31. ledna 2016 • 16:40

Šimůnek vybojoval na MS deváté místo, titul slaví Wout van Aert

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radomír Šimůnek dojel v závodu elitní kategorie na mistrovství světa v cyklokrosu v belgickém Heusden-Zolderu devátý, další český reprezentant Michael Boroš byl šestnáctý. Novým šampionem je jeden z hlavních favoritů Wout van Aert z Belgie, který za sebou nechal Nizozemce Larse van der Haara a domácího Kevina Pauwelse. S šampionátem se loučící belgický velikán Sven Nys skončil čtvrtý.



"Ta první desítka se určitě počítá. V těchto podmínkách je to strašně těžké; na člověka padala voda a tělo rychle chřadne. Jsem rád, že už mám ten závod za sebou a že to vyšlo do těch deseti," řekl novinářům Šimůnek. Závod se jel za velmi nepříznivého počasí v dešti a studeném větru.

"První dvě kola to bylo dobré, pak mi trošku prásklo, ale poslední dvě kola už jsem zase chytal takový ten druhý dech. Pád tam žádný nebyl, což je u mě vcelku zvláštní. Člověk držel jako beran a místy jsem ze sebe vydával naprosté maximum. Bylo to dobré MS," pochvaloval si Šimůnek.

Dvojice českých závodníků zachytila raketový start závodu, který očekávala celá Belgie kvůli loučení domácího hrdiny Nyse. V čele se usadili očekávaní favorité a překvapivě také Šimůnek, ale dramatický průběh osmi okruhů na místy zrádně kluzké trati pořadím několikrát zamíchal. Šimůnek se začal zvolna propadat a spolu s Borošem se pohybovali na hraně první desítky.

Rozhodla kuriózní  kolize

V pátém kole přišel zřejmě klíčový okamžik celého závodu. Při kuriózní kolizi v blátivé zatáčce zůstala noha hlavního favorita na zlato Mathieua van der Poela z Nizozemska zaklíněná mezi dráty Van Aertova předního kola a dlouhé vteřiny se ji nedařilo dostat ven. Zatímco Belgičan se poté skvělou stíhací jízdou dotáhl velmi brzy na čelo, obhájce titulu Van der Poel už ztrátu zlikvidovat nedokázal.

"Snažil jsem se dostat zpátky do rytmu a zachytit Laurense Sweecka, který mě pak dotáhl zpátky na čelo. Mým charakterem je se nikdy nevzdávat. Nejezdím proto, abych to zabalil po pěti kolech," uvedl Van Aert.

Van der Haar s Van Aertem si to nakonec rozdali o zlato. Belgický vítěz seriálu Světového poháru rozhodl v posledním kole nástupem, na který zkušenější Nizozemec nedokázal odpovědět, a vylepšil tak loňskou druhou příčku. "S tím pocitem po vítězství nelze nic srovnat. Loňská porážka je teď zapomenuta," prohlásil vítězný Van Aert.

Domácí miláček Nys se musel spokojit s umístěním těsně pod pódiem, přesto si dojezd vychutnal a dočkal se obrovských ovací. "Myslel jsem si, že se ubráním emocím, ale když jsem pak viděl trenéra Paula van den Bosche, tak to přišlo. Má porážka přišla v tom příkrém kopci, ale za svůj výkon jsem šťastný. Čtvrté místo v mém věku a v tomto startovním poli? Není lepší způsob, jak zakončit kariéru," podotkl Nys.

Šimůnek dojel na deváté pozici, Boroše odsunulo zaváhání v předposledním kole z 13. na 16. místo. "Tam to byly trošku zmatky. Jsem naštvaný. Chtěl jsem dneska rozhodně víc, ale dal jsem do toho všechno. Sotva chodím. Bohužel to nestačilo. Dělal jsem zbytečně moc chyb a poslední dvě kola už na to také nebylo tolik sil. Být ve formě, jak jsem byl o Vánocích, tak myslím, že desítka byla reálná," prohlásil Boroš.

I přes svou nespokojenost si celé klání užil. "Byla tu super atmosféra. Jen MS v Belgii, to je vždycky skvělé. Doufám, že to byla další zkušenost, další krůček navíc, aby příští sezona byla zase lepší," uzavřel Boroš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud