16. června 2010 • 19:42

Pátou etapu Kolem Švýcarska vyhrál Burghardt

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátou etapu závodu Kolem Švýcarska vyhrál Němec Marcus Burghardt. Český cyklista Roman Kreuziger dojel na 55. pozici, trikot vedoucího jezdce udržel Tony Martin z Německa.



Dnešní etapa začala s dvouminutovým zpožděním, protože cyklisté protestovali proti Marku Cavendishovi, který v úterý agresivní jízdou těsně před cílem způsobil hromadný pád a zranění několika jezdců.

"Chtěli jsme mu jen poslat vzkaz, že by mohl mít větší respekt k soupeřům," řekl agentuře AFP ředitel stáje AG2R Gilles Mas.Rodák z ostrova Man přišel za trest o 25 bodů v soutěži sprinterů, 30 sekund v celkové klasifikaci a 200 švýcarských franků (přes 3500 korun).

Od startu ve Wettingenu až do cíle ve Frutigenu dnes znepříjemňoval cyklistům život déšť. V závěru se s ním nejlépe vyrovnal Burghardt a připsal si první letošní etapový triumf.

Na druhém místě dojel Nizozemec Martijn Maaskant, třetí Ital Kreuzigerův kolega ze stáje Liquigas Daniel Oss."Zaslouží pochvalu. Jel dlouho v úniku a jen mě mrzí, že to v závěru nestačilo na vítězství," uvedl český cyklista svém webu.

"Prokázal ale dobrou formu a je vidět, že před Tour de France je na tom hodně dobře a bude tam velmi platný," dodal.Zhruba 40 km před cílem skončil závod pro nizozemského cyklistu Gerbena Lowika. Při pádu totiž zranil matku s čtyřmi dětmi, které sledovaly závod u silnice.

Zatímco Lowik odstoupil, rodina byla s menšími zraněními převezena do nemocnice.Martin má v čele průběžného pořadí vteřinový náskok před Švýcarem Fabianem Cancellarou, třetí Thomas Lövkvist ztrácí devět sekund.

Čtyřiadvacetiletý vítěz z roku 2008 Kreuziger je na 45. příčce.Ve čtvrtek je na programu 213 km dlouhá královská etapa, která však bude kvůli špatnému počasí zkrácena.

"Ve výškách od 1700 metrů hlásí sníh, takže je velmi pravděpodobné, že první dva kopce vůbec nepojedeme," řekl Kreuziger. "Dokonce už se objevily hlasy, že celou etapu zruší, ale tomu moc nevěřím. Myslím, že něco určitě objedeme. Počasí je zatím šílené, jenže s tím nic nenaděláme," přidal.

Kolem Švýcarska, cyklistický etapový závod (ProTour) - 5. etapa (172,5 km):

1. Burghardt (Něm.) 4:21:23,
2. Maaskant (Niz.) -2,
3. Oss (It.) -4,
4. McEwen (Austr.),
5. Ulissi,
6. Marcato (oba It.), ...55. Kreuziger (ČR) všichni -47.

Průběžné pořadí:

1. Martin (Něm.) 18:57:47,
2. Cancellara (Švýc.) -1,
3. Lövkvist (Švéd.) -9,
4. Urán (Kol.) -10,
5. Devenyns (Belg.),
6. Morabito (Švýc.) oba -11, ...54. Kreuziger -1:59.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud