19. března 2022 • 17:34

Ukrývání ve sklepě, tři dny na cestě. Ukrajinka pak brala zlato na MS

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím nejsilnější příběh z halového MS v atletice. Výškařka Jaroslava Mahučichová získala pro napadenou Ukrajinu zlato. Dvacetiletá atletka si premiérový globální titul v kariéře zajistila překonáním 202 centimetrů na první pokus. Stříbrné Australance Eleanor Pattersonové nestačil ani první životní skok přes dva metry. „Vyhrála jsem pro všechny lidi u nás doma, pro všechny vojáky," vzkázala po velkém úspěchu.v nesnadné době.



Úřadující vicemistryně světa pod širým nebem a bronzová olympijská medailistka Mahučichová do Bělehradu přijela po útrapách posledních týdnů, když ji doma v Dnipru vzbudily 24. února nad ránem ruské bomby a pak strávila několik dní ve sklepě.

Do srbské metropole dorazila po třídenní strastiplné cestě 9. března, v autě strávila 2000 kilometrů. „Ráda bych věřila, že to je jen noční můra. Ale takhle teď vypadá realita. Tohle je realita války,“ uvedla Mahučichová, jež je na šampionátu jednou z šesti ukrajinských atletek. Její reprezentační kolegové v Bělehradě chybí, muži v současnosti kvůli válce nemohou ze země vycestovat.

Zlatá Jaroslava Mahučichová zauujala i ukrajinským líčením
Zlatá Jaroslava Mahučichová zauujala i ukrajinským líčením

Vrchol halové sezony navzdory narušené přípravě a náročné osobní situaci zvládla výborně, i když ne bez komplikací.

Zaváhala na 192 centimetrech a ztrácela na bezchybné závodnice v čele s Pattersonovou a reprezentantkou Kazachstánu Naděždou Dubovickou. Druhá jmenovaná vedla po výšce 198, protože jako jediná měla v té době čistý zápis. Dva metry ale nepřekonala, takže na ni zbyl bronz. Pátá žena loňské olympiády Pattersonová se dostala do vedení druhým úspěšným pokusem na laťce ve výšce 200 centimetrů.

Koncovka ale patřila mladé Ukrajince. Na dvou metrech se zachránila třetím pokusem, při němž měla velkou rezervu, a skvělé aktuální rozpoložení následně proměnila v úspěch i o dva centimetry výše. Na to už Australanka nedokázala zareagovat. Dorostenecká mistryně světa z roku 2017 Mahučichová tak získala první světové zlato v seniorské kategorii. A má mimořádnou hodnotu i kvůli době, ve které se zrodilo.

Válka na Ukrajině: bývalý tenista brání vlast, pomáhají i čeští sportovci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud