Jonáš Bartoš
17. května 2017 • 04:10

Vítěz poháru z druhé ligy? Opava může napodobit Spartu po 41 letech

Autor: Jonáš Bartoš, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnes se těšte na výjimečné pohárové finále. Fotbalisté Opavy, třetí tým druhé ligy, v něm vyzvou prvoligový Zlín. Před vyprodanou kulisou olomouckého stadionu může dojít k senzaci, pokud národní pohár ovládne celek z nižší soutěže. Českému týmu se něco takového povedlo před 41 lety - v sezoně 1975/76 porazila tehdy druholigová Sparta favorizovaný Slovan Bratislava. Opava může najít inspiraci i v jiných zemích - jaké překvapivé celky domácí pohár dokázaly v minulosti vyhrát?



Opava jde do finále českého poháru úplně poprvé, Zlín se pokusí navázat na triumf z roku 1970. Mužstvo trenéra Romana Skuhravého je teprve čtvrtým druholigovým týmem ve finále samostatného poháru a může se stát od rozdělení federace prvním vítězem z nižší soutěže - v roce 1997 neuspěla Dukla, v roce 2000 Ratíškovice a v roce 2009 Slovácko.

V československé éře nečekaně slavila Sparta. Ano, čtete správně. V sezoně 1975/76, což je jediný ročník, který strávila mimo nejvyšší soutěž, zvládla vystoupat na vrchol v Československém poháru - ve finále po výsledcích 3:2 a 2:1 slavila triumf nad Slovanem Bratislava.

Jedno z kouzel domácího poháru spočívá právě v tom, že podceňovanému týmu umožní prodrat se až k vrcholu a stát se velmi nečekaným šampionem. O českých překvapeních už zmínka byla, ale co jiné velké evropské soutěže?

Anglický FA Cup, nejstarší fotbalovou soutěž světa, naposledy ovládl tým z nižší ligy v sezoně 1979/1980. Šampionem se stal West Ham, když ve finále porazil 1:0 Arsenal.

V poslední době hrál finále dvakrát celek, který v té samé sezoně padal do druhé ligy. V ročníku 2009/2010 porazila Chelsea 1:0 sestupující Portsmouth, tím samým výsledkem přemohl na jaře 2013 Wigan boháče z Manchesteru City.

ONLINE ZLÍN - OPAVA SLEDUJTE OD 17:30 ZDE>>>

V německém poháru se v sezoně 2010/2011 probojoval do finále druholigový Duisburg, který ale podlehl Schalke jednoznačně 0:5. Zajímavostí je ročník 2015/2016 v Bulharsku, kdy pohár ovládla v té době až třetiligové CSKA Sofia.

Ve Francii zase vzpomínají na sezonu 1999/2000. Před 17 lety šokoval druholigový FC Gueugnon, když v pohárovém finále zdolal 1:0 Paris St. Germain. Pro klub to ale mělo fatální následky - nejlepší hráči zmizeli za lepšími penězi do známějších klubů a v roce 2011 zkrachoval. Tým prošel reorganizací a pod názvem DH Bourgogne hraje dnes ve Francii pátou amatérskou ligu.

V probíhající sezoně se na Slovensku až do finále tamního Slovnaft Cupu prodrala druholigová Skalica. Ve finále ale jednoznačně podlehla 0:3 Slovanu Bratislava. Rozruch způsobila semifinálová odveta Skalice s Popradem.

"Duel ve Skalici pro mě byl setkáním se žumpou slovenského fotbalu.  Něco takového jsem neviděl ani na poslední vesnici," zuřil po vyřazení bývalý reprezentant Stanislav Šesták.

Útočníka Popradu rozčílilo nevhodné chování domácího trenéra, které později řešila i slovenská média. Šesták, účastník světového šampionátu v roce 2010, byl dokonce tak znechucený, že se utvrdil v rozhodnutí ve 34 letech ukončit profesionální kariéru.

Opava podporovaná mohutnou fanouškovskou základnou si na středeční finále věří, z pavouku vyřadila už čtyři ligové celky. Zlín, který se v poháru pokusí napravit zpackané ligové jaro, zase v semifinále vyhrál 1:0 na Slavii a připravil jí doposud jedinou soutěžní porážku pod trenérem Jaroslavem Šilhavým .

"Mám dlouhodobě jasno, jakým způsobem budeme proti Zlínu hrát. Ať v takovém těžkém zápase postavím kohokoliv, jsem přesvědčený, že to zvládne. Pohoda v týmu je fantastická, ať už zbytek sezony dopadne jakkoliv," říká před utkáním trenér Roman Skuhravý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud