Jan Vacek
Premium
3. září 2019 • 15:40

Proč Sparta dostává tolik gólů? Trenér Jílek jde na Letné hlavou proti zdi

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou ze signifikantních vlastností Václava Jílka je, že má svojí hlavu. To pro trenéra rozhodně není na škodu. Tím spíš, pokud stojí v čele Sparty, ve které historicky fungují všemožné tlaky a je důležité, aby se jimi kouč nenechal svést ze své cesty a přesvědčení. Na druhou stranu to může být problém v případě, kdy se tvrdošíjně snaží prosadit něco, co už ani zdánlivě nemůže fungovat. Aktuálně je to řešení stoperského problému.



Letenští se s ním potýkají dlouhodobě, rozhodně to není téma jen v první části probíhajícího ročníku. Nyní ale rezonuje mnohem víc než v minulosti, zásadně k tomu přispívá na první pohled nepochopitelný způsob, jakým Jílek se svými kolegy z realizačního týmu situaci řeší.

Prakticky od prvního zápasu je totiž Sparta ve stavu hledání ideálního středu defenzivy. Jílek vyzkoušel všechno možné, kombinoval různé dvojice, měnil, točil, přehazoval. To lze především v úplném začátku sezony pochopit. Ostatně to není úplně výjimečné, stačí vzpomenout na začátky Jindřicha Trpišovského ve Slavii. I on protočil několik variant, než našel fungující model.

Spartě se to stále nepovedlo, její obrana je v žalostném stavu. Čtrnáct inkasovaných gólů z osmi ligových duelů, to je suverénně nejvíc za posledních čtyřicet let. Ano, masivní podíl na tom mají katastrofální chyby, kterých se především stopeři (ale nejen oni) dopouštějí. I proto Jílek na pozápasových tiskových konferencích pravidelně mluví o individuálním selhání svých svěřenců. Svůj díl viny, a rozhodně ne malý, ovšem nese i on.

Stačí si připomenout nedělní remízu 3:3 s Olomoucí. V zápase vyhořel stoper Lukáš Štetina, jenž se podepsal pod první a především pod druhý inkasovaný gól.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud