konec mohl čekat i Petra Sagana, který po pádu v královské 19. etapě viditelně trpěl, s vypětím všech sil však dokázal dojet do cíle. Pouhých sedm minut před vypršením limitu. Poslední čistě sprinterskou etapu v Paříži tak ovládl Alexander Kristoff, snad poslední z těch nejlepších sprinterů, který zbyl a nebyl zraněný.

  • Zelený trikot se skvrnami od krve, boj o něj Sagana bolel

    Peter Sagan měl v sedmnácté etapě nehodu, do cíle dojel od krve a s rozervaným dresem.Foto Profimedia.cz

    Ovládl tři etapy a v bodovací soutěži si vytvořil slušný náskok. Když navíc přišel o jediného soupeře, měl Peter Sagan zelený trikot v kapse. Jenže málokdo tušil, že ho cesta do Paříže bude ještě tolik bolet. V jednom ze sjezdů sedmnácté etapy vyjel ze silnice a narazil tvrdě do skály, do cíle dojel celý od krve a s rozervaným dresem. Dokázal však zatnout zuby, o den později byl dokonce v závěrečném spurtu. Jenže devatenáctá a zároveň královská etapa ho pořádně prověřila, po dojezdu přiznal, že nemít zelený dres, tak to vzdá. Jenže nevzdal. Ukázal tak, že je jedním z největších bojovníků, jaké si ve sportovním světě vůbec můžete představit.

  • Diváci u silnice? Mnohdy horší chuligáni, než jsou ti na fotbale

    Je to každoroční nešvar. Neohleduplní diváci u silnice, kteří vbíhají do silnice a často způsobí ošklivé havárie. Přestože se s nimi pořadatelé Tour snaží bojovat, vydávají upozornění, dělají odstrašující videa či instalují bariéry, i tak se však najdou tací, kteří nepřemýšlejí a ohrožují nejen své zdraví, ale zejména tak zdraví cyklistů. Nejinak to bylo i letos, kvůli nim musel například odstoupit Vincenzo Nibali, který sice prvotně vinil motorku, později se však ukázalo, že se řídítky zamotal divákovi do popruhu od fotoaparátu. Ve stejné etapě se pak jeden fanoušek rozhodl z kola shodit Chrise Frooma, jen díky štěstěně se mu to nepodařilo. Jen o pár dnů později něco podobného zažil i vítěz Geraint Thomas, toho se zase po konci etapy jeden z diváků snažil strhnout z kola.

  • Gilbertův pád přes zídku

    Pohled na jeho pád tajil dech všem divákům a při pohledu na něj tuhla krev v žilách. Philippe Gilbert ve sjezdu z Col de Portet d´Aspet nevybral jednu ze zatáček a přelétl přes kamennou zídku do propasti. A zrovna v tom samém sjezdu před třiadvaceti lety tragicky zahynul Fabio Casartelli, který narazil hlavou do betonového sloupku. Gilbert pád naštěstí přežil, poté, co se vyškrábal nahoru, ukázal do kamery zdvižený palec a zbylých 60 kilometrů dojel. Jenže to byla také jeho konečná. V cíli mu zraněné koleno neuvěřitelně nateklo a lékařské vyšetření ukázalo, že má zlomenou čéšku.

  • Nejlepší na konec - Geraint Thomas

    Geraint Thomas si obléká žlutý dres, pomáhá mu hosteskaFoto Profimedia.cz

    Nezačínal jako lídr své stáje, přesto dosáhl na tu nejvyšší metu. Geraint Thomas jel původně jako domestik Chrisi Froomovi, v průběhu závodu si však svými neuvěřitelnými výkony zasloužil nejen žlutý trikot, ale i důvěru Sky. Stále sice tvrdil, že lídrem zůstává Froome, zlom však přišel po královské devatenácté etapě, po které i čtyřnásobný vítěz uznal, že si Thomas výhru zaslouží víc.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud