20. srpna 2014 • 15:44

Moderní stadion v Lille! Začali ho stavět kvůli smrti dvou fanoušků

Autor: Milan Štěrba
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | V Lille dlouho čekali na moderní stadion, který by vyhovoval požadavkům UEFA. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech klub ze severu Francie pravidelně kvalifikoval do evropských pohárů, byl tento problém ještě palčivější. Dnes už ho mají a pokusí se na něm dosáhnout co nejlepšího výsledku v prvním utkání play off Ligy mistrů proti Portu.



Zlom nastal v okamžiku, kdy dva mladé fanoušky srazil na cestě z utkání proti Lyonu vlak. Definitivně byla opuštěna myšlenka hrát domácí zápasy evropských pohárů na Stade de France v Paříži. V roce 2012 pak byl slavnostně otevřen nový stadion Stade Pierre Mauroy v městě Villeneuve-d’Ascque, které se stalo součástí širší aglomerace Lille.

Jedná se o supermoderní multifunkční arénu se zatahovací střechou, která se může do hodiny změnit v halu na pořádání koncertu nebo na indoorové sporty.

Při výstavbě stadionu se nezapomnělo na nic. Na stadion je volný přístup ze širokého prostranství nebo z rozsáhlého parkoviště. Návod pro fanoušky jak se dostat ke stadionu je zřejmý z desítek stojanů na kola a jednostopá vozidla vůbec.

Pro komentátora je to vůbec splněný sen. Hotel se nachází na dohled stadionu. Na přesuny uvnitř stadionu mezi komfortní pracovní zónou, konferenční místností a komentátorskými pozicemi hravě stačí pár kroků a stisknutí správného tlačítka ve výtahu. Komentátorské pozice jsou v ideálním zorném úhlu a jsou velice prostorné. Samozřejmostí je vyhřívání tribun ze střechy.

Přesto se ale v tom pohodlí a funkčnosti nejde ubránit dojmu, že se vlastně jedná jen o trochu jinak poskládané kusy betonu skla a železa. Ale to je problém většiny moderních stadionů, které působí trochu sterilně.

A tak trochu s nostalgií vzpomínám například na Celtic Park v Glasgow, kde se pod vámi tribuna po každém gólu třese, jako by měla spadnout, neustále vypadává elektrický proud a na komentátorských pozicích jsou jenom dřevěné lavice.

Zato když procházíte na hrací plochu vstupem pro hráče a na stěnách visí fotografie všech slavných fotbalistů historie, nebo když před stadionem kráčíte po chodníku se jmény fanoušků, kde můžete rozeznat celé generace, cítíte, že tady je fotbal opravdu doma.

Přímý přenos zápasu play off Ligy mistrů Lille - Porto vysílá Prima COOL dnes od 20:15. Hostem moderátora Radka Šilhana bude ve studiu Marek Jankulovski, z Lille utkání komentuje Milan Štěrba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud