Jiří Punčochář
3. ledna 2017 • 22:00

Návrat někdejší hrdinky? Šafářová připustila zájem o 1. kolo Fed Cupu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Lucie Šafářová zahájila v dobrém rozpoložení novou sezonu. Na turnaji v Aucklandu postoupila do 2. kola, v němž si ve středu brzo ráno českého času „střihne“ české derby proti Barboře Strýcové, a v souvislosti s úspěšnou zimní přípravou a dobrým zdravotním stavem nevyloučila návrat do fedcupového týmu. V něm by se poprvé od roku 2015 mohla objevit už v únoru při utkání 1. kola letošního ročníku proti Španělsku.



Oblíbený Fed Cup byl pro Lucii Šafářovou v poslední době zakletý. Naposledy se v něm představila v semifinále proti Francii v roce 2015, následující finále musela sledovat jen z lavičky kvůli zánětu šlach a zdravotní důvody byly hlavním důvodem, proč vynechala celý ročník 2016.

To by se letos mohlo změnit. Úvodní kolo sehrají obhájkyně trofeje během druhého únorového víkendu (11. až 12. února) v Ostravě proti Španělsku a v nominaci by nemusela chybět ani strůjkyně finálového triumfu nad Srbskem z roku 2012.

„Fed Cup je ještě poměrně daleko a ještě jsem nad tím důkladněji nepřemýšlela. Nominace je v rukou kapitána, hráček je nás víc než dost. V případě, že by mě (kapitán Petr Pála) oslovil, tak myslím, že bych hrála,“ naznačila Šafářová, že na rozdíl od posledních dvou fedcupových zápasů by se s tímto nemusela kvůli jinému programu rozloučit.

Lucie Šafářová se raduje s trofejí pro vítěze Fed Cupu.
Lucie Šafářová se raduje s trofejí pro vítěze Fed Cupu.

Šafářová: Příprava byla skvělá

Roli v optimismu hraje její současná pohoda. Na konci loňského roku vyléčila Šafářová zdravotní neduhy, po startu v české extralize odletěla na opačnou stranu zeměkoule a v Aucklandu zahájila úspěšně sezonu. V derby tam zdolala Denisu Allertovou.

„Škoda, že jdeme takhle Češky na sebe, není nikdy lehké hrát proti kamarádce,“ povzdechla si nad losem, který pro ni bude stejně zrádný i nadále. Ve 2. kole totiž nastoupí proti další kamarádce Barboře Strýcové , s níž dokonce v Aucklandu hraje čtyřhru.

V programu má současná 62. hráčka singlového žebříčku dál turnaje v australském Hobartu a pak první grandslam sezony Australian Open.

„Cítím se výborně. Příprava byla skvělá,“ konstatovala. Formu si ověřila na konci roku v extralize, kde nastoupila poprvé po přípravě. „V extralize jsem překvapila sama sebe. Hrála jsem moc dobře, výborně jsem podávala, tlačila jsem soupeřku, celkově jsem hrála tak, jak jsem měla. Doufám, že to přenesu i do sezony,“ hodnotila svoje vystoupení.

Spolupráce s Čermákem pokračuje

Pracovat bude i nadále s trenérem Františkem Čermákem, s nímž se na spolupráci dohodla vloni na podzim. Nové prvky do své hry zařazovat neplánuje. „V tenisu je těžké zařadit něco úplně nového, jsem už komplexní hráčkou. S Frantou pracujeme na přechodu na síť, na tom, abych rozvíjela svoji hru, což je agresívní tenis a nátlaková hra,“ podotkla.

V roce 2017 by se ráda vrátila nebo co nejvíc přiblížila svým někdejším pozicím v singlovém žebříčku. Nejvýš v něm figurovala na 5. příčce v roce 2015.

„Rok 2016 nebyl špatný, ale byl plný zvratů. Musela jsem se dostávat se z nemoci, začalo to složitě, dost času zabral návrat do kondice. V deblu bylo vidět, že kde mi stačí půlka kurtu, tam jsme s Bethanií Mattekovou-Sandsovou dosáhly velkých úspěchů. Rok byl tedy úspěšný, ale ztratila jsem hodně v singlu. Tam bych se chtěla vrátit. Důležité bude hlavně zůstat zdravá,“ doufá Šafářová.

O Fed Cup nebo Davis Cup má opět zájem Brno

Do hry o pořadatelství velkých tenisových akcí, které v posledních letech hostí nejčastěji Ostrava a Praha, se chce znovu vrátit Brno. Tamní primátor Petr Vokřál o tom jednal s Miroslavem Černoškem, majitelem společnosti Česká sportovní, která má na Fed Cup a Davis Cup práva.

„V rámci mé dohody s panem primátorem bychom se chtěli s nějakou akcí do Brna vrátit. Slíbil jsem mu, že podle vývoje situace určitě v Brně budeme něco hrát,“ potvrdil Černošek.

Diskuse proběhla o obou soutěžích, reálnější kontury však dohoda nejspíš v nejbližší době nedostane. Muži hrají 1. kolo v Austrálii s nejistými vyhlídkami, ženy zamíří na 1. kolo proti Španělkám do Ostravy a semifinále by v případě úspěchu jistě hrály venku.

„U Davis Cupu se obávám, že spíš v 1. kole nebudeme úspěšní, boj o záchranu se následně bude losovat v červenci. V případě Fed Cupu víme, že 2. kolo budeme hrát venku a případné finále bychom hráli určitě v Praze,“ upřesnil Černošek.

Návrat do Brna, kde se Davis Cup hrál naposled v roce 2004 a Fed Cup v roce 2010, by uvítala například tenistka Lucie Šafářová, brněnská rodačka. „Určitě by to bylo fajn mít Fed Cup v Brně. Všechna města, kde hrajeme, nám vytvářejí úžasnou atmosféru, máme perfektní podmínky. V Brně by to bylo o to hezčí,“ řekla.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud