Ivo Pospíšil
14. února 2016 • 14:00

Co přinesl biatlon v zámoří? Jízdu Soukalové i nezájem diváků

Vstoupit do diskuse
0
  • Biatlon v zámoří přinesl českým hvězdám velký úspěch, zároveň byl však poznamenán nezájmem fanouškůBiatlon v zámoří přinesl českým hvězdám velký úspěch, zároveň byl však poznamenán nezájmem fanouškůFOTO: Reuters

    Nacestovali přes 11 tisíc kilometrů. Obědvali ve chvíli, kdy Češi doma večeřeli. A zatímco Gabriela Soukalová zde urvala důležitý trhák v boji o titul v SP (135 bodů), ostatní jen marně hledali diváky u tratě a Ondřej Moravec onemocněl. „Je otázka, zda to tu má význam,“ uznali čeští biatlonisté ke konci zámořské mise v Canmore a Presque Isle. Sladké, zajímavé, ale i zrádné a únavné se ukázaly být zámořské podniky v kanadském Canmore a americkém Presque Isle, které byly kvůli mrazům (-17°C) završeny už raději včera, v obou štafetách. Co obávané závody před MS v Oslu přinesly a naopak odnesly?

  • Soukalová: Rozhodující trhák?

    Za „louži“ odlétala s náskokem 88 bodů v čele, ale v následných čtyřech individuálních podnicích stanula třikrát na stupních vítězů (při bronzu v Canmore zaujala oslavnou couvačkou) a po vítězství ve sprintu a stíhačce v Presque Isle zvýšila svůj trhák v čele SP na 135 bodů. „Jsem za to ráda, toto mi dost pomohlo,“ těšilo ji. Velký křišťálový globus je totiž o výrazný krok blíž.

    "Představovala jsem si, že jedu trénink," řekla po vítězství ve sprintu Gabriela SoukalováFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Moravec: místo pušky horečka

    Po přesunu z Canmore do Presque Isle mu vyskočila teplota a nakonec z toho bylo vynechání všech závodů v USA. Nemoc Ondřeje Moravce navíc zhatila účast i celé včerejší štafetě, již náhle chyběl finišman. „Škoda, ale nemůžeme hazardovat se zdravím našeho nejlepšího závodníka,“ uznal trenér Marek Lejsek. Do MS, kde Moravec (spadl v SP na 18. místo) obhajuje tři medaile, zbývá 18 dní.

    Ondřej Moravec v kanadském CanmoreFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Co to je? A kde jsou diváci?

    V Canmore to ještě brali, ale v Presque Isle… „Ještě, že se nebojím medvědů. Nikde žádní diváci,“ říkal k bídné návštěvnosti Michal Šlesingr. Zdejší areál jen těžko dosahoval úrovně pro hostitelství SP a nedostačující bylo i zázemí. „Na mé straně pokoje je tepelné čerpadlo. Hučí, rámusí a já pak usínám všude, kde se dá,“ uvedla Soukalová , která to i shrnula: „SP sem dle mě nepatří. Superbowl taky neděláme v Jablonci.“

    Gabriela Soukalová při střelbě ve stíhačce v Presque Isle, kterou nakonec vyhrálaFoto Petr Slavík/Český biatlon

  • Peiffer: po nehodě otřes mozku

    Byl to až děsivý moment finiše stíhačky mužů v Presque Isle. Sjezd, boj o top 10, když tu najednou Němec Arnd Peiffer vylétl z tratě a narazil hlavou do stromu. „Byl jsem v šoku. Jak tam ležel, sníh byl plný krve,“ říkal asistent trenéra Andreas Stitzl. Mistr světa z roku 2011 byl ihned převezen do nemocnice, kde byl ošetřen s mírným otřesem mozku. Jeho start na MS je však zatím nejistý.

    Arnd Peiffer má za sebou hodně nepříjemnou zkušenostFoto Reuters

  • Fourcade vyrovnal Poiréeho

    Spolu se dvěma zlaty z OH v Soči dosáhl po stíhačce v Presque Isle 46. vítězství v kariéře, ale tím 44. triumfem v SP se Martin Fourcade zapsal mezi legendy. Vyrovnal totiž svého krajana Raphaela Poiréeho. „Je to pro mě zvláštní okamžik. On byl v dětství můj idol, na nějž jsem koukal v televizi,“ radoval se Fourcade. V čele SP už tak vede o 223 bodů a letí za pátým Velkým globem za sebou.

    Martin Fourcade se zapsal mezi legendyFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud