21. února 2018 • 15:06

Zlato v rychlobruslařské stíhačce získali Norové a Japonky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Premiérové zlaté olympijské medaile v rychlobruslařském stíhacím závodu družstev získali v Pchjongčchangu Norové a Japonky. Norové ve finále porazili Koreu o 1,21 sekundy, Japonky si ještě výraznějším rozdílem poradily s obhájkyněmi prvenství z Nizozemska.


Norové, kteří dosud ve stíhačce žádnou medaili pod pěti kruhy nevybojovali, překvapili už semifinálovým vítězstvím nad Nizozemskem. Ve finále trojice Haavard Bökko, Simen Spiler Nilsen a Sverre Lunde Pedersen nepodlehla bouřlivé atmosféře a díky drtivému závěru si dojela pro zlato. Časem 3:37,32 navíc Norové překonali olympijský rekord.

Ten vylepšily i Miho Takagiová, Ajana Satoová a Nana Takagiová, které ještě tři kola před koncem prohrávaly, ale závěr jim vyšel lépe. Cílovou čáru protnuly v čase 2:53,89, Nizozemky zdolaly o více než sekundu a půl.

Nizozemka Ireen Wüstová přidala do své rekordní sbírky pod pěti kruhy jedenáctou medaili. Šestého zlata, kterým by vyrovnala bilanci Sovětky Lidije Skoblikovové, ale nevybojovala.

V souboji o třetí místo si spravili chuť Nizozemci, kteří jasně zdolali Nový Zéland. Sven Kramer tak přidal ke zlatu z pětky bronz, stejnou bilanci má i Pedersen. V ženském malém finále mezi USA a Kanadou od počátku vedly Američanky, o bronz je nepřipravilo ani zaváhání v posledním kole.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud