20. února 2018 • 07:13

Virtueová a Moir se rozloučili zlatem ze ZOH v tancích na ledě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir ozdobili zřejmě poslední společné olympijské vystoupení zlatou medailí. V tancích na ledě porazili o 79 setin bodu Francouze Gabriellu Papadakisovou a Guillaumea Cizerona. Virtueová a Moir tak po triumfu v roce 2010 ve Vancouveru získali druhé individuální olympijské zlato, před čtyřmi lety v Soči byli stříbrní. Navíc mají ještě zlato z těchto her a stříbro z roku 2014 v týmové soutěži. S pěti cennými kovy se stali nejúspěšnějšími krasobruslaři na ZOH.


Souboj nejlepších párů z jedné tréninkové skupiny v Montrealu přinesl nejvyšší známky historie. Nejprve Papadakisová se Cizeronem předvedli úchvatné představení za doprovodu Beethovenovy Měsíční sonáty. Všechny technické prvky měli na nejvyšší úrovni a získali desítky za předvedení a interpretaci hudby.

Známkou 123,35 bodu překonali vlastní světový rekord za volný tanec a vylepšili rekordní součet z ME na 205,28 bodu. "Byl to opravdu skvělý výkon. Nemohli jsme bruslit lépe. Bylo úžasné předvést to, co jsme dneska předvedli, na své první olympiádě," řekla Papadakisová. I když to nakonec stačilo jen na stříbro, nelitovali. I po závodě ještě byli plní emocí. "Jsem velmi dojatá, že si myslím, že bych se rozplakala, kdybyste mi teď řekli, že zemřel pes vaší babičky," svěřila se dvaadvacetiletá Francouzka.

Virtueová a Moir pak olympijskou soutěž uzavřeli. Potřebovali si vylepšit osobní rekord ve volném tanci o více než tři a půl bodu, aby měli šanci na vítězství. Také oni měli v programu na motivy muzikálu Moulin Rouge nejvyšší možnou obtížnost a ve druhé sadě známek se to hemžilo desítkami. V průměru známek od rozhodčích získali absolutní hodnocení za interpretaci hudby, za předvedení se mu přiblížili na čtyři setiny bodu. "Ten výkon byl skutečně výjimečný a opravdu zapamatovatelný. Zlatá medaile je třešničkou na dortu," řekla Virtueová.

Osobní rekord ve volném tanci si vylepšili o více než čtyři body, a i když na Francouze ve druhé části soutěže něco ztratili, náskok z rekordního krátkého tance jim stačil k vítězství. Poprvé v kariéře se dostali v součtu přes dvousetbodovou hranici, nasbírali 206,07 bodu.

S největší pravděpodobností to znamenalo vysněnou tečku za dlouhou společnou kariérou, i když oficiálně ještě odchod neoznámili. "Pravděpodobně učiníme prohlášení v nejbližších dnech, ale teď si tohle chceme užít, nechat usadit prach a zjistit, co bude dál," řekl třicetiletý Moir. S osmadvacetiletou Virtueovou začal bruslit před 21 lety. Vedle tří olympijských medailí mají na kontě také tři tituly světových šampionů a další čtyři cenné kovy z MS.

Souboj o bronz pro sebe lepším volným tancem rozhodli sourozenci Maia a Alex Shibutanovi, kteří předstihli americké krajany Madison Hubbellovou a Zacharyho Donohuea. "Má to pro nás cenu zlata. Je to neuvěřitelné. Byl jsem opravdu hrdý na to, jak jsme dnes bruslili," řekl Alex Shibutani.

Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka skončili v krátkém tanci třiadvacátí a do dnešních volných tanců nepostoupili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud