Jan Podroužek
22. května 2013 • 17:57

Němečtí sudí v Rokycanech pískat nesměli. Pak přišla poprava!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbale se během zápasu střídají hráči, před divizním zápasem Rokycany - Malše Roudné se ale ještě před výkopem měnili sudí. Němečtí rozhodčí byli připravení, ale museli se pakovat. Jejich náhradníci pak nejspíš na příkaz šíbra Romana Berbra trestali tým Roudného za podporu Markéty Haindlové před volbami do FAČR.



Tak to je síla! Ve fotbalové divizi se před zápasem Rokycany – Malše Roudné měnili sudí čtyřicet minut před výkopem a nikdo neví proč.

Oficiálně delegovaní němečtí sudí byli připravení zápas odpískat, jenže pak byli staženi a převeleni na jiné utkání. Nový hlavní arbitr Vaňkát s asistenty Jedličkou a Janochem pak dali hostům z Roudného tři červené karty a duel se nedohrál.

Podle šéfů Roudného šlo o to potrestat klub za vyjádření podpory pro Markétu Haindlovou v boji o FAČR.

„Naši trenéři a manažer se čtyřicet minut před zápasem zdravili s německými sudími. Když se pak nastupovalo na hřiště, najednou udiveně koukali. Rozhodčí byli vyměněni i s delegátem. Změnili to asi na základě pokynu, aby nám ukázali svou sílu a moc. Udělali ale jen další fotbalový skandál, tvrdí předseda Roudného Libor Šolc.

„Když je potřeba nějaká špinavá práce, jsou tomu nominace rozhodčích uzpůsobené. Je pár vyvolených, kteří pískají to, co jim nařídí Roman Berbr, pokud nesplní úkol, končí. Jezdí vždycky celá trojice, osvědčená jména, tak jako tady,“ tvrdí nejmenovaný zdroj.

„Je pravděpodobné, že Berbra naštvalo Roudné tím, že podpořilo Haindlovou před volbami a vydal příkaz, aby to odskákalo…“

S touhle variantou souhlasí i Šolc, za výkony sudích v Rokycanech vidí vůli fotbalového šíbra Berbra. „Samozřejmě. Ten chce vždycky ukázat, jak velkou moc má.“

Sudí Vaňkát ale pochybení odmítá. „Nechyboval jsem,“ tvrdil klidně a přesvědčivě.

„Zápas jsem odřídil tak, jak jsem měl,“ dodává s tím, že neví, kdo je Markéta Haindlová a tudíž nemohl kvůli ní někoho chtít svými verdikty zastrašit. O delegaci na utkání se prý dozvěděl v pátek, jenže i Rokycany tvrdí, že na místě byli připravení sudí z Německa.

„Ty jsem tam neviděl. Na utkání jsem byl delegován já se svými asistenty,“ vykládá Vaňkát, ale jeho tvrzení je v rozporu s Josefem Nikodémem, vedoucím sekretářem Řídící komise pro Čechy, i se Zdeňkem Havlíčkem, předsedou komise rozhodčích. Oba se shodují, že na zápas byli hlášeni původně arbitři z Německa.

„I lidé z Rokycan z toho byli znechucení a přišli se nám omluvit. Je do nebe volající, co se tu děje a podporuje. I kdybychom se zachránili, nedej bože, tak tu soutěž hrát stejně nebudeme. Naprostý výsměch,“ kroutí hlavou Šolc.

Fanoušek Rokycan Richard Čechura pak na vedení Roudného napsal mail. „…všichni diváci v Rokycanech, kteří toto utkání zhlédli, byli na vaší straně. Vůbec nechápu, z jakého důvodu se museli poroučet němečtí sudí z Rokycan a byli posláni do Chrástu. Trio rozhodčích, kteří to pískali, by mělo odevzdat svoje legitimace a nepískat ani zápasy za barákem.“

Podobný zářez stihl i třetiligový Převýšov, který rovněž podpořil Markétu Haindlovou, ale v Kolíně prohrál 0:2 a jeho hráči viděli rovněž tři červené karty.

„To je v hajzlu, takové vedení. To byla hrůza, kterou jsem ve fotbale ještě nezažil. Nasrali mě, evidentně nás chtěli potopit za naši podporu Haindlové,“ stěžuje si předseda Převýšova Jiří Ryba a dodává, že si nestěžuje na Kolín, ale na vyšší moc.

„Nebudeme předjímat výši pokuty pro Roudné, jestli teda padne, ani výši trestů pro vyloučené hráče. Každopádně jde o neobvyklé případy. Konkrétně to, co jsem zjistil o zápase v Rokycanech, jsem snad ještě nezažil,“ řekl k celé věci Josef Nikodém.

Více o tématu čtěte ve středečním vydání deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud