16. listopadu 2011 • 15:40

Čtvrt miliardy za postup! O takovou částku zbohatne národní tým

Autor: jon, kap
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jako vyhrát pohádkový jackpot v loterii. Stačilo uspět v baráži s Černou Horou a český fotbal se může topit v penězích. Postupem na EURO do něj přiteče přes 245 milionů korun. Fotbalová asociace si tak může mnout ruce. Vedle sportovní prestiže získá i kýžené finanční prostředky, pro český fotbal tolik potřebné.



 

Už před baráží o EURO deník Sport odhadl, že celkově by do pokladny asociace mohlo přitéct přes čtvrt miliardy korun. Čísla hovoří jasně. Až třicet milionů dělají bonusy od partnerů reprezentace, zbylých 15 milionů jsou kompenzace od UEFA pro české kluby, které budou mít na šampionátu své současné nebo bývalé hráče

Další peníze znamenají dobré výsledky na turnaji. Za výhru ve skupině UEFA slíbila milion eur, za remízu se dává polovina.

Například před třemi lety český tým vydělal 237 milionů, ačkoliv na EURO 2008 skončil už ve skupině a výše bonusů tehdy byla nižší.

Část této sumy padne na odměny pro hráče. Ti celou kvalifikaci odehráli jen za minimální startovné s tím, že domluvené prémie za body dostanou vyplaceny až v případě postupu.

Jak přesně bude bonus od UEFY rozdělen, stále není jasné. "Musí o tom rozhodnout výkonný výbor. V minulosti to bývalo tak, že padesát procent dostala asociace, deset procent nadační fond a čtyřicet procent si rozdělili hráči," prohlásil manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Spokojení s postupem na závěrečný turnaj do Polska a Ukrajiny musí být i partneři reprezentace. Účast českého týmu na EURU není pro sponzory, kteří ročně do reprezentace nalijí zhruba 160 milionů korun, třešinka na dortu, ale spíš alfa a omega.

„Právě šampionát je pro každého sponzora důvod, proč se do spolupráce pouští,“ přiznal Miloš Adámek ze společnosti Hyundai.

Autor jediného gólu v Podgorici Petr Jiráček s Jaroslavem Plašilem
Autor jediného gólu v Podgorici Petr Jiráček s Jaroslavem Plašilem

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud