15. prosince 2010 • 11:34

Finanční úřad chce po Neumannové 112 milionů!

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
26
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak nad tím už zůstává rozum stát. Dluhy organizátorů mistrovství světa v lyžování v Liberci se rázem zdvojnásobily! Stát totiž po Neumannové a spol. bude prostřednictvím finančního úřadu kvůli porušení rozpočtové kázně vymáhat 112 milionů korun z přidělených dotací! Spolu s tím, co už organizační výbor dluží svým věřitelům, je to celkem 224 milionů. I s penále se tak částka může vyšplhat na astronomických 412 milionů korun.



S odvoláním na dokumenty, které byly součástí insolvenčního řízení, to uvedl server Týden.cz. Insolvenční návrh likvidátora Ivana Brambaškiho však městský soud v Praze zamítl. Soud ovšem neřešil neschopnost splácet dluhy, ale oprávněním Brambaškiho jednat za organizátory.

Finanční úřad Prahy 8 navíc prověřil čerpání státních dotací na organizaci šampionátu, a zjistil tak závažná pochybení, že vyžaduje vrácení částky 112 milionů. Celkem se jedná o tři správní řízení, z nichž první (na částku přes 10 milionů) už potvrdilo i Finanční ředitelství hlavního města Prahy.

Neuamannová a spol. proti tomuto rozhodnutí podali žalobu. Odvolali se i v dalších dvou případech (jde o částky 34,5 a 67 milionů), ale podle Týdne.cz se dá očekávat, že ředitelství rozhodne stejně.

Finanční úřad tvrdí, že organizátoři v čele s prezidentkou Kateřinou Neumannovou jako na běžícím páse porušovali zákon o veřejných zakázkách, když nevypisovali výběrová řízení.

Organizátoři se hájí časovou tísní, jenže o té by se dalo mluvit jen v případě poslední dotace těsně před šampionátem. Desítky milionů dostali totiž už v roce 2008.

A Neumannová se nenechala dvakrát pobízet.
A Neumannová se nenechala dvakrát pobízet.

A zákon se obcházel zcela účelově. "Protože do Liberce musely dodávat firmy, které spolupracovaly také na Pražské lyži pořádané agenturou Kentaura," sdělil serveru Týden.cz zdroj z organizačního výboru.

Kentauru vlastní bývalý přítel Kateřiny Neumannové Josef Jindra, který byl považován za šedou eminenci šampionátu. Obchodní ředitel agentury byl dokonce letos na jaře odsouzen za závažné krácení daně, když se firma napakovala na neexistujících (ale vyfakturovaných) reklamách, mimo jiné i na dresech zlaté olympijské medailistky Neumannové.

"Všechno bylo dáno arogantním přístupem k účetnictví, který razil především Josef Jindra," vysvětluje "pořádek" ve financích libereckého šampionátu zdroj Týdne.cz.

"Pokud někdo upozornil na problémy, bylo mu řečeno, ať se nestará. Arogance a klamání všech včetně výkonného výboru postupně rostla. Přistupovali k tomu stylem, že až to skončí, všechno přikryje politická garnitura. Jenže ta se změnila," dodává.

Vstoupit do diskuse
26
Články odjinud