11. září 2010 • 20:48

Lídr Vuelty Antón upadl a musel odstoupit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dosavadní lídr Igor Antón po pádu ve sjezdu odstoupil z cyklistické Vuelty. Čtrnáctou etapu vyhrál další Španěl Joaquín Rodríguez s dvacetisekundovým náskokem před Italem Vincenzem Nibalim, který před ním uhájil v celkovém pořadí náskok čtyř sekund a oblékne se do červeného trikotu vedoucího jezdce.



Ve sjezdu těsně před závěrečným stoupáním skončily naděje na celkový úspěch pro Antóna. V rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu se společně s krajanem Egoiem Martínezem a dalšími jezdci poroučel k zemi. Martíneze odvezla sanitka s podezřením na zlomenou klíční kost a potlučený Antón se s roztrhaným červeným dresem a krvácejícími lokty odebral do týmového auta.


"Je strašné, co se Antónovi stalo. Líbilo by se mi víc, kdybych červený trikot nezískal takhle. Sám jsem letos přišel po pádu o vedení na Giru a vím, jak hrozně se cítí," řekl nový lídr Nibali.

Pád zblízka viděl třetí muž dnešní etapy Ezequiel Mosquera. "Viděl jsem, jak jeden z jezdců Euskatelu trefil něco na silnici a najednou všude padali závodníci jako kuželky," líčil. Na špici pelotonu se v kritické chvíli pohyboval Rodríguez. "Naštěstí jsem se tomu vyhnul. Slyšel jsem skřípání kovu, jak kola padala na silnici, a pomyslel jsem si 'to musel být velký pád'," řekl.

Na úpatí závěrečného stoupání začal diktovat tempo pelotonu český cyklista Roman Kreuziger, který pro Nibaliho roztrhal hlavní skupinu. Závodníci bojující o přední příčky v celkovém pořadí záhy dostihli uprchlíky, a když se začalo na špici nastupovat, Kreuziger zpomalil a propadl se s bezmála tříminutovou ztrátou na třicátou pozici.

Lídr stáje Liquigas Nibali se pokusil o útok 1,5 kilometru před cílem, ale Rodríguez jeho nástup zachytil a 800 metrů před vrcholem mu ujel. Červený trikot pro vedoucího muže závodu mu však těsně unikl.

Společně s Nibalim je však nyní největším kandidátem na celkové vítězství, Španělé Mosquera a Xavier Tondó na třetí a čtvrté pozici ztrácejí na vedoucího Itala padesát sekund.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud