9. listopadu 2018 • 20:55

WADA nebude zavádět věkový limit pro kandidáty na předsedu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světová antidopingová agentura (WADA) vyloučila zvažované zavedení minimální věkové hranice pro budoucí uchazeče o předsednický post. Podmínka, aby nástupci Craiga Reedieho bylo alespoň 45 let, vyvolala v minulých dnech velké pobouření. Z voleb by totiž vyřadila favorizovanou Norku Lindu Hellelandovou.


"Žádný takový požadavek nebude výkonný výbor probírat. Pravidla WADA jsou jasná: žádná věková omezení pro kandidáty na předsedu. A na tom se nic měnit nebude," uvedl mluvčí WADA James Fitzgerald.

S požadavkem na věkový limit přišly zřejmě africké země a jeho zavedení kritizovala řada sportovců. Ti, které pobouřilo zrušení suspendace ruské antidopingové agentury RUSADA, vkládali právě v současnou místopředsedkyni WADA Hellelandovou velké naděje. Norské ministryni pro mládež a rovné příležitosti, která se vyslovila proti zářijovému rozhodnutí WADA, je teprve 41 let.

Norsko dnes Hellelandovou do voleb oficiálně nominovalo. Sedmasedmdesátiletý Brit Reedie skončí v čele WADA příští rok, jeho nástupce bude vybrán na konferenci v Katovicích v listopadu 2019.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud