Petr Schimon
6. září 2011 • 14:17

BLOG o servilní televizi: Barošova hra je v pořádku, Rajnochův kiks se stává

Autor: Petr Schimon
Vstoupit do diskuse
22
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PETR SCHIMON -  Mediální tlak je obrovský. Tak pravil trenér národního fotbalového týmu Michal Bílek v minulém týdnu. No, možná. Možná v Anglii. V Německu. Ve Španělsku. Ale ne v Česku. Hlavně proto, že nejsilnější médium, tedy státní televize, které se v tuzemsku říká veřejnoprávní a která vysílá většinu zápasů českého mužstva, plní u reprezentace roli prodloužené ruky realizačního týmu.



Stejně jako třeba nedávný přípravný zápas v Norsku to prokázalo i důležité kvalifikační utkání ve Skotsku a využití studia v době přímého přenosu na ČT4.

Servilita, bojácné našlapování kolem ožehavých témat, slabý moderátor bez jasného úsudku, zvláštně kličkující při ubíjení plynoucího času. A když už nádech kritiky, tak patřičně vyvážený, aby se snad dotyční neurazili.

To jsou tradiční nemoci, které ve fotbalové sekci na Kavčích horách zjevně nechtějí léčit. A národ u obrazovky pak oprávněně dojde k závěru, že sledoval jiný zápas.

„Je třeba pochválit český tým za to, že ke konci zápasu šlapal, i když kvalita nebyla stoprocentní. Hráči se snažili o vyrovnání,“ pronesl v sobotu výmluvně moderátor David Kozohorský a divák, po 90 minutách zmučený dalším nepřesvědčivým výkonem na trávníku, se mohl jen dlouze zamýšlet, co je na tom ke chválení.

„Rozhodčí se dostal pod tlak, nemají to jednoduché, ale... Nechám to na vás, pánové.“ Já tu přece nejsem od toho, abych něco hodnotil!

„Asi je čas na stabilizaci atmosféry.“ Bod ze Skotska dobrý, všechno dobré…

Zahanbit se nenechal ani stálý spolukomentátor Pavel Karoch. Ať už při hodnocení Rezkova filmovaného pádu v pokutovém území: „Takhle, z těch dvou záběrů to nebylo úplně stoprocentně prokazatelný, myslím si, že možná mu tam trochu o koleno obránce brnknul, ale to jsme neviděli. Takže rozhodně z toho, co jsme viděli…“ Ani nedořekne a začne se pochechtávat.

Barošův výkon? „Chyběla mu branka, ale že se dostal do dvou jasných příležitostí, svědčí o tom, že až po to finální zakončení to bylo v pořádku.“ Aha, takže stačí jeden neškodný sprint zkraje každého poločasu a netrefit branku…

Pak ještě významně dodá, že pozápasové hodnocení trenéra Bílka bylo celkem seriozní, přičemž si jen můžeme lámat hlavu, jak by se projevilo to neseriozní.

Při slovních tanečcích Kozohorského s Karochem se nutně musel zapotit i druhý host, trenér František Cipro. Ten sice zpočátku nikoho nešetřil a správně pranýřoval konkrétní hráče („příšerná chyba Rajnocha“, zatímco podle moderátora „se to stává“), ale brzy pochopil, že v „odboji“ zůstane sám („vy mě pořád nutíte do nějaké kritiky!“) a začal couvat („nejsem od toho, abych se k trenérovi vyjadřoval, v pondělí zasedá výkonný výbor.“).

K jeho cti slouží, že na některé dotazy při nejlepší vůli opravdu odpovědět nemohl. Třeba když se Kozohorský nadechl a spustil: „Využiju toho, že jste trenér, tak se zkuste dostat trošku hlouběji do filozofie každého z vás, nebo vás konkrétně. Jak se rodí to rozhodnutí, když v takto důležitém zápase se třeba průběh nevyvíjí tak, jak potřebujete?“

Příště by možná bylo lepší na banální debaty zapomenout a vsadit na báječný model z poločasové přestávky. Tedy místo zevrubného hodnocení českého týmu bezprostředně po inkasovaném gólu pustit sestřihy kvalifikačních zápasů z předchozího dne z Bulharska, Maďarska a Izraele a rozplývat se nad německou hrou.

Ocení to fotbaloví reprezentanti, a o to jde ČT4 především.

Vstoupit do diskuse
22
Články odjinud


Články odjinud