Romana Barboříková
17. března 2022 • 15:39

Puskarčíková ukončí kariéru: Už nemůžu pomoct, jak bych si přála

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako jedna z posledních z velmi úspěšné biatlonové éry nyní končí svou sportovní kariéru i štafetová medailistka Eva Puskarčíková. Evik či Sluníčko. Tak jí reprezentační kamarádi říkali. V posledním týdnu si ale musí zvykat hlavně na její slzy. „Tento víkend bude můj poslední nejen v této sezoně, ale i v těch dalších,“ poslala vzkaz fanouškům prostřednictvím sociálních sítí. V 31 letech tak končí kariéru, během které dosáhla na tři medaile. Na tu olympijskou ze Soči ještě čeká.



Během patnácti let, které strávila s biatlonem, z toho deset v závodech Světového poháru, platila Eva Puskarčíková vždy za dobrou parťačku, kamarádku připravenou udělat si legraci ze sebe i ostatních a vždy byla ozdobou české výpravy. Nejvíc všichni oceňovali její zářivý úsměv, který dokázal zbavit chmur i ostatní a za který si vysloužila přezdívku Sluníčko.

„Teď zahazuji řasenku a jdu si přišpendlit kapesník k rukávu, ať tento víkend přežiji… Tímto se omlouvám i vám, že se na mě asi nebude dát koukat v TV při rozhovoru,“ nezklamala Puskarčíková ani ve svém rozlučkovém vzkazu na sociálních sítích.

K ukončení kariéry se rozhodla po sezoně, kdy bylo vidět, že se už víc trápí, než že by si závody užívala. Ostatně ani předchozí ročník nebyl po zdravotních potížích z její strany nijak výrazný.

„Tento víkend bude můj poslední nejen v této sezoně, ale i v těch dalších. Toto rozhodnutí ve mně bobtná již delší dobu a cítím, že mé sportovní výkony mě již vnitřně nenaplňují a už není v mých silách týmu pomoci tak, jak bych si přála. Tímto bych se s vámi chtěla rozloučit. Ne teda navždy, doufám, ale po té profesionální sportovní stránce ano,“ vysvětlila rodačka z Harrachova.

V pátek nastoupí do sprintu, kterým v Oslu odstartuje závěrečný víkend tohoto ročníku Světového poháru. „Chtěla bych vám všem moc poděkovat, fanouškům, mé rodině, přátelům a celému týmu se všemi lidmi okolo za tu mnohaletou podporu. Užili jsme si spousty srandy, slz, bolesti i radosti. Myslím, že to stálo za to!“

Biatlonistka Eva Puskarčíková v nové olympijské kolekci
Biatlonistka Eva Puskarčíková v nové olympijské kolekci

I při psaní tohoto vzkazu jí jistě mnoho slz ukáplo, což sama i potvrdila. „Milí drazí přátelé, fanoušci, nastala doba, kdy jdu s kůží na trh a veřejně, se slzami, které mi jsou v posledním týdnu nejlepším kámošem (tímto se omlouvám holkám v týmu, pač jsem si vědoma, že mít vedle sebe takovouhle plačku není jednoduché).“

Puskarčíková byla součástí zlaté biatlonové generace, která zahrnovala Gabrielu Koukalovou , Veroniku Vítkovou , Jaroslava Soukupa , Michala Šlesingra , Ondřeje Moravce , štafetové úspěchy slavila také Jitka Landová. Ti všichni už dříve kariéru ukončili, posledním před Puskarčíkovou byl loni Moravec.

Seznam se: Puskarčíková prozradila oblíbený seriál, počet tetování a tip na rande
Video se připravuje ...

„Evička byla součástí neopakovatelné éry našeho biatlonu. Věřím, že se brzy dočká olympijské medaile ze Soči a bude tedy odcházet jako medailistka z olympijských her i mistrovství světa. Za celý český biatlon bych jí chtěl moc poděkovat a popřát spoustu úspěchů v dalším životě,“ vzkázal prostřednictvím oficiálního webu Českého biatlonového svazu jeho předseda Jiří Hamza.

Zároveň narazil na olympijský bronz, který Češky získaly dodatečně po diskvalifikaci ruského kvarteta. Původně se počítalo, že medaile dostane česká výprava při hrách v Pekingu, zatím se tak ale nestalo.

Biatlonový šéf zároveň, stejně jako u většiny předchozích končících, nabídl Puskarčíkové další spolupráci s biatlonovým hnutím. „Pokud by chtěla zůstat u biatlonu, budeme moc rádi. Ví, že má u nás vždycky dveře otevřené.“

Po tomto víkendu tedy ukončí kariéru biatlonistka, která během ní získala se štafetami bronz ze ZOH 2014, stříbro z mistrovství Evropy 2013 (štafeta žen) a bronz z mistrovství světa 2020 (smíšená štafeta).

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud