5. prosince 2023 • 00:00

Fotbalové EURO rozlosováno! Postoupí Češi z těžké skupiny?

Prezentace klienta
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství Evropy 2024 v Německu už zná svůj jízdní řád. Sobotní los Čechům moc nepřál a poslal je do poměrně těžké skupiny s Portugalskem, Tureckem a vítězem jeden z barážových větví. Postup do dalších bojů by ale mohl být v silách národního týmu. 



Zajímavě si los pohrál i s dalšími skupinami, v béčku se potkají hned tři těžké váhy Španělé, Chorvati a Italové, kteří jsou obhájci titulu. Vše odstartuje 14. června zahajovacím zápasem Německa se Skotskem, finále bude na programu o měsíc později v Berlíně.

Portugalsko bude v naší skupině F jednoznačným favoritem. Tým kolem Cristiana Ronalda a Bruna Fernandese si dělá zálusk na vítězství v celém turnaji a postup bere jako povinnost. Na Jihoevropany ČR narazila pětkrát a vyhrála pouze ve slavném čtvrtfinále mistrovství Evropy 1996. Od té doby z toho byl už jen jeden gól a například vyřazení ve čtvrtfinále EURO 2012 či naposledy prohra 0:4 v loňské Lize národů.

Rovněž na Turecko nemá národní tým příliš vřelé vzpomínky. Porážky v závěrečném utkání skupiny s tímto sokem totiž znamenaly vyřazení ve skupině už na dvou mistrovstvích. Naposledy se Česko s Tureckem střetlo před rokem v přípravě, v níž utrpělo prohru 1:2.

Neznámou zatím zůstává třetí protivník, který vzejde z jarní baráže. V té budou největšími adepty na postup jednoznačně Řekové, se kterými se samostatné Česko utkalo na EURO už dvakrát. Nešťastnou porážku v semifinále mistrovství 2004 Češi soupeři oplatili ve skupině šampionátu 2012. Soupeři Řeků v baráži budou Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko, pro něž by to byla premiérová účast na velké akci. Jasno o třetím soupeři Čechů ve skupině bude 25. března.

Do akce vstoupí čeští fotbalisté pěkně zostra, na úvod je totiž čeká Portugalsko. Duel s mistry Evropy z roku 2016 se odehraje 18. června v Lipsku v tamní Red Bull Areně pro 41 tisíc lidí, kam to nebudou mít fanoušci příliš daleko. Národní tým by tak mohl mít proti favoritovi velkou podporu v zádech, ostatně boj o vstupenky už začal. Další dva zápasy uskuteční na severu Německa v Hamburku. V tamní Imtech Areně s kapacitou pro více než 57 tisíc diváků se naše reprezentace střetne nejprve 22. června s vítězem baráže a skupinové boje zakončí o čtyři dny později s Turky.

Příslovečnou skupinou smrti však zřejmě bude béčko, kde se střetnou Španělsko, Itálie, Chorvatsko a z pozice outsidera náš přemožitel z kvalifikace Albánie. Docela přívětivé bylo naopak osudí pro Slováky, které v éčku čeká Belgie, Rumunsko a postupující z baráže. Naši východní sousedi tak budou mít slušné šance na postup. Štěstí měli i Němci, kteří se v poslední době dost trápí. V souboji se Skotskem, Maďarskem a Švýcarskem ovšem budou favoriti. Těmi budou určitě i Angličané v céčku, kteří si musí dát pozor hlavně na Dány. Dvojici doplní Slovinsko a Srbsko. V déčku se pak fanoušci mohou těšit na duel Francie s Nizozemskem, které zkusí zaskočit Rakousko a vítěz baráže. Zaútočí Češi na postup? Dočkáme se v dalších nějakých překvapení? A kdo je hlavním kandidátem na triumf v celém turnaji? Na to si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Články odjinud


Články odjinud