Barbora Reichová
9. srpna 2010 • 15:41

Fotoškola deníku Sport: Nebojte se fotit jinak

Autor: Barbora Reichová, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Umíte používat aparát, umíte správně exponovat, víte kam se postavit, ale nesmíte se divit, že to ještě pořád není to pravé ořechové. Stále záleží především na tom, kdo aparát ovládá, kdo se kouká do hledáčku a kdo svoji vizi mění ve skutečnost. Fotografie samotná není nic, co by se dalo změřit jako čas běžícího sprintera.



Je několik zásad, které by mít měla, ale pořád je fotografie především o pocitech a subjektivním vnímání každého z nás. Proto se při fotografování musíme především snažit, aby naše fotografie zaujala pozornost ostatních lidí a její dojem byl pro oči ostatních nezapomenutelný.

V dnešní době, kdy se na nás fotografi e hrnou ze všech stran, musí být ta vaše výjimečná, neotřelá a jiná než všechny ostatní, proto aby obstála v tak veliké konkurenci.

Ilustrační fotoFoto Michal Beránek (Sport)

Tipy na netradiční fotografie
Už dávno neplatí, že na sportovní fotografi i musí být akce zachycena rychlým časem závěrky a tím navozen pocit „zmrazení“ pohybu. Naopak, dnes se nám nabízí spousta prostoru pro kreativitu a experimentování s dlouhými časy a jinými pokusy, jako je například během delšího expozičního času zoomování a přiblesknutí si za různých okolností.

Technologie panningFoto Reutrers

JAK NA PANNING?

Panning je označení pro většinou horizontální pohyb aparátu, který se používá k zachycení rychlého pohybu. Výsledkem je optické odlišení pohybujícího se objektu od rozmazaného pozadí. Pro vytvoření zajímavé fotografi e se musíte pokusit udržet fotografovaného závodníka ve stejné pozici v hledáčku po celou dobu trvání expozice, jejíž délka musí být dostatečně dlouhá na to, aby bylo pozadí dostatečně rozmazané pohybem fotoaparátu. Při fotografování pomalu se pohybujících sportovců je zapotřebí relativně delší čas, např. 1/60s, naopak při fotografování velmi rychle jedoucího vozu stačí použít expoziční čas okolo 1/250 sec.

Netradiční pohled z brankyFoto ČTK

ZKUSTE TO „ODPÁLIT“ NA DÁLKU

Někdy se stane, ať jste sebemenší a sebehubenější, že se na určitá místa s aparátem prostě nedostanete, a i proto jsou na českém trhu dnes snadno k dostání dálkové spouště, určené především na dálkové odpalování blesku, které dodají snímkům velmi zajímavou a netradiční světelnou realitu, ale také pro odpalování druhého aparátu na dálku. V tu chvíli můžete stát na straně jedné a pomocí odpalovacích zařízení odpalovat aparát na straně druhé, čímž se vám nabízí možnost zachytit normální snímky ze hry jedním aparátem a zároveň netradiční záběry zpoza fotbalové branky přes síť aparátem druhým. Speciální nerozbitný průhledný box a povolení příslušných orgánů vám dává možnost namontovat aparát v tomto zařízení do hokejové branky a fotit brankáře v jeho rozkleku z nezvyklého místa. Použitím aparátu, odpalovacího zařízení a speciálních upínacích svorek můžete vyfotografovat právě smečující basketbalistu nad úrovní koše. Tento způsob nám nabízí neomezené množství variant a naší fantazii kladou odpor jen vyšší pořizovací náklady odpalovacího zařízení.

Fotografie pořízená rybím okem - speciálním objektivemFoto čtk

CO TŘEBA „RYBÍ OKO“?

Jedná se o speciální širokoúhlý objektiv s úhlem záběru až 180 stupňů, který se vyznačuje především velikým zkreslením a díky nezvyklé perspektivě se používá například ve výtvarné fotografi i a velmi často pro fotografování extrémních sportů. Snímky vytvořené pomocí tohoto objektivu nabízí zachycené objekty nebo sportovce v naprosto netradiční a zajímavé realitě, která nás často nutí o snímku a jeho vzniku důkladně přemýšlet.

PROČ NEZKUSIT ZOOMOVANÍ BĚHEM EXPOZICE?
Pokud vlastníte jednookou zrcadlovku s výměnným objektivem s proměnnou ohniskovou vzdáleností, máte vyhráno a zoomování během expozice se pro vás po delším tréninku, může stát velikou zábavou. Opět při nastavení delšího času závěrky se pokuste otočit zoomovacím kroužkem na vašem objektivu. Při změně ohniskové vzdálenosti docílíte toho, že se vše na snímku rozjede a rozmázne do stran snímku. Objekty kolem středu jen mírně, zatímco okraje vyjedou ze snímku úplně. K dokonalosti vašich snímků bude potřeba hodně trpělivosti.

 


 

Zoomování během expoziceFoto čtk

 

Několik rad závěrem
Vyhněte se tradicím
– lehněte si na zem, vylezte si ke stropu haly a pokuste se o netradiční záběr.
Experimentujte
– vyzkoušejte si velkou a malou clonu, krátký a rychlý čas – není nic lehčího než nepovedený snímek vymazat.
Trénujte
– na plácku na sídlišti se najde vždycky spousta sportovců a rychle jedoucí auta připomínající rally jsou všude.
Inspirujte se
– čtěte knihy, choďte na výstavy, prohlížejte si webové galerie a přemýšlejte, jak a odkud ta či ona fotografi e vznikla. Využijte barvy, tvary, linie, siluety a nezapomínejte na jedno.
Fotografování vás musí především bavit!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud