23. července 2015 • 10:10

Noční kontroly na Tour nebudou. Francouzský zákon je neumožňuje

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nočních kontrol, které ve snaze odhalit víc dopingových prohřešků než dosud začínají být obvyklé, se cyklisté na Tour de France bát nemusí. Žádné dosud neproběhly a už se s nimi ani nepočítá. Nepovoluje je francouzská legislativa. Dosud je „okno“ pro kontroly mezi šestou hodinou ráno a jedenáctou večer. V noci mají sportovci klid.



Například tým Sky je zastáncem nočních kontrol, které se v cyklistice pomalu rozbíhají. „I když jsme možná i sami proti sobě. Několikrát po sobě vás v noci komisaři vzbudí, nevyspíte se, nezregenerujete jak je potřeba a můžete mít po Tour,“ přemítal český cyklista v barvách britské stáje Leopold König.

Až do konce letošního závodu už může být klidný. Cyklisté se budou budit maximálně horkem, které je sužuje v hotelích. Některé z nich nemají klimatizaci.

„Víme, že některé noční kontroly někde (v cyklistice) proběhly. Nemůžu říct kde ani kdo, nemůžu komentovat nic z toho. Ale stalo se tak během posledních měsíců,“ řekl Brian Cookson, prezident Mezinárodní cyklistické unie.

Na Tour de France to ale kvůli zákonům možné není. Server cyclingnews.com přišel s upřesněním, že noční kontroly jsou možné v Belgii, Španělsku, Srbsku nebo v Austrálii. Mluví se o tom, že noční budíček měli cyklisté ve Španělsku.

Nová praxe má odhalit podávání dopingu v mikrodávkách, což je praxe, kterou není schopen odhalit ani biologický pas. Shodou okolností tuto možnost podvádět a nebýt přistižen odhalili francouzští novináři, kteří jsou nyní peskováni napříč pelotonem za vytváření nenávistné atmosféry proti Chrisi Froomovi. Toho taky viní z nečistých praktik.

Experti upozorňují na to, že noční kontroly se mohou stát velmi ožehavým nástrojem v jejich rukou. Vyzývají k jejich rozumnému aplikování. Pokud jeden jezdec bude buzen více a druhý vůbec, může to fatálně ovlivnit třeba i celkové pořadí.

„Věc má dvě strany. Jedna je, že máme další dobrou zbraň proti dopingu. V tomto případě je odpověď ano. Máme hodně informací a ještě víc spekulací o tom, že mikrodávky EPO jsou užívány v noci. Běžný test na EPO to odhalit nemůže, ale noční test ano,“ souhlasí Anko Boelens, týmový lékař týmu Giant-Alpecin. Druhou stranu mince ale podle jeho mínění tvoří právě doba, kdy mají testy probíhat. „To je velmi důležité téma. Jde už pak o sportovní výkon a ztrátu nebo zachování soukromí každého z jezdců,“ připomíná lékař.

V jednom se ale snad všichni shodnout. V nějaké podobě, ať už bude jakákoliv, budou noční testy skutečně potřeba.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud