6. července 2011 • 07:11

30 milionů pro Kvitovou? Jen začátek!

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř třicet milionů korun (1,1 milionu liber), to je suma, kterou Petra Kvitová inkasuje na prize money za vítězství ve Wimbledonu. Triumf na nejslavnějším turnaji planety je také vstupenkou do světa velkého byznysu, kde lze jméno šampionky z All England Clubu dále zpeněžit.



Manažer české tenistky Miroslav Černošek měl v Londýně napilno. V zákulisí pracoval na nové smlouvě pro svou hvězdu. Petra Kvitová by měla v příštích dnech podepsat kontrakt v řádech milionů korun za rok s jednou z největších českých společností. Podle kuloárních informací jde o ČEZ.

Kolik Kvitová získá
30 milionů
Prémie za vítězství ve Wimbledonu, suma se však v Anglii daní 50 procenty.

15 milionů
Prémie od výrobce raket Wilson (odhad Sportu)

5 milionů
Prémie od firmy Nike

A co ještě titul přinese?
Smlouvu s novým sponzorem v řádu milionů korun Zřejmě vylepšený kontrakt s firmou Nike s vyšší fixní částkou

„Na osmimístné číslo ještě Petra nemá našlápnuto. Kdyby mohla mít badge, bylo by to lepší,“ říká Černošek. Má tím na mysli reklamní nášivky na šatech, v nichž hraje. To však společnost Nike, jíž je smluvní hráčkou, svým klientům zakazuje.

„Na druhou stranu je smlouva s Nike o to zajímavější, jelikož z ní plynou větší bonusy než od dalších firem, jako je adidas nebo Lotto,“ vysvětluje Černošek. Bonus za grandslamové vítězství je pro Kvitovou 200 000 eur, tedy dalších téměř 5 milionů korun.

Kvitová letos podepsala s evropskou pobočkou Nike nový tříletý kontrakt. „Ale máme gentlemanskou dohodu, že když dosáhne úspěchu, šéf Niku přichystá Petře na US Open novou smlouvu,“ popisuje Černošek.

Dá se čekat, že ta bude obsahovat navýšení fixní odměny a snížení bonusů. „Když Sergio Tacchini podepsal smlouvu se Samprasem, měl vysoké bonusy za tituly. Sampras hned vyhrál čtyři grandslamy. Stál je 40 milionů dolarů a toho manažera vyhodili,“ vzpomíná.

Co si Kvitová platí?
25 % z obchodních smluv odevzdává manažerské firmě.
Další procenta jdou prostějovskému klubu, který investoval do její výchovy.
Náklady na trenéry, fyzioterapeuty, tréninkové kurty, přesuny, daně.

Dalším důležitým partnerem Kvitové je společnost Wilson, dodavatel raket. Americká firma vyplácí bonusy v řádech třetiny vydělaných prize money za konkrétní vyhraný turnaj.

„Například za triumf v Madridu to bylo asi 200 000 eur,“ připomněl manažer téměř pětimilionovou odměnu za květnové antukové vítězství.

Do portfolia reklamních partnerů české šampionky ještě patří značka švýcarských hodinek Ulysse Nardin a oděvní společnost Steilmann. V jejich případě jde především o materiální spolupráci.


Pro Kvitovou je výhodné, že vyhrála právě jeden ze dvou evropských grandslamů. Úspěch na starém kontinentu se dá podle jejího manažera nejlépe zpeněžit.

„Umíme dělat spíš české a evropské firmy, které nejvíc touží být vidět na finále Paříže nebo Wimbledonu. Austrálie a Amerika jsou moc daleko,“ popisuje Černošek, jehož společnost M Sport Servis tenistku zastupuje a bere si 25 procent z dohodnutých obchodních smluv. Další procenta z prize money jí odvádí Kvitová za finanční podporu v juniorských letech.

Obchodní potenciál Kvitové limituje samozřejmě malý český trh a v neposlední řadě také horší znalost angličtiny, kvůli níž nedokáže ve světě ještě stále předvést celou svou osobnost.

Gratulace od předsedy tenisového svazu Iva Kaderky
Gratulace od předsedy tenisového svazu Iva Kaderky

Vstoupit do diskuse
4

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud