18. listopadu 2015 • 09:07

Ragby v šoku! Přišlo o první hvězdu, Lomu (†40) prohrál boj s nemocí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světové ragby přišlo o jedno ze svých největších jmen. Legendární Novozélanďan Jonah Lomu, držitel rekordu v počtu pětek v historii mistrovství světa, zemřel v pouhých čtyřiceti letech. Lomu léta bojoval s tzv. nefrotickým syndromem, vážnou nemocí postihující ledviny.



Před pár týdny bylo televizní zpravodajství plné jeho nejlepších momentů. Jonah Lomu, považovaný za první globální hvězdu světového ragby, zanechal příznivce této hry v šoku. „Jeho smrt byla zcela neočekávaná,“ prohlásil rodinný mluvčí John Meyhew novozélandské televizi.

Lomu se teprve v úterý vrátil z Velké Británie, kde před nedávnem sledoval světový šampionát. Na světě zanechal svou ženu Nadene a dva syny.

Lomu bojoval od roku 1997 s nefrotickým syndromem, v roce 2004 mu byly transplantovány ledviny. Před čtyřmi lety však orgán přestal fungovat, další transplantace byla neúspěšná.

„Jonah byl legendou naší hry a milovali ho fanoušci po celém světě,“ uvedl šéf novozélandské ragbyové unie Steve Tew. „Naši ztrátu nelze vyjádřit slovy, upřímně soucítíme s Jonahovou rodinou.“

Lomu se proslavil jako unikátní postava ragby, se svými 192 centimetry a 119 kilogramy na svém levém křídle dominoval extrémně silovým stylem. V cestě za položení pětky byl schopen odrazit odpor několika soupeřů naráz. Jeho značkovým zápasem bylo semifinále mistrovství světa 1995, v němž proti Anglii položil čtyři pětky a při svém nejslavnějším momentu zboural Angličana Mikea Catta, který v souboji odpadl jak papír.

S patnácti pětkami na světových šampionátech Lomu dodnes drží historický rekord. Až letos ho vyrovnal Jihoafričan Bryan Habana.

Syn polynéských rodičů reprezentoval Nový Zéland v letech 1994 – 2002 v 63 mezinárodních zápasech, v nichž dosáhl 37 pětek. Jen mistrovství světa nikdy nevyhrál. „Pořád té smutné zprávě nemůžu uvěřit. Naše láska a myšlenky jsou s Johahovou rodinou,“ uvedl hrdina nedávného šampionátu Dan Carter.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud