Hynek Preisler
5. února 2010 • 13:14

Rok po ostudě: Jak vypadá Liberec po MS

Autor: Hynek Preisler, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
Slavia - Baník: Jurásek krásně prostřelil Markoviče, 5:0!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa skončilo před rokem. Co zůstalo? Dluhy ve výši 81 milionů korun a téměř stovka nespokojených věřitelů.



Likvidátor organizačního výboru čeká, zda opět pomůže prezidentce pořadatelů Kateřině Neumannové vláda. Jinak podá návrh na insolvenční řízení. Letos začnou soudy řešit první žaloby na organizátory.

Cennými kovy ověnčila Kateřina Neumannová nejlepší lyžaře za nejlepší výkony hned na libereckém světovém šampionátu. Mnohým z těch, jejichž služeb v průběhu mistrovství využívala, však nezaplatila ani po roce.

Dluhy přesahují 81 milionů korun. I to je výsledek největší sportovní akce, jaká se kdy v Česku uskutečnila. A to přesto, že štědrá vláda Mirka Topolánka pořadatelům poslala přes čtvrt miliardy korun, které si měli organizátoři vydělat sami.

Lyžařský areál Vesec před rokemFoto Archiv Sport
Lyžařský areál ve Vesci během MS

S nezaplacenými fakturami se přihlásilo celkem 83 tuzemských a 7 zahraničních věřitelů. A soudy registrují na pořadatele desítky žalob. Lze předpokládat, že řízení v soudních síních potrvají roky.

2,452
miliardy Kč

Celkové náklady MS

81,3
milionu Kč

Dluhy MS

A vysvětlení, které Neumannová podala formou tiskové zprávy z března 2009? „Na hospodářském výsledku organizace se zásadně promítly dva faktory. Oproti vyrovnanému plánovanému rozpočtu došlo k navýšení výdajů v řádu jednotek procent především z důvodu kalamitní sněhové situace, která trvala celý první týden mistrovství. Tento stav vyžadoval nasazení více lidských zdrojů, více techniky a následně výrazné zvýšení spotřeby energií. Na straně příjmů došlo k propadu zisku z prodeje vstupného. Na tento propad nebylo možno nijak zareagovat, neboť se projevil až v průběhu mistrovství světa,“ vysvětlovala prezidentka organizačního výboru.

KOMU TAKÉ DLUŽÍ

Dopravní podnik města Liberce
22
Technická univerzita Liberec
8,75
Český hydrometeorologický ústav
0,5
Technické služby města Liberce
0,1


NEJVĚTŠÍ INVESTOŘI

Stát ........................................1 453
Liberec .....................................489
Liberecký kraj ...........................161
Pozn.: Částky jsou v milionech korun

„Nejstarší z podaných žalob se začnou projednávat již letos,“ odhadl mluvčí Okresního soudu v Liberci Petr Hoček. Žaloby podané po červnu minulého roku bude řešit soud na Praze 8, kam v polovině roku 2009 organizační výbor přesídlil. Organizační výbor se momentálně nachází v likvidaci, kterou byl v červnu minulého roku pověřen právník Ivan Brambaški. A zadlužení organizátoři stále spoléhají na pomoc státu.

„Čeká se na rozhodnutí ohledně dotace nebo nějakého dodatečného vyrovnání ze strany vlády. Záleží na výsledku, ale jinak je vše připraveno na insolvenční řízení,“ sdělil Brambaški.

Lyžařský areál Vesec nyníFoto Archiv Sport
Lyžařský areál ve Vesci dnes zeje prázdnotou

Ministerstvo školství má v nejbližší době vládě předložit závěrečnou zprávu o mistrovství, na jejímž základě bude vláda o dalších financích pro MS rozhodovat. Již v listopadu však premiér Jan Fischer zavrhl, že by „sekyru“ Kateřiny Neumannové zaplatili daňoví poplatníci. „Vláda bude dělat vše pro to, aby do Liberce nešly žádné další peníze,“ řekl.

Pokud vláda další miliony z rozpočtu poslat odmítne, podá Brambaški návrh na insolvenční řízení. Organizační výbor však nemá téměř žádný majetek. Věřitelé zřejmě o peníze přijdou. Mistrovství světa se každopádně bude dohrávat v soudních síních.

Hlavní projekty, které odčerpaly nejvíce peněz z rozpočtu šampionátu
Koleje Technické univerzity Harcov
350 milionů Kč
Sportovní areál Vesec
447 milionů Kč

Koleje Technické univerzity HarcovFoto Archiv Sport

Díky šampionátu prošly vysokoškolské koleje rekonstrukcí.
Studenti Technické univerzity nyní bydlí v kompletně zrekonstruovaných pokojích.
Oficiálně nese označení skiareál. Více však vesecký areál využívali Liberečáci v létě, kdy se v něm proháněli in-line bruslaři. V tomto týdnu sice hostil českou Olympiádu dětí a mládeže, jinak je však jeho zimní využití zatím minimální. Nepočítají-li místní sáňkaře z blízkého okolí.

Sportovní areál VesecFoto Archiv Sport

Sportovní areál Ještěd
670 milionů Kč

Byty v Zeleném údolí
448 milionů Kč
Sportovní areál JeštědFoto Archiv Sport
Žádný díl Světového poháru dějiště MS od jeho skončení nehostilo. Nanejvýše závod na úrovni republikového mistrovství, které se však na Ještědu konaly i v minulých letech. Zmodernizované ještědské můstky občas využívali k tréninku čeští skokané či sdruženáři.
V Liberci je čtyřikrát více bytů s pečovatelskou službou. Předtím 64, nyní 256. V průběhu mistrovství zde bydleli novináři. Podle libereckého primátora je díky nim Liberec jedním z mála měst, která jsou schopna uspokojit poptávku seniorů po bytech s pečovatelskou službou.

Byty v Zeleném údolíFoto Archiv Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud