20. srpna 2022 • 10:56

Velká šance: Pudilová se vrací do UFC. Hlavní zápas o titul i totální dominanci

Autor: David Vachalec
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šampiona veltrové váhy Kamaru Usmana čeká v neděli šestá titulová obhajoba. Na turnaji UFC 278 se po sedmi letech utká podruhé s Leonem Edwardsem, který od jejich posledního střetnutí zůstává neporažen. Salt Lake City bude svědkem i očekávaného návratu nejznámější české zápasnice Lucie Pudilové, která se chopila své druhé šance bojovat v UFC. V kleci ji prověří Wu Ja-nan, čínská bojovnice působící v nejprestižnější organizaci světa více jak pět let.



Odvetný zápas, který visel ve vzduchu řadu let. Leon Edwards klání s Kamaru Usmanem v roce 2015 prohrál. Nyní se setkávají podruhé a v sázce je mnohem více než při prvním duelu. Oba muži usilují o pás šampiona velterové váhy.

V noci ze soboty na neděli čeká Usmana šestá titulová obhajoba v hlavním souboji celého turnaje UFC 278 proti dvojce žebříčku Edwardsovi. Bojovníci se porvali téměř před sedmi lety, přičemž Usman vyhrál jednomyslným rozhodnutím na body. Tehdy byl Nigérijec stejně jako Edwards pouze nadějným nováčkem. Usman se za to dobu prokázal jako jeden z nejvíce dominantních šampionů tohoto sportu, jenže Edwards od jejich poslední bitvy taktéž neprohrál. Jako vyzyvatel však potřeboval sérii náročných výher, aby svůj odvetný zápas s možností pomsty získal. Stojí před ním příležitost usednout na trůn krále velteru.

Usman i Edwards hájí ve svém vzájemném střetu úctyhodně dlouhé vítězné série. „Nigérijská noční můra“ vyhrála devatenáct zápasů v řadě, včetně pěti úspěšných obhajob titulu od dobytí pásu v březnu 2019. Edwards surfuje na vlně devíti vítězných zápasů. Jeho poslední prohra přišla právě proti Usmanovi.

Nigerijský rodák v nejprestižnější bojové organizaci planety nikdy neprohrál. S Edwardsem oficiálně debutoval poté, co předvedl dechberoucí výkony v náborovém programu „The Ultimate Fighter“. Vítězství zažehlo jeho cestu k titulu šampiona, po jehož zisku stále pokračuje v budování svého životního odkazu, aby se nesmazatelně zařadil mezi nejlepší MMA zápasníky všech dob. Už teď k nim ovšem do značné míry patří - vždyť kraluje i současnému žebříčku UFC napříč všemi váhami. 

Na nabitý turnaj UFC 278 se logicky těší i tuzemští fanoušci. Velkolepý návrat čeká nejznámější českou MMA zápasnici Lucii Pudilovou , když poměří síly s Číňankou Wu Ja-nan.

Příbramská rodačka je první a zatím jedinou českou MMA zápasnicí, která se probojovala až do elitní UFC. V organizaci kývla na první duel v březnu 2017 a za své tříleté působení si zde připsala na konto sedm zápasů, z toho dva vítězné. Negativní bilanci však nasbírala v muší váze, zatímco tentokrát bude zápolit v bantamové divizi.

Po předchozím odchodu z UFC si osmadvacetiletá Pudilová vybrala jako místo svého působení československou organizaci OKTAGON, kde ze šesti klání odcházela pětkrát jako vítězka. Svými výkony a kladnou sérií si vydřela druhou šanci v UFC, což je na česko-slovenské scéně unikátní počin.

Soupeřka Wu Ja-nan působí v UFC od roku 2017. Na kontě má jedenáct výher a šest porážek, z toho čtyři nasbírala v UFC a poslední tři hned za sebou. Z pěti soubojů v elitní organizaci zvítězila pouze jednou – v listopadu 2018 soupeřku vyřadila pomocí armbaru (technika páčení loketního nebo ramenního kloubu).

Lucie Pudilová se v neděli zařadí zpátky mezi české zástupce v UFC, kde je šampionem polotěžké váhy Jiřím Procházkou a zápasníkem muší váhy Davidem Dvořákem.

Hlavní kartu turnaje UFC 278  můžete sledovat v neděli 21. srpna od 4:00 na stanici Premier Sport.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud