17. února 2019 • 17:36

O výhře Brna v Třinci rozhodl jediný gól, Čiliak má první nulu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Třince podlehli ve 45. kole extraligy Brnu 0:1. V repríze loňského finále dal jediný gól už v druhé minutě obránce Ondřej Němec. Gólman Komety Marek Čiliak chytal po návratu z KHL třetí zápas a udržel první čisté konto. Oceláři promarnili v utkání i 106 sekund dlouhou výhodu pět na tři a prohráli po reprezentační přestávce tento týden doma všechny tři zápasy se skóre 3:11.


"Byla by škoda pokazit si dlouhodobou část tímto závěrem. Ale i když jsme byli první, tak jsme věděli, že do konce sezony to nebude jednoduché," komentoval třinecký útočník Vladimír Svačina propad na čtvrté místo. "Myslím, že i trenér Plzně říkal, že by byl rád za nějakou malinkou krizičku před play off, protože kdyby tohle přišlo za měsíc, tak je po nás a můžeme sedět doma na zadku. Věřím, že se semkneme a že nám tahle zkušenost pomůže," dodal.

Třinecký trenér Varaďa oproti minulému zápasu s Hradcem Králové znovu pozměnil složení všech formací. I proto, že postrádal pět hráčů základní sestavy (Krajíček, M. Doudera, Adamský, Cienciala, Polanský), vyslal do hry i v extralize debutujícího Jonáše Peterka, sedmnáctiletého syna sportovního ředitele Ocelářů. V brance nahradil jedničku Hrubce Kantor.

Třinecký gólman lovil puk ze sítě už ve druhé minutě, kdy měl v oslabení zakrytý výhled při Němcově střele od modré čáry. Oceláři po předchozím utkání avizovali, že proti Brnu musí zjednodušit hru a posílat puky na branku, ale v jejich útočném projevu nebyl znát rozdíl. Trápení podtrhli v závěru úvodní třetiny ve dvou početních výhodách, v nichž ani nevystřelili. Vedení hostů ještě mohl zvýšit Vondráček, ale zblízka ho vychytal Kantor.

V prostřední třetině zahrozil Mueller, který se dostal dvakrát do sóla. Nejlepší extraligový střelec nejdříve obral o puk Adámka, ale Kantora střelou mezi betony nepřekonal. Při druhém úniku mu zabránil v zakončení vracející se Chmielewski.

"Byl to od nás precizní přístup k utkání, hráli jsme jak v play off. Dali jsme v první přesilovce gól, potom jsme velice kvalitně bránili a co prošlo, pochytal vynikající Čiliak. Jediné, co nás mrzí, je, že v určité fázi zápasu máme při jednobrankovém vedení šance, ale neodskočíme na dva góly," řekl brněnský trenér Kamil Pokorný.

Největší šanci si Třinec vypracoval paradoxně v oslabení, ale Marcinko v nájezdu neuspěl s bekhendovou kličkou. Na přelomu druhé a třetí třetiny měl Třinec po faulech Malleta a Malce výhodu 106 sekund dlouhé přesilové hry pět na tři. Čiliak v ní chytil střely Hrni, Vrány a Růžičky, další pokusy domácích zastavili obětavými zákroky bránící hráči.

"Bojujeme, bojujeme, ale stále tomu něco chybí. Myslím si, že už maličko. Když budeme postupovat a bojovat v tomto trendu, tak vítězství zase přijdou. Věřím, že už to bude příště. Šancí a střel jsme měli dostatek. Škoda, že jsme nevyužili nějakou přesilovku. Chodili jsme i tvrdě do branky, ale nepodařilo se. Nevěšíme hlavu, stále jsme pozitivně naladěni," uvedl Dravecký, kterého trenér v průběhu druhé třetiny přeřadil z útoku do obrany

V přečíslení dvou na jednoho nevyzrál na brněnského gólmana Ondřej Kovařčík. Obhájce titulu těsnou výhru udržel i při minutové power play, v níž přečkal šanci Chmielewského, a upevnil si místo v první šestce. "Byl to náročný zápas, rozhodla obětavost. Měli jsme strašně moc zablokovaných střel, kluci si pomáhali a bojovali jsme až do konce. Nedáváme góly, musíme hrát takhle," uvedl gólman Čiliak, který kryl 25 střel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud