Jakub Hlaváč
27. září 2016 • 09:43

Evropo, hokej tě potřebuje. Silnější soupeři Kanadě chybí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlastně je Světový pohár velkým vzkazem Kanady zbytku světa. Zlepšete se. Potřebujeme vás, potřebujeme soupeře. Účast týmu Evropy ve finále to pouze potvrzuje. Zatímco domácí postavili mužstva vlastně dvě, ostatní účastníci nebyli schopni uspět vůbec.



Hokej je v Česku pojem. Je to hra, ve které je tahle země z dlouhodobého hlediska úspěšná. Ve které si umí vyšlápnout na větší státy. Z globálního hlediska je hokej hra spíše okrajová a o své místo musí tvrdě bojovat.

V Torontu to poznáte na každém kroku. A to se prosím bavíme o Kanadě. O zemi, která stejně jako Češi pomocí hokeje dokazuje své postavení. Na sousední USA ztrácí ve většině jiných odvětvích, mimojiné proto je tenhle zimní sport tak milovaný.

Na každém kroku to poznáte proto, že kolem vás budou chodit lidé v modrých barvách Blue Jays. Týmu, který hraje šest dní v kuse domácí zápasy MLB a na každý dorazí k padesáti tisícům fanoušků.

Na každém kroku to poznáte proto, že další protijdoucí budou mít mikiny We The North, což je slogan basketbalových Raptors. Ani jedna z těhle značek nemá historii Maple Leafs. Přesto teď tradici minimálně zdánlivě poráží.

Pokud se má hokej na trhu udržet a nekrčit se před nástupem nových sportů typu rvaček v kleci, musí se vyvíjet. NHL to dokázala, pomocí platových stropů se vyzdravila a teď generuje díky své show velmi dobrý zisk. Který ovšem taky střeží a šéfové soutěže se chovají velmi opatrně.

Nicméně zámoří nesmí zůstat samo. Potřebuje Evropu. Potřebuje další souboje s Ruskem, Švédskem a Českem. Aby to Evropa dokázala, potřebuje i tamní hokej vystoupit z konzervativní ulity. Otevřít se novotám.

Pokračovat v rozvoji mezinárodního klubového soupeření v rámci Ligy mistrů. Učit se navzájem novým trendům. Získat peníze, které jdou ruku v ruce s tím, že nabídnete lákavý a napínavý produkt. KHL jím rozhodně není.

Pokud se to podaří, pak bude časem sportovní svět zase v pořádku. Nebude potřeba tvořit týmy Evropy a severoamerických mladíků.

Do té doby buďme rádi, že nemusíme sledovat Kanadu “A” proti Kanadě “B”. Tým Evropy může globalizaci hry jménem hokej jenom pomoci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud