10. září 2007 • 00:00

Neumannová věří v návrat odborníků

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nové prezidentce organizačního výboru (OV) mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci Kateřině Neumannové stále chybí klíčoví manažeři ve sportovní sekci.



Nové prezidentce organizačního výboru (OV) mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci Kateřině Neumannové stále chybí klíčoví manažeři ve sportovní sekci. Po odchodu bývalého prezidenta OV Romana Kumpošta, který si koncem července vynutilo ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, se rozpadl i několikasetčlenný tým ze sportovní sekce - ředitelů závodů, vedoucích kanceláří závodů, mezinárodních rozhodčích nebo technických pracovníků. Věřím ale, že se k nám mnoho z nich vrátí, řekla dnes ČTK Neumannová. "Situace se během několika následujících týdnů uklidní, horké hlavy vychladnou a nepředpokládám, že by se v Čechách nenašlo dost rozhodčích a dalších lidí se zájmem o spolupráci s námi," uvedla Neumannová. Nadále jí chybí stálý sportovní ředitel mistrovství světa, jehož práci prozatímně dělá výkonný ředitel OV Marek Rejman. Pokud Neumannová nesežene sportovního ředitele sama do 27. září, pomůže jí s výběrem Mezinárodní lyžařská federace (FIS). Na liberecké radnici dnes Neumannová představila tři nové manažery ve svém štábu. Sekci bezpečnosti povede Jan Hlaváček, bývalý policista a jeden z pořadatelů Světových pohárů v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Sekci informačních technologií řídí Pavel Habarta a sekci obchodu a marketingu Renata Abtová. "Děláme na nové marketingové strategii, situaci nám komplikuje mediální kampaň, jež v posledních týdnech poškodila dobré jméno mistrovství světa," konstatovala Neumannová. Podle ní je v současné době málo času hlavně na přípravu Světových pohárů v únoru příštího roku. "Na to, že se nám ale povedou, dám klidně i své zlaté olympijské běžky," prohlásila vítězka z třicetikilometrové trati na ZOH 2006 v Turíně. Primátor Jiří Kittner ČTK řekl, že ve skokanském areálu na Ještědu se ještě letos podaří vybudovat příjezdovou silnici a na ní také tunel pod sjezdovkou. "Na Ještědu nebudou při Světových pohárech pravděpodobně hotové všechny tribuny, ale bez nich se generálka na MS obejde. V běžeckém areálu ve Vesci se všechny stavby dokončí letos. V příštím roce nás čekají pouze sadové úpravy," uvedl Kittner. Neumannová vystřídala Kumpošta na pozici prezidenta OV 26. července. Pro bývalou běžkyni na lyžích hlasovali tři z pěti členů valné hromady organizačního výboru - zástupci lyžařského svazu Lukáš Sobotka s Norbertem Pelcem a primátor Liberce Jiří Kittner. Hlasování se zdrželi Kumpošt a radní za Liberecký kraj Petr Doležal. S Kumpoštem odešla i většina manažerů organizačního výboru. Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát předloni poskytl na šampionát 569 milionů korun a přidá dalších 700 milionů. Zhruba 400 milionů uvolní město Liberec a 150 milionů Liberecký kraj.


Audit našel chyby v účtech OV MS v Liberci Kontrola účetnictví organizačního výboru (OV) mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 odhalila problémy a výkonný výbor šampionátu se dnes rozhodl, že bývalý prezident OV Roman Kumpošt by je měl vysvětlit zvláštní komisi. ČTK to řekl mluvčí OV Zdeněk Soudný. Podle člena výkonného výboru a libereckého primátora Jiřího Kittnera označila auditorská firma některé věci v účetnictví za pochybení. "Například jednu ze smluv podepsal Kumpošt údajně bez souhlasu výkonného výboru," uvedl Kittner. Kumpošt ČTK řekl, že nejasnosti v účetnictví komisi vysvětlí. Zatím však neví, co v auditu je, a vyjádří se k němu, až ho obdrží a prostuduje. "Nejsem si ale vědom žádných zásadních pochybení," prohlásil Kumpošt. Strategická rozhodnutí nedělal pouze on, ale celý výkonný výbor. Členové výkonného výboru dostali výsledky prověrky účetnictví dnes odpoledne. Dokumentem s více než 300 stránkami se však podrobně nezabývali. Výkonný výbor tvoří Kittner, náměstek hejtmana Libereckého kraje, dva zástupci svazu lyžařů, zmocněnec ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a nová prezidentka OV Kateřina Neumannová. Zvláštní komise na posouzení auditu vznikne do pátku a za libereckou radnici v ní bude vedoucí kontrolního odboru. Neumannová vystřídala Kumpošta na pozici prezidenta OV 26. července. Kumpoštův odchod si vynutilo MŠMT. "Bez vysvětlení mně označili za nedůvěryhodného," konstatoval již dříve Kumpošt. Pro bývalou běžkyni na lyžích hlasovali 26. července tři z pěti členů valné hromady organizačního výboru - zástupci lyžařského svazu Lukáš Sobotka s Norbertem Pelcem a primátor Liberce Jiří Kittner. Hlasování se zdrželi Kumpošt a náměstek hejtmana Libereckého kraje Petr Doležal. S Kumpoštem odešla i většina manažerů organizačního výboru. Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci uskuteční od 18. února do 1. března 2009. Stát předloni poskytl na šampionát 569 milionů korun a přidá dalších 700 milionů. Zhruba 400 milionů uvolní město Liberec a 150 milionů Liberecký kraj.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud