29. května 2014 • 09:59

Uhrin chce za rok titul: S Horváthem počítám. A Sparta není lepší!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli byla pro trenéra Dušana Uhrina při příchodu k fotbalistům Plzně velkým lákadlem vidina mistrovského titulu, s konečným druhým místem v ligové tabulce je smířený vzhledem k velké formě mistrovské Sparty. Mnohem více ho z prvního půlroku v plzeňském angažmá mrzí vyřazení z osmifinále Evropské ligy s Lyonem, protože si dodnes myslí, že Viktoria měla přes francouzský celek postoupit. Přes léto ho prý stále čeká s týmem hodně práce, ale věří, že Plzeň má na to, aby v příští sezoně Spartě obhajobu titulu překazila.



"Určitě nemohu být s prvním půlrokem v Plzni spokojený, protože jsem chtěl, abychom byli blíže Spartě a hráli o titul déle. Také jsme nevyhráli pohár, který jsem chtěl," řekl v rozhovoru s novináři Uhrin. "Ale to, že jsme neudělali titul, je i proto, že Sparta byla výjimečně dobrá. I proto mě nejvíce ze všeho mrzí, že se nepostoupilo přes Lyon. Na to jsme rozhodně měli, což jasně ukázala odveta," připomněl Uhrin domácí výhru 2:1, která však po prohře 1:4 v prvním utkání v Lyonu na postup nestačila.

Právě zápas v Lyonu považuje za nejméně vydařený z celého jara. "To utkání mě velice zklamalo. Pokud bychom odehráli to, co jsme měli, tak bychom tam neprohráli. Ale jak jsme zvládli takticky skvěle předchozí utkání na hřišti Šachtaru Doněck, tak v Lyonu jsme takticky propadli," mrzelo Uhrina.

Naopak domácí odveta s Lyonem a zápas v Doněcku podle něj byly nejvydařenějšími zápasy Plzně na jaře. "Zařadit se mezi ně dá i finále Poháru České pošty se Spartou. Sice jsme nakonec na penalty prohráli, ale ve druhé půli jsme na hřišti dominovali a hráli jsme výborný fotbal," hodnotil plzeňský kouč.

Sparta není lepší, máme stejnou kvalitu

Finále poháru ho utvrdilo i v tom, že rozdíl mezi Plzní a mistrovskou Spartou není tak výrazný, jak by mohl naznačovat jedenáctibodový rozdíl v ligové tabulce. "Ve vzájemném ligovém utkání byla Sparta jasně lepší, ale i v oslabení jsme dokázali v závěru Spartu přehrát a finále poháru ukázalo, že Sparta není lepší a že náš kádr má stejnou kvalitu. Od toho se musíme odrazit a poučit se z chyb, které jsme udělali. I já dělal chyby," připustil Uhrin.

Uhrin: Sparta není lepší, máme stejnou kvalituFoto Barbora Reichová Sport

Mrzí ho především domácí remízy se Slováckem, Jihlavou a Brnem. "Tam jsme nabrali tu velkou ztrátu na Spartu. Přitom jsme v podstatě vždy vedli, ale vlastní nedisciplinovaností a uspokojením jsme to nedotáhli. Na tom musíme zapracovat a už to nechci vidět," naznačil, čemu se chce přes léto věnovat.

Nadále bude chtít vylepšovat i defenzivu, což byl jeden z cílů, který si stanovil při nástupu do funkce. "S obranou ještě nejsem spokojený, stále je tam toho hodně na práci. Ale už se nestávalo, že by protihráči chodili sami na branku, jako se stávalo Plzni dříve. Snažil jsem se předcházet tomu, aby po chybách v rozehrávce tam zůstával Pavel Horváth sám na rychlejší soupeře, a to se povedlo," uvedl Uhrin.

Oproti Plzni pod vedením svého předchůdce Pavla Vrby však cítí, že má současná Viktorka slabinu v útočných standardních situacích. "I kvůli tomu, že Pavel Horváth tolik nehrál a Marián Čišovský byl zraněný, nám šla efektivita dolů. Chci to zjednodušit, aby tým byl v pokutovém území nebezpečnější. To nám moc nejde. Budu se snažit na tom zapracovat," slíbil Uhrin.

Horváth zhubnul a pracuje na sobě. Počítám s ním

Ačkoli se během jara rozhodl méně využívat kapitána Pavla Horvátha, rozhodně na něj nezanevřel a nadále s ním počítá. Líbí se mu i Horváthův přístup, zkušený záložník na sobě zapracoval. "Pavel si začal uvědomovat roli připravenosti. Zhubnul opravdu hodně, takovou váhu tu snad nikdy neměl. Snažil jsem se mu to vysvětlit a on to pochopil," řekl Uhrin.

Pavel HorváthFoto Michal Beránek (Sport)

"Pavel tu bude i příští sezonu, nejen proto, že má platnou smlouvu, ale protože ukazuje, že je stále platným hráčem. Záleží jen na něm, jak často bude hrát. Já si ho vážím, ale sestavu určuji podle toho, co bude nejlepší pro tým. Někdy je to zařazení Pavla, někdy zas třeba Patrika Hrošovského. Je dobré vědět, že máme více variant," vysvětlil Uhrin.

Více variant mu nabízí i aktivita na přestupovém trhu. Jistými posilami jsou slovenský mladík Martin Chrien a český reprezentant Ondřej Vaněk, z hostování v Hannoveru se má vrátit pravý bek František Rajtoral. "Určitě budou ještě nějaké příchody i odchody, ale konkrétní jména zatím neřeknu," poznamenal Uhrin.

Podle informací iSport.cz se v případě nabídky klub nebude bránit odchodu Marka Bakoše a Milana Petržely, oficiálně to ale Uhrin nepotvrdil. "Bakoš nyní stoprocentně nikam neodchází. A to samé platí i pro Petrželu," dodal.

Informace o případném vyhazovu mě nerozhodí

V deníku Blesk se objevila také informace, že na odchodu je sám Uhrin, což ho samotného překvapilo. "Manželka mi to četla. Tak jsem se zeptal vedení a byl jsem ujištěn, že je to nesmysl. Já jsem zvyklý z Rumunska, kde je mnohem větší tlak a v novinách jste tam každý den. Takže tohle mě nerozhodí," dodal Uhrin.

Svého kroku jít z Dinama Tbilisi do Plzně rozhodně nelituje. Naopak má dobrý pocit z toho, že ho příznivci Viktorie přijali, přestože to měl jako nástupce úspěšného trenéra Vrby se získáváním důvěry fanoušků složité.

"S Dinamem Tbilisi bych teď možná slavil titul, ale ani na vteřinu bych neměnil. Tady jsem toho ještě moc nedokázal, ale jsme na dobré cestě a uděláme vše pro to, abychom vyhráli titul i pohár. Fanoušci jsou moje motivace. Fascinuje mě, jak tu lidé fotbalem žijí. Když začnou křičet, tak mi běhá mráz po zádech. Jsem rád, že mě přijali. Za to jim děkuji a chci se jim odvděčit úspěchem na hřišti," dodal Uhrin.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud