Jiří Punčochář
9. července 2016 • 04:56

Kreuziger a Contador vyhlásili smír. Vracíme se do starých kolejí, hlásí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páteční první z nejtěžších etap v letošním rozpisu Tour de France, která měla přinést první skutečnou zápletku do boje o celkové pořadí, znamenala proti všem předpokladům klid před bouří. A pro ruský tým Tinkoff také první den na celé Tour, kdy nemusel řešit problémy a slovní přestřelky ze všech stran, vyvolané zraněním lídra Alberta Contadora a krachem nastavené taktiky ze strany Romana Kreuzigra. Místo toho věnoval Tinkoff čas tomu, aby rozbouřené vody před těžkým víkendem uklidnil.



Do cíle sedmé etapy dojela včera sestava ruské stáje uspořádána tak, jak měla, tedy s domestiky poslušně kolem Alberta Contadora. Španěl, který se potřebuje oklepat ze zranění, způsobených dvěma pády pády, si tak v závodním tempu mohl otestovat nohy v těžkém stoupání.

Interní pohovory, které měly v Tinkoffu v minulých dnech nastat, zjevně zabraly.„Alberto (Contador) byl ve skupině favoritů a měl Rafala Majku a Romana Kreuzigra vedle sebe,“ zdůrazňovala tisková zpráva týmu. A na jiném místě: „Alberto protnul cílovou čáru s Romanem zároveň ve skupině s hlavními soupeři.“

Tinkoff tak žehlí kontroverze, které se kolem něho spustily po chaotickém středečním dojezdu. Pod palbou se ocitnul především Kreuziger za to, že údajně neposlouchal týmové pokyny a nevěnoval se Contadorovi. Namísto toho přijel do cíle o téměř půl minuty dřív.

„Jedna věc byly týmové pokyny a druhá Kreuzigrova rozhodnutí. Taková byla realita. Nepropadli jsme jako tým, šlo o rozhodnutí Romana Kreuzigra,“ vykládal pak rozladěný Contador ve španělské televizi.

Podle zdrojů ze zákulisí Tour de France měla následovat bouřlivá výměna názorů. Kreuziger odmítal, že by nerespektoval tým a jel sám na sebe, zároveň ale připustil, že je potřeba už na silnici víc komunikovat, aby bylo všechno jasnější.

Včera už z cíle hlásil: „Z našeho pohledu to byla dobrá etapa. Byli jsme tam oba (s Contadorem) a spolupráce se vrací do starých kolejí. Všechno jsme si vyříkali a atmosféra v týmu je naprosto v pohodě.“

Sportovní ředitel Sean Yates neskrýval spokojenost. „Situace je vyřešena. Měli jsme výpadky v komunikaci, trochu od každého něco. Mluvili jsme o tom a vyřešili jsme to. Věřím, že se to už nebude opakovat, pokud pokyn bude počkat,“ vypíchnul.

S rozdělením rolí v týmu má zkušenosti z týmu Sky, v němž během Tour de France v roce 2012 držel Chrise Frooma za tehdejším lídrem Bradleym Wigginsem. Mnozí přitom dodnes tvrdí, že Froome byl lepší než Wiggins.

Na otázku, zda je letošní případ v Tinkoffu podobný, tedy jestli je na tom Kreuziger lépe než Contador, což se může jevit, opáčil Yates pouze: „Není žádný problém.“

Smířlivěji než ve středu a ve čtvrtek, kdy Kreuzigra vykreslil ve španělské televizi jako jezdce bez disciplíny, mluví už i Contador. „Týmový pokyn byl jasný a jeho rozhodnutí bylo jiné,“ ohlíží se za středou. „Taková je realita. Týmová taktika nebyla problémem, tím byla Kreuzigrova akce na vlastní pěst. Mluvili jsme o tom, otáčíme stránku. Uvidíme, kam až se na letošní Tour dokážeme dostat,“ řekl Contador.

Dokonalá souhra bude už dnes nezbytně potřeba, protože cyklisty čekají dva nesmírně namáhavé dny v Pyrenejích. Dnes se pojede na slavný Tourmalet. „Etapa bude opravdu hodně těžká. Bude to zase o něco ostřejší test a neděle bude úplně nejtěžší. Třetí den v horách je potřeba držet koncentraci,“ uvědomuje si i český domestik.

Yates věří, že spolupráce, která Contadorovi s výraznou Kreuzigrovou pomocí přinesla už řadu vítězství včetně loňského Gira, je obnovena. „Všichni jsme lidé, někdy se objeví nesoulad a život jde dál,“ řekl Yates. „Není to konec světa. Jsme dospělí, tak to zkrátka řešíme a jdeme dál.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud