14. listopadu 2018 • 14:28

Korejské "Česnekové dívky" si stěžují na curlingový svaz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Osm měsíců poté, co korejské curlerky způsobily senzaci stříbrem na olympijských hrách v Pchjongčchangu, se "Česnekové dívky" znovu dostaly na přední stránky novin. V dopisu určeném národnímu olympijskému výboru si stěžují na nedodržování lidských práv ze strany zástupců svazu i trenérů. Případem se kromě olympijského výboru bude zabývat i ministerstvo sportu.


"Lidská práva sportovců byla porušena. Dostaly jsme se do bodu, kdy už je to nesnesitelné," napsaly společně Kim Un-čung, Kim Son-jong, Kim Čche-hi, Kim Jong-e a Kim Jong-mi. Curlerky z odlehlé provincie známé díky pěstování česneku si rovněž stěžují na to, že jim svaz nevyplatil odměny a trenéři se pokusili odstavit skipku Kim Un-čung poté, co se v létě vdala.

Kvůli tomu už curlerky nechtějí spolupracovat s trenéry Kim Min-čong a jejím manželem Čang Pan-sokem. Stěžují si i na bývalého viceprezidenta curlingového svazu Kim Kjong-ta, který je prý slovně urážel. Trenéři veškerá obvinění popírají.

"Kim Un-čung chtěla založit rodinu, takže jsem jako trenérka musela uvažovat o nové skipce, ale nikdy jsem nikoho nevyhazovala," bránila se Kim Min-čong. Nevyplacení odměn zdůvodnila tím, že se s hráčkami dohodly, že peníze budou použity na zahraniční tréninkové kempy a turnaje.

Curlerky způsobily díky stříbru z Pchjongčchangu, kde prohrály až ve finále se Švédskem, v Koreji obrovskou vlnu zájmu o svůj sport. Jejich popularita stoupla během her tak, že jim trenéři museli vzít mobily, aby se nerozptylovaly. Po olympiádě dostaly hráčky mnoho nabídek na účinkování v reklamách.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud