24. března 2016 • 11:20

Nová Liga mistrů? Jen 16 týmů ve skupinách a dvě mini superligy

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schyluje se k reformě nejprestižnější fotbalové soutěže v Evropě. Britský deník Guardian přinesl informace o tom, jak by se v budoucnu mohla změnit Liga mistrů. O polovinu by klesnul počet týmů ve skupinové fázi, její účastníci by následně měli jistotu většího počtu zápasů. Za vším je snaha navýšit příjmy účastníků, které začínají pokulhávat v porovnání s tím, jaké finance se rozdělují v Premier League zásluhou rekordního kontraktu na vysílací práv.



Už delší dobu se šíří spekulace o změnách v Lize mistrů. Nyní se objevil první návrh, jak by nejprestižnější soutěž mohla nově vypadat. Špatná zpráva pro kluby z Česka a dalších méně silných zemí zní, že by bylo o dost těžší se do hlavní části zůstat. Jaké jsou hlavní dvě změny?

1. Do skupinové fáze by se kvalifikovalo pouze 16 týmů, které by byly rozděleny do dvou skupin. V nich by hrál každý z každým – účastníci tzv. mini superlig by získali jistotu sedmi domácích a sedmi venkovních utkání.

2. Zvýšil by se počet předkol. Do posledního z nich by zasáhlo i 16 nejvýše nasazených týmů, nemohly by však narazit na sebe. Vyloučené by tak byly bitvy mezi Barcelonou a Arsenalem, či Realu Madrid s Bayernem Mnichov.

Jak moc je podobná varianta reálná? Mluvčí UEFA připustil, že se o změnách uvažuje, avšak odmítl je jakkoliv konkrétně rozvést. „Veškeré změny budou projednávány s kluby. Konkrétní návrhy ještě nejsou na stole,“ citoval ho Guardian.

Jako příklad zápasu, který by se už v novém modelu neměl opakovat, jsou zmiňována dvě utkání Realu Madrid s BATE Borisov ze sezony 2008/09 s velmi nízkou sledovaností.

Velkokluby mimo Anglii by se v novém modelu chtěly přiblížit příjmům z Premier League. I poslední Aston Villa může po sestupu počítat s příjmy ve výši 140 milion liber, zatímco Sevilla jako poslední vítěz Evropské ligy hospodaří s rozpočtem téměř třikrát nižším (50 milionů eur).

Konkrétní závěry o změnách v Lize mistrů by měly být známy v průběhu příští sezony. Reformy pak budou uvedeny v život nejdříve v sezoně 2019/2020.

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud